Vyras buityje: kaip jį įkvėpti namų darbams

Nei pareiga, nei mylimiausios žmonos ar uošvės subtilios užuominos apie namų darbus dažno vyro neprivers griebtis santechninio rakto ar "prasilėkti" su žoliapjove per beveik langus siekiančią žolę. Naujausio tyrimo* duomenimis, vyrus sodo ir namų ūkio darbams reikia... įkvėpti.

Net 40 procentų respondentų Lietuvoje laukia tinkamos nuotaikos ir įkvėpimo namų ūkio ir lauko darbams, tarp latvių tokių atsirado 25 proc. Daugiau nei trečdalis apklaustų lietuvių sodo bei lauko darbams aukoja savaitgalius. Žemės darbų traukai savaitgalį neatsispiria ir ketvirtadalis apklaustųjų latvių. Kiekvieną laisvą akimirką po darbo tobuloms pievelėms kurti  ir namams tobulinti skiria 16 procentų lietuvių ir beveik trečdalis apklaustų (28 proc.) latvių.

Kaip vyrą įkvėpti?

Šeimos patarėjai ir psichologai turi sudarę patarimų sąrašą "sofaholikų" antrosioms pusėms, kaip paskatinti vyrą imtis  namų ruošos ir lauko darbų. Štai pagrindiniai patarimai kaip įkvėpti vyrus darbams, kurie buvo publikuoti www.ehow.com patarimų tinklalapyje.

Svarbiausia taisyklė, kurią pabrėžia psichologai, suprasti, kad vyrai ir moterys yra labai skirtingi. Todėl patirtis  su draugėmis nebūtinai bus naudinga bendraujant su vyru.

Vyrai seka pavyzdžiu, dažniausiai, jie seka savo tėvo pavyzdžiu. Vienintelė sąlyga, jei jų santykiai pagrįsti artimu ir atviru bendravimu. Tad jei jūsų uošvis nagingas, darbštus vyras, didelė tikimybė, jog ir jūsų išrinktasis mokės įsukti medvaržtį ar apgenėti medžius sode. Tuo atveju, jei jūsų vyras neturėjo sektino autoriteto šeimoje, didelė tikimybė, jog turėsite kartu mokytis elementariausių namų ir jų aplinkos tvarkymo darbų.

Ne mažiau svarbu patobulinti ir tarpusavio bendravimą. Išsakykite vyrui savo pageidavimus ir norus tiesiai, o ne kaip mėgsta moterys, užuominomis. Patikėkite, moteriškas šaradas supranta retas vyras.

Būkite atidžios ir padėkokite, jei jis kelias valandas genėjo krūmus ar remontavo kriauklę (net jei jo darbo rezultatai ne visai tokie kaip tikėjotės). Maloni pastaba apie darbą vyrą tik paskatins griebtis naujų užduočių.

Prašykite pagalbos kai jums jos reikia. Ne garsiais atodūsiais ir ašaringais žvilgsniais, o žodžiais. Vyras negalės  jums padėti, jei jūs nemokėsite suformuluoti jam užduoties.

Neatsisakykite pagalbos, jei vyras jums ją siūlo. Net kai viską galite padaryti pati, duokite jam bet kokį, patį mažiausią darbelį, kad jis pasijustų reikalingas.

Atsikratykite aukos sindromo. Moterys, kurių šeimoje motinos buvo valdingos ir prisiimdavo per daug pareigų,  savo gyvenime taip pat dažnai antrindavo jų patirtį. Kartais moterys pačios pamirštą kas esančios. Nedejuokite, kad jūsų nesupranta, o "įkalkite" namiškiams į galvą, jog jūs - ne namų valymo, valgydinimo ir jų priežiūros specialistė, jūs, visų pirma, moteris.

Leiskite savo vyrui pasijausti svarbiam. Galimybė pasijausti nepakeičiamu princesių gelbėtoju ir herojumi - ypač slapta vyro svajone. Namų aplinkoje ši taisyklė taip pat labai veikia. Nevaidinkite cirko akrobatės kopdamos žieminių batų į antresoles, leiskite jūsų galiūnui nukelti reikiamus daiktus. Ir būtinai nepamirškite aiktelėti "koks tu stiprus, Jonai" arba "tu mane išgelbėjai" arba "jei ne tu, niekada nepasiekčiau tos dežės".

Berniukų žaisliukai

Jei aukščiau išvardintų patarimų jūsų vyro darbingumas vis dar buksuoja, yra dar vienas būdas įkvėpti jį darbams.

Nematytas įrankis ar naujausias įrenginys, kuris palengvina namų ir jų aplinkos priežiūros darbus,  turi tokį patį poveikį, kaip moterims nauja suknelė ar netikėta dovana.

Nauji žaisliukai ne tik daro vyrus dėkingus, bet ir įkvepia juos eksperimentams. Gavęs patraukliai atrodančią žoliapjovę ar moderniausią pjūklą jūsų vyras tuojau pat pasistengs šiuos daiktus išbandyti. O jei už žaidimą su naujais įnagiais dar bus pažerta pagyrų, namų darbai jam nebeatrodys nuobodūs ir monotoniški.

Šią vyrų aistrą netruko pastebėti ir rinkodaros specialistai.  Aplinkos priežiūros technikos "McCulloch" prekės ženklo pardavimų vadovas Lietuvai Aurimas Kuprys tikina, kad namų ir aplinkos priežiūros prekių segmente gaminių įvaizdis griauna stereotipus, kad darbas sode turi būti neestetiškas ir varginantis. "Šiuolaikinė technika kuriama taip, kad patrauklus būtų ne tik darbo rezultatas, pavyzdžiui, tobulai nupjauta pievelė, bet ir pats procesas teiktų kuo daugiau estetinio pasitenkinimo", - teigia jis. Beje, tiek tarp lietuvių, tiek tarp latvių nėra populiaru samdyti ir aplinkos priežiūros bei tvarkymo profesionalus. Jų paslaugomis naudojasi vos 2 procentai lietuvių ir 4 procentai latvių.

* Tyrimas atliktas aplinkos priežiūros technikos gamintojos "Husqvarna Group" užsakymu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis