Į tėvų klausimus apie skiepus atsako gydytoja

Kaip rodo skaitytojų laiškai, skiepus gaubia dar daug mitų.

Į tėvų klausimus atsako vaikų gydytoja Janina Zupkauskienė.

Mūsų vaikas (15 mėn.) po MMR skiepų susirgo tymais. Dabar man įdomu, kaip elgtis, kai reikės skiepyti 6 m. Ar yra vakcinų be tymų antikūnų? Rūta
Vakcinos tik nuo raudonukės ar tik nuo tymų, ar tik nuo epideminio parotito Lietuvoje nėra. Skiepijant gyvąja vakcina visada išlieka maža tikimybė susirgti lengva ligos forma. Tai nėra blogai. Šešerių metų amžiaus  jūsų vaikas bus paskiepytas MMR vakcina be jokios grėsmės  organizmui. Antrą kartą tymais neturėtų sirgti.

Perskaičiau, kad kai kurios šalys TBC skiepo atsisakė. Kodėl pas mus jis dar reikalingas? Kodėl jo atsisakė kitos šalys? Rimantė
Dėl gan didelio sergamumo tuberkulioze Lietuvoje mes negalime nustoti skiepyti naujagimių nuo šios užkrečiamosios ligos. Kodėl pabrėžiau „užkrečiamosios"? Nes žmogus užsikrečia nuo kito sergančio žmogaus. Ir kol sergančių šia liga šalyje bus tam