Garsių menininkų namai - tarsi kūrybinių eksperimentų poligonas

Vilniečių interjero dizainerio Dovo Serapino ir jo žmonos, mados kūrėjos Indros Dovydėnaitės, namai – tarsi kūrybinių eksperimentų poligonas, kuriame maišomos ryškios, kontrastingos spalvos ir skirtingos faktūros, gretinamos, regis, nederančios detalės, ieškoma vis naujų – kitokių, įdomesnių, nepatirtų – pojūčių...

Projekto autoriai – dizaineriai Dovas Serapinas ir Indra Dovydėnaitė, www.dovasserapinas.lt

Žurnalistus į svečius pasikvietusi žinoma vilniečių dizainerių Dovo Serapino ir Indros Dovydėnaitės pora tikina, kad jų namai – tarsi gyvas organizmas, turintis ir kuriantis savo istoriją, nuolat beiškeičiantis priklausomai nuo šeimininkų gyvenimo pokyčių ir nuotaikų ir tarsi gyva darbų ekspozicija atskleidžiantis vis kitokius jų kūrybinės išraiškos aspektus. Dovo, Indros ir metukų sulaukusios mažosios Fridos šeima jau daugiau nei penkerius metus gyvena netoli Vilniaus centro, pokario metais statytame trijų aukštų daugiabutyje, 73 m² ploto trijų kambarių bute, kuriame įrengta erdvi bendroji svetainės ir valgomojo zona, iš dalies sujungta su virtuvės erdve, taip pat šeimininkų miegamasis ir darbo kambarys. Nors projektuodamas interjerą senojo buto plano Dovas beveik nekeitė, tačiau spalvos ir detalės čia nuolat kinta. Šiuo metu kiekviena buto funkcinė zona pasitinka vis kitokiu – ryškiu ir netikėtu, tačiau harmoningu, sumaniai suvaldytu – spalvų deriniu.

"Mano namai"
Bendrajame kambaryje, kuriame Dovas ir Indra įrengė svetainės poilsio zoną ir valgomojo kampelį, kone kiekviena siena nudažyta vis kitokia spalva. Atspalvių pasirinkimą lėmė žvilgsnio kryptis: iš virtuvės pusės matoma kambario dalis dekoruota žalsvu ir mėlynu koloritu, o žvelgiant nuo sofos į virtuvę – smėliniais, rudais ir gelsvais atspalviais. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad ši erdvė perpildyta spalvų, tačiau, kaip tikina interjero dizaineris, visų sienų vienu metu niekada nematai, todėl ir skirtingas sienų koloritas nekontrastuoja, bet suteikia erdvei žaismingumo ir netikėtumo įspūdį. Jį pabrėžia pulsuojanti, tarsi virpanti, nuo apšvietimo besikeičianti sienų tekstūra.

"Mano namai"
Tokį įspūdį Dovas su Indra išgavo kūrybiškai eksperimentuodami spalvomis ir pritaikę savotišką sienų tapybą: sienas jiedu teptuku centimetras po centimetro dažė patys, nenaudodami jokio volelio: iš pradžių – vienu atspalviu, o vėliau ant viršaus – kitu. Svetainės baldus ir aksesuarus šeimininkai taip pat rinkosi remdamiesi spalviniu principu: prie gaiviai mėlynos sienos įkomponuota sodraus žalio atspalvio sofa, prie jos kontrastingai dera purpurinio atspalvio ornamentuoti veidrodžio rėmai, o šią spalvinę kompoziciją tarsi nuramina gilaus rudo kolorito kilimas.

"Mano namai"
Dizainerių pora niekada neieško lengviausio kelio – kūrybingiems dizaineriams kur kas įdomiau suteikti naują funkciją seniems, savo istoriją turintiems daiktams, kurių jie ieško ne tik senelių palėpėse, bet ir sendaikčių turguose.

"Mano namai"
Ant mėlynai dekoruotos svetainės sienos šeimininkai įkomponavo veidrodį su ornamentuotais, rožine spalva nudažytais rėmais. Jo atspindys atrodo tarsi nuolat beiškeičiantis paveikslas.

"Mano namai"
Valgomojo stalą dizaineriai papuošė nupiešta nėriniuota staltiese.

"Mano namai"
Bendrajame kambaryje įkomponuotas apskritas valgomojo stalas su baltu audiniu aptrauktomis kėdėmis. Greta jaukios valgymo zonos dera senovinė indauja.

Išgriovus dalį priešakinės svetainės sienos, buvo suformuotas platus ir atviras perėjimas į nedidelę virtuvę. Jos interjeras taip pat išsiskiria ryškiais spalviniais deriniais ir įdomiai pritaikyta baldų konstrukcija. Buitinė virtuvės zona numatyta palei ilgąją nedidelės patalpos sieną, taigi čia Dovas atskiromis dalimis įkomponavo ilgą senovinį bufetą – ant apatinės jo dalies buvo sumontuotas darbastalis ir suformuota patogi darbo vieta su plautuve. Iš viršutinės bufeto dalies pavyko sukonstruoti virš darbastalio pakabintą talpią spintelę su atviromis lentynomis. Kaip tikina Dovas, jiedu su žmona niekada neieško lengviausio kelio – kūrybingiems dizaineriams kur kas įdomiau suteikti naują funkciją seniems, savo istoriją turintiems daiktams, kurių jie ieško ne tik senelių palėpėse, bet ir sendaikčių turguose.

"Mano namai"
Prie galinės sienos įkomponuotas virtuvinis bufetas iš svetainės pusės atrodo tarsi įrėmintas smėlinio kolorito svetainės sienų fone. Šią zoną Dovas dar paryškino purpurinio atspalvio plytelėmis, kurių ryškus koloritas pereina ir į koridoriaus erdvę.

"Mano namai"
Kiekvienas buto kambarys pasitinka vis kitokiu – ryškiu ir netikėtu, tačiau harmoningu, sumaniai suvaldytu – spalvų deriniu.

Prie galinės sienos įkomponuotas virtuvinis bufetas iš svetainės pusės atrodo tarsi įrėmintas smėlinio kolorito svetainės sienų fone.

"Mano namai"
Virtuvėje pritaikytas antikvarinis bufetas – ant apatinės jo dalies buvo sumontuotas darbastalis ir suformuota patogi darbo vieta su plautuve.

"Mano namai"
Violetine ir purpurine spalva dekoruotame prieškambaryje – dekoratyvi rankinių ekspozicija.

Dovas ir Indra savo miegamąjį įrengė gana dideliame buto kambaryje su išsikišusiu erkeriu – tokia architektūrinė patalpos forma šiai erdvei suteikia romantišką, klasikiniams buduarams būdingą įspūdį, kurį sustiprina ir jo dekoravimo sprendimai. Miegamojo sienoms dekoruoti dizaineris pasirinko sodrias tamsias spalvas – ryškią mėlynai violetinę, arba indigo, ir pilką. Prie mėlyno atspalvio sienos įkomponuota prabangiai atrodanti šeimininkų lova, kurią, kaip atskleidė šeimininkai, jie sukonstravo patys. Lovai buvo panaudotas senas rėmas su čiužiniu, prie sienos pritvirtintas originalus blizgiu aksominiu audiniu išmuštas ir specialia schema, kurią Dovas ilgai analizavo, spalvotais karoliukais dekoruotas galvūgalis. Nenorėdamas papildomai investuoti ir ieškoti, kuo įrėminti aukštą lovos galvūgalį, dizaineris dekoratyvų rėmą tiesiog nupiešė ant sienos – taip sukūrė originalų ir netikėtą vaizdą.

"Mano namai"
„Interjere derinant daug ryškių ir sodrių atspalvių, reikia išmanyti spalvų mokslą, mokėti jas suvaldyti ir itin kruopščiai rinktis detales, nes ryškioje ir kontrastingoje spalvų dermėje kiekvienas svetimkūnis gali tapti priešu“, – tikina Dovas Serapinas.

"Mano namai"
Išsikišusiame miegamojo erkeryje pastatytas manekenas tarnauja kaip rankinių kabykla.

"Mano namai"
Romantišką įspūdį padeda kurti pakabintų žvakidžių kompozicija.

"Mano namai"
Miegamajame prie pilkos sienos įkomponuota senovinė komoda, ant kurios sudėliota daugybė dekoratyvių Indros papuošalų.

Dovo ir Indros darbo kambarys išsiskiria balta spalva – tai tarsi kontrastas spalvų prisotintoms kitoms buto erdvėms. Be to, dizaineris norėjo, kad šio kambario koloritas liktų švarus, išgrynintas, padėtų susikaupti, o ryškių spalvų skleidžiamos emocijos neblaškytų minčių. Dėl šios priežasties ne tik sienoms, bet ir kitiems interjero elementams dekoruoti buvo pritaikyti įvairūs baltos spalvos atspalviai. Pagrindinis šio kambario akcentas – masyvus židinys, prie kurio suformuota ir darbo vieta. Kaip pasakojo šeimininkai, anksčiau jis buvo dekoruotas pilko marmuro apdaila, ir tai vizualiai apsunkino interjerą. Todėl kūrybingi dizaineriai nusprendė židinį atnaujinti – fasadą apklijavo mažais stikliniais permatomais pusrutuliais, kurie praskaidrino interjerą daugybe mažų šviesos atspindžių, suteikė lengvumo ir žaismingumo.

"Mano namai"
Originali faktūriška židinio apdaila – mažais stikliniais permatomais pusrutuliais apklijuotas fasadas – praskaidrina interjerą daugybe mažų šviesos atspindžių, suteikia interjerui lengvumo ir žaismingumo.
"Mano namai"
Ant židinio atbrailos sudėliotos blizgios dekoratyvios detalės pabrėžia židinio skaidrumo ir lengvumo įspūdį.

"Mano namai"
Spalvų ir jaukių tekstūrų kambarį pripildo originalūs Indros sukurti drabužių modeliai.

Kitoje kambario pusėje, prie lango, įkomponuota baltu, faktūrišku blizgių gėlių ornamentu dekoruotu audiniu aptraukta dvivietė sofa, o prie sienos pastatytas senovinis, sendaikčių turguje pirktas sekreteras, kurį šeimininkai restauravo ir perdažė baldai, norėdami suteikti šiuolaikišką įspūdį. Greta jo į sieną atremtas didžiulis veidrodis, įrėmintas Dovo sukurtuose rėmuose. Jis ne tik puošia kambarį, bet ir padeda sukurti platesnės patalpos įspūdį. Baltą kambario koloritą paįvairina juodas augalinių motyvų fotelio bei pagalvėlių raštas, be to, spalvų ir jaukių tekstūrų kambarį pripildo originalūs Indros sukurti drabužių modeliai, ne tik sukabinti į atvirą kabyklą, bet ir besipuikuojantys ant manekenų.

"Mano namai"
Švarus, išgrynintas, padedantis susikaupti ir minčių neblaškantis baltas darbo kambario koloritas – tarsi kontrastas spalvų prisotintoms kitoms buto erdvėms.

"Mano namai"
Į sieną atremtas didžiulis veidrodis, įrėmintas Dovo sukurtuose rėmuose. Jis ne tik puošia kambarį, bet ir padeda sukurti platesnės patalpos įspūdį.

A.Narmonto nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis