Kuo vilioja gruziniška virtuvė?

Keista, bet dažnas paklaustasis geriau žino po keletą indiškų, japoniškų patiekalų pavadinimų, bet vargiai pasakytų nors vieną patiekalą iš gerokai arčiau esančių šalių virtuvių. Pavyzdžiui, Gruzijos. Kokiais patiekalais vilioja šios šalies virtuvė?

Gruzija – šalis, gamtos apdovanota pasaulyje retu vulkaninės kilmės mineraliniu vandeniu. Tai išskirtinio skonio, mineralais turtingas vanduo. Niekas tiksliai nežino, kas ir kada pirmasis paragavo „Borjomi“, tačiau teigiamu poveikiu žmonių sveikatai jis garsėja seniai. Pirmoji jo išpilstymo linija atsirado 1890-aisiais. Kiekvienas smaragdo spalvos butelis būdavo pripildomas rankiniu būdu, sandariai uždaromas kamščiu, saugiam gabenimui įpakuojamas į storą šieno sluoksnį ir įdedamas į medinę dėžę. Mokslininkai teigia, kad šiandien mūsų geriamas mineralinis vanduo „Borjomi“ yra tokios pačios sudėties ir kokybės, kaip ir prieš 150 metų.

Laša Kiknadzė
Laša Kiknadzė
Organizatorių archyvas
Kuo turtinga ir išskirtinė gruzinų virtuvė, teiraujamės restorano „Tiflisi Dukani“ virtuvės šefo Lašos Kiknadzės

Organizatorių archyvas
Kuo gruzinai vaišina netikėtą svečią? Kokių produktų visada yra gruzino namuose?
Kadangi gruzinai yra svetingi žmonės, svečias jų namuose – dažnas atvejis. Gruzinai kiekvieną pas juos apsilankiusį svečią pasitinka su didžiuliu džiaugsmu, todėl namuose visuomet turima užkandžių. Iš pradžių yra vaišinama šaltaisiais užkandžiais – namų gamybos sūriu bei basturma (vytinta jautiena). Kol laukiama karštojo užkandžio chačapuri (paplotėlis su gruziniško sūrio įdaru), svečiai vaišinami namų gamybos vynu, vėliau – karštaisiais patiekalais.

Kokius prieskonius savo virtuvėje dažniausiai vartoja gruzinai?
Gruzinai patiekalams ruošti dažniausiai vartoja: įvairių prieskonių ir žolelių mišinį – chmeli suneli, sausą susmulkintą adžika – svanuri maril, prieskonių mišinį, kurio pagrindas ožragė – ucho suneli, vaistinį kietį – tarchun, pipirus, barbarisą, čiobrelį, kalendrą, baziliką ir daugelį kitų prieskoninių žolelių, būdingų tam kraštui.

Organizatorių archyvas
Kaip gruzinai marinuoja mėsą kepsniams, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga? Kaip ją kepa?
Žinoma, tai priklauso nuo aplinkos sąlygų, tačiau mėsa dažniausiai kepama ant ugnies. Gruzijoje mėsa nėra marinuojama, kruopščiai atrenkama šviežia mėsa, kuri prieš kepimą yra pagardinama pipirais ir svogūnu.

Ką reikia žinoti, kad skaniai paruoštum avieną?
Aviena dažniausiai naudojama troškiniams, su daug žalumynų bei česnaku. Dažniausiai avienai ruošti naudojamas žalumynas – vaistinis kietį (tarchun).

Organizatorių archyvas
Ar Gruzijoje populiarios sriubos?
Populiariausios – charčio ir čichirtma. Charčio – tai aštri daržovių ir ryžių sriuba su mėsa, o čichirtma – lengvai rūgšti sriuba su vištiena, kurią mėgsta ir vaikai.

L.Kiknadzė siūlo išbandyti du gruziniškos virtuvės receptus – baklažanų suktinukus bei moliūgų desertą.

Baklažanų suktinukai su graikinių riešutų įdaru

Reikės:
1-2 baklažanų,
aliejaus kepimui,
saujelės išgliaudytų graikinių riešutų,
pluoštelio šviežios kalendros,
trupučio prieskonių mišinio chmeli suneli,
trupučio prieskonių mišinio ucho suneli,
trupučio maltų aitriųjų pipirų,
druskos,
1-2 skiltelių česnako,
šlakelio acto.

Organizatorių archyvas
Kaip gaminti
* Baklažanus nuplaukite, supjaustykite išilgai plonomis riekelėmis ir kepkite įkaitintame aliejaus iš abiejų pusių, iki apskrunda. Aliejaus perteklių nuo iškeptų baklažanų pašalinkite popierine servetėle.
* Graikinių riešutų įdarui. Inde iki vientisos masės sutrinkite: graikinius riešutus, druską, kalendrą, chmeli suneli, ucho suneli prieskonius, maltus aitriuosius pipirus skiltelę česnako. Įmaišykite šlakelį acto ir vandens.
* Ant iškeptų baklažanų riekelių tepkite paruoštą graikinių riešutų masę, tada jas suvyniokite. Paruoštus baklažanų suktinukus papuoškite granatų sėklomis ir kalendros lapeliais.

Desertas "Gogra"

Reikės:
200 g vandens,
50g cukraus,
15 g vanilinio cukraus,
žiupsnelio barbariso,
200 g kubeliais supjaustyto moliūgo be sėklų ir žievės,
šaukšto granatų sėklų,

Padažui:
kiaušinio trynio,
30 g graikinių riešutų uogienės,
10 g citrinų sulčių,
šaukštelis gruziniško brendžio.

Kaip gaminti
* Ant karštos ugnies verdamas cukraus sirupas iš vandens, cukraus, vanilinio cukraus bei žiupsnelio barbariso, iki cukrus ištirpsta.
* Paruoštame sirupe 5-7 min. verdami moliūgo kubeliai, iki suminkštėja. Desertas patiekiamas desertinėje lėkštėje, pagardintas cukraus sirupu bei granatų sėklomis.

Jei šį desertas patiekiamas ne vaikams, papildomai ruošiamas padažas:
* Virš karšto vandens vonelės išplakite kiaušinio trynį. Į jį įmaišykite graikinių riešutų uogienės bei anksčiau pasiruošto sirupo, įpilkite citrinų sulčių. Plakite, iki susidarys standi puta. Tada įpilkite arbatinį šaukštelį brendžio. Padažu apliekite desertą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis