Kaip netaisyklingą erdvę paversti jaukiu ir patogiu būstu

Projektuodami neįprastos, beveik trikampio formos nedidelį butą su terasa, architektai pirmiausia vadovavosi funkcionalumo reikalavimais – jie diktavo ir tam tikrus dizaino sprendimus. Visa tai architektūriniu požiūriu sudėtingą patalpą pavertė itin estetiška ir patogia gyventi erdve.

Projektuotojas – UAB „Inblum“, architektai: Dmitrij Kudin, Laura Malcaitė, Monika Zemlickaitė, www.inblum.com.

Pradėjusi kurti Vilniaus Naujamiesčio rajone pastatytame naujos statybos daugiabutyje įrengto buto projektą, UAB „Inblum“ architektų komanda susidūrė su keliais problemų keliančiais aspektais. Nedidelę, vos 57 m² ploto, erdvę reikėjo suprojektuoti taip, kad čia tilptų visos pagrindinės funkcinės zonos. Kitas sudėtingas dalykas – trikampė patalpos forma: buvo svarbu praktiškai išnaudoti ir smailųjį jos kampą. Be to, architektams teko sugalvoti, kaip vizualiai suvienodinti skirtingą buto ir terasos grindų aukštį, kad šeimininkams būtų patogu, o nedidelė erdvė atrodytų vientisa ir estetiška. Taigi pirmiausia buvo pakeista funkcinė buto schema, todėl pavyko laimėti nemažai ploto. Be to, palei ilgąją langų sieną nusitęsė daugiafunkcis baldas, padėjęs iš dalies išspręsti skirtingų grindų lygių problemą, o netaisyklingą buto formą vizualiai užmaskavo pakabinamosios lubos.

Pakabinamosios gipskartonio lubos ne tik vizualiai pataisė erdvės geometriją, bet ir padėjo išsaugoti aukštesnes lubas, paslėpti po jomis svetainės apšvietimą ir leido atidengti itin tapybišką betono tekstūrą.
Pakabinamosios gipskartonio lubos ne tik vizualiai pataisė erdvės geometriją, bet ir padėjo išsaugoti aukštesnes lubas, paslėpti po jomis svetainės apšvietimą ir leido atidengti itin tapybišką betono tekstūrą. "Mano namai" (A.Narmonto) nuotr.
Visoms nedidelio buto sienoms dažyti architektai pasirinko baltą spalvą – ji padėjo išsaugoti erdvės ir šviesos įspūdį, akcentuoti vaizdą pro langą. Grindims dekoruoti šeimininkų pageidavimu buvo pasirinkta ąžuolo danga, o pakabinamųjų lubų geometriją padiktavo netaisyklinga patalpos forma. Šis architektų sprendimas ne tik padėjo vizualiai ištaisyti erdvės linijas, bet ir išsprendė kai kuriuos kitus aktualius architektūrinius ir dekoro klausimus: padėjo išsaugoti aukštesnes lubas, paslėpti svetainės apšvietimą, atidengti itin tapybišką betono tekstūrą.
Ties laukujomis durimis įkomponuota originali architektų suprojektuota kabykla – ji tarnauja ir kaip stilingas interjero dekoro akcentas.
Ties laukujomis durimis įkomponuota originali architektų suprojektuota kabykla – ji tarnauja ir kaip stilingas interjero dekoro akcentas. "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Smailiajame trikampio buto kampe buvo suprojektuota svetainės poilsio zona, į kurią architektai sumaniai įterpė ir prieškambario elementų – ties baltomis laukujomis durimis įkomponavo pačių suprojektuotą kabyklą. Ji tarnauja ir kaip stilingas interjero dekoro akcentas. Centrinėje dalyje pastatyti pagal architektų projektą pagaminti minkštieji baldai – atskiri moduliai, kuriuos specialiu mechanizmu galima sujungti ir suformuoti patogią papildomą miegamąją vietą. Šią kompoziciją juosia nuo langų linijos pereinantis ilgasis baldas, svetainėje atstojantis ir aparatūros spintelę, ir patogią vietą prie lango.

Per visą buto ilgį eina didelis langas ir erdvi terasa, iš kurios atsiveria miesto panorama.
Per visą buto ilgį eina didelis langas ir erdvi terasa, iš kurios atsiveria miesto panorama. "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Platesnėje trikampio formos buto pusėje UAB „Inblum“ architektų komanda suprojektavo vonios kambarį ir miegamąjį, o nuo likusios erdvės šias zonas atskyrė gipskartonio pertvara, prie kurios buvo įkomponuoti kompaktiški minimalistinio dizaino virtuvės baldai su vientisais aklinais fasadais. Toks šios zonos koloritas pasirinktas ne atsitiktinai – architektai siekė, kad buitinė zona tarsi išnyktų baltų sienų fone ir liktų kone nematoma.
Palei visą lango ilgį suprojektuotas daugiafunkcis baldas ne tik padėjo „išlyginti“ skirtingą grindų aukštį ir užmaskuoti laiptelį – jis atstoja ir aparatūros spintelę, ir lentyną, ir talpią daiktų slėptuvę ar vietą atsisėsti.
Palei visą lango ilgį suprojektuotas daugiafunkcis baldas ne tik padėjo „išlyginti“ skirtingą grindų aukštį ir užmaskuoti laiptelį – jis atstoja ir aparatūros spintelę, ir lentyną, ir talpią daiktų slėptuvę ar vietą atsisėsti. "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Tarp virtuvės zonos ir svetainės suformuota lengva, erdvės neužgožianti valgymo zona, kurioje įkomponuotas stilingas baro aukščio juodas danų gamintojo „Hay“ valgomojo stalas „Loop Stand“, o prie jo priderintos metalinės to paties gamintojo kėdės „Hee“ iš salono „Skandinaviški interjerai“, kurio asortimentas itin atitiko šio interjero stilių. Paaukštintų baro tipo valgomojo baldų pasirinkimą lėmė pati buto paskirtis: tai yra antrasis būstas, kuriame šeimininkai apsistoja tik viešėdami Vilniuje, tad gausių vakarienių niekas neruošia. Dažniausiai čia valgomi pusryčiai, bendraujama su draugais, o tam puikiausiai tinka baro stalas ir kėdės.

