Savaitgalio meniu: troškinys su mėsa ir pyragas su slyvomis

Tikrasis troškinio receptas – su aviena. Bet parduotuvėje kiaulienos išpjova atrodė daug gražiau, tad nusprendžiau nukrypti nuo recepto. O jūs rinkitės tą mėsytę, kuri jums labiau patinka.

Giedrė Barauskienė
Giedrė Barauskienė
Asmeninio archyvo nuotr.

Avinžirnių troškinys su kiaulienos išpjova

Reikės:
2 kiaulienos išpjovų,
2 svogūnų,
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 česnako skiltelių,
1,5 šaukštelio kuminų sėklų,
2-4 apelsino griežinėlių,
800 g savo sultyse konservuotų pomidorų (be odelių),
žiupsnelio aitriosios paprikos,
žiupsnio druskos,
1 stiklinės avinžirnių,
100 g špinatų,
šaukšto kapotos kalendros,
3-4 šaukštų natūralaus jogurto.

Kaip gaminti
* Pasūdytame vandenyje išvirkite avinžirnius ir nukoškite.
* Keptuvėje įkaitintame aliejuje gerai sukepinkite supjaustytus svogūnus. Baigiant juos kepinti sumeskite susmulkintus česnakus. Po kelių minučių viską išgriebkite į lėkštę, o į likusį keptuvėje aliejų sudėkite supjaustytą mėsą. Jeigu reikia, įpilkite dar šiek tiek aliejaus. Apskrudinkite ant smarkios ugnies, tada karštį sumažinkite.
* Sudėkite atgal į keptuvę keptus svogūnus su česnakais, užberkite kuminus ir kepinkite apie 3-4 min. Tada į keptuvę sudėkite apelsino griežinėlius, pomidorus, aitriąją papriką. Jeigu reikia įpilkite truputį vandens, įberkite druskos, uždenkite dangtį ir troškinkite apie 30 min., kol mėsa suminkštės.
* Baigiant troškinti suberkite avinžirnius, nuplautus špinatus, kalendrą, Pamaišykite.
* Patiekite su natūraliu jogurtu.

Žurnalas "Moteris"
P. S. Kuminų sėklas šiek tiek sugrūskite – atiduos daugiau aromato troškiniui.

Pyragas su varške ir slyvomis

Pagrindui reikės:
150 g sviesto,
2 trynių,
100 g cukraus,
žiupsnio druskos,
2 stiklinių miltų,
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių.

Įdarui reikės:
3 baltymų,
1 trynio,
2 pakelių grietinėlės skonio pudingo,
½ stiklinės pieno,
150 g rikotos,
5-6 didelių slyvų,
skaldytų ir neskaldytų migdolų,
2-3 šaukštų cukraus,
šaukšto tirpinto sviesto,
1/2 šaukšto miltinio cukraus (nebūtinai).

Kaip gaminti
* Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska, įmaišykite trynius, suberkite miltus, kepimo miltelius ir suminkykite tešlą. Ja išlipdykite kepimo formą. Kad pyragą būtų lengviau išimti iš kepimo indo, į jį galima įkloti folijos.
* Įdarui iki putų su cukrumi išplakite baltymus. Pudingą išmaišykite su šaltu pienu. Trynį ištrinkite su rikota. Į ją įmaišykite pudingo ir pieno masę, tada atsargiai įmaišyti baltymus. Viską supilkite ant tešlos kepimo formoje.
* Ant viršaus sudėkite nuplautas ir supjaustytas slyvas, palaistykite jas tirpintu sviestu. Jeigu slyvos mažesnės, sudėkite jas ant įdaro, kai šis šiek tiek orkaitėje sutvirtės – kartu su neskaldytais migdolais, antraip slyvos ir migdolai paskęs.
* Pašaukite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 45 minutes. Jeigu viršus per greitai ruduoja, uždenkite pyragą folija. Baigiant kepti arba iškepus sudėliokite ir skaldytus migdolus. Jeigu norite, pabarstykite miltiniu cukrumi.

P. S. Tikriausiai būtų skanu receptą išbandyti ir su kitokiais riešutais, pavyzdžiui, karijų arba graikiniais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis