Kiauliena su troškintomis daržovėmis
Reikės:
0,5 kg kiaulienos,
0,4 kg šviežio kopūsto,
2-3 morkų,
4-5 pomidorų,
šaukšto citrinų sulčių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
šaukštelio maltos saldžiosios paprikos,
žiupsnio sutrintų kuminų sėklų,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
aliejaus kepimui,
šaukšto sviesto,
saliero koto,
druskos.
* Mėsą supjaustykite juostelėmis, užpilkite citrinų sultis, alyvuogių aliejų, saldžiąją papriką ir pamaišykite. Padėkite į šaldytuvą porai valandų arba per naktį.
* Morkas nuskuskite ir stambiau sutarkuokite, suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
* Kopūstą smulkiai supjaustykite ir suberkite prie morkų, užberkite druskos ir kepkite pamaišant, iki daržovės suminkštės arba ims truputį skrusti. Baigiant kepti įdėkite sviestą, užberkite kuminus ir pamaišykite.
* Mėsą pabarstykite druska ir kepkite ant nesmarkios ugnies įkaitintame aliejuje apie 15 min.
* Pomidorus panardinkite į verdantį vandenį 1-3 min., nulupkite odelę, supjaustykite ir sumeskite prie kepamos mėsos. Užberkite pipirų, druskos, uždenkite keptuvę ir troškinkite viską dar apie 10 min.
* Saliero kotą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Užberkite ant patiekalo žalią arba trumpai apkeptą keptuvėje su trupučiu sviesto ir druska.
Varškės skanėstai
Reikės:
4 kiaušinių,
180 g varškės,
150 g sviesto,
6-7 šaukštų miltų
5 šaukštų cukraus,
žiupsnio druskos,
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
šaukšto nesaldžios kakavos,
saujelės aviečių,
šaukšto miltinio cukraus.
* Baltymus išplakite iki putų su dviem šaukštais cukraus ir druska.
* Trynius ištrinkite iki purumo su vienu šaukštu cukraus.
* Kambario temperatūros sviestą plakite su likusiu cukrumi iki purumo.
* Į sviesto masę įmaišykite varškę, tada trynius, kepimo mitelius ir miltus. Pabaigoje – baltymus.
* Truputį tešlos dubenyje palikite, o kitą supilkite į kepimo skardutes.
*Į likusią tešlą įmaišykite kakavą. Padalinkite ją ant tešlos skardutėse ir šiek tiek pamaišykite šakute.
* Kepkite orkaitėje 15 min. 200 laipsnių temperatūroje, vėliau karštį sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar apie 20 min.
* Iškeptus skanėstus išimkite iš skardučių, pabarstykite miltiniu cukrumi, dekoruokite avietėmis.