Svetainę ir virtuvę skiria stilingas baro aukščio juodas valgomojo stalas ir prie jo priderintos erdvės neužgožiančios, stalo aukštį atitinkančios metalinės danų gamintojo „Hay“ kėdės iš salono „Skandinaviški interjerai“.
Svetainę ir virtuvę skiria stilingas baro aukščio juodas valgomojo stalas ir prie jo priderintos erdvės neužgožiančios, stalo aukštį atitinkančios metalinės danų gamintojo „Hay“ kėdės iš salono „Skandinaviški interjerai“."Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Atskiri buto kambariai – miegamasis ir vonia – nuo bendrosios erdvės gali būti atskiriami stumdomosiomis durimis, suprojektuotomis virtuvės baldų konstrukcijos kraštuose. Taip sukuriamas patalpos simetrijos įspūdis – jis taip pat padeda vizualiai ištaisyti netaisyklingą buto formą. Atidarius aukštas, iki pat lubų nusitęsiančias duris, suformuojama vientisa erdvė, o tai ypač patogu, kai bute gyvena tik vienas ar du žmonės.

Stilingas toršeras, apšviečiantis valgomojo stalą, gali būti naudojamas ir svetainei apšvieti – užtenka jį tik pasukti.
Stilingas toršeras, apšviečiantis valgomojo stalą, gali būti naudojamas ir svetainei apšvieti – užtenka jį tik pasukti."Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Beje, dėl palangės baldo stumdomosios durys neatskiria miegamojo – tik paslepia jį, jei į namus užsuka svečių, tačiau visiškai jo atskirti šeimininkams nėra jokio poreikio. Be to, šioje erdvėje tarsi tęsiama svetainės interjero koncepcija: nedidelis kambarys nepakrautas detalėmis – akcentuojama tik stilinga ryškesnių spalvų patalyne dekoruota lova, kurios rėmas išsiskiria itin minimaliu dizainu.
Atidarius aukštas, iki pat lubų nusitęsiančias stumdomąsias miegamojo duris, suformuojama vientisa erdvė, o tai ypač patogu, kai bute gyvena tik vienas ar du žmonės.
Atidarius aukštas, iki pat lubų nusitęsiančias stumdomąsias miegamojo duris, suformuojama vientisa erdvė, o tai ypač patogu, kai bute gyvena tik vienas ar du žmonės."Mano namai" (A.Narmonto) nuotr.
Per visą sieną įrengta drabužinė vizualiai paslėpta – architektai pritaikė vientisus baltos spalvos durų fasadus, todėl jie atrodo tarsi siena. O didelis, per visą priešingą sieną nusitęsiantis langas ne tik padeda praplėsti vidinę miegamojo erdvę, bet ir sukuria glaudesnį santykį su aplinka.

Didelė, per visą sieną įrengta drabužinė vizualiai paslėpta – architektai pritaikė vientisus baltos spalvos durų fasadus, todėl jie atrodo tarsi siena.
Didelė, per visą sieną įrengta drabužinė vizualiai paslėpta – architektai pritaikė vientisus baltos spalvos durų fasadus, todėl jie atrodo tarsi siena."Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Projektuodami vonios kambario interjerą, architektai vengė įprastų šios patalpos dekoravimo būdų. Užuot išklijavus sienas plytelėmis, jos buvo nudažytos baltai, kaip ir visoje likusioje buto erdvėje, tačiau pasirinkti drėgmei atsparūs epoksidiniai dažai. Nenorėdami skaidyti nedidelės erdvės grindų plytelių kvadratėliais, architektai šioje zonoje pritaikė lietas baltos spalvos grindis.

Baltame vientisame vonios kambario fone itin išryškėja betono tekstūra – ne tik atidengtos lubos, bet ir palei dušinę stovinti atraminė kolona.
Baltame vientisame vonios kambario fone itin išryškėja betono tekstūra – ne tik atidengtos lubos, bet ir palei dušinę stovinti atraminė kolona."Mano namai" (A.Narmonto) nuotr.
Baltame vientisame fone itin išryškėjo betono tekstūra – ne tik atidengtos lubos, bet ir palei dušinę stovinti atraminė kolona. Tęsdami stilistinę interjero mintį, architektai vonios kambariui parinko itin kokybišką ir stilingą, santūraus dizaino santechnikos įrangą, o dušinei pritaikė nestandartinę specialiai pagamintą užuolaidą – ji ne tik atlieka tiesioginę funkciją, bet ir paįvairina šios patalpos plokštumų medžiagiškumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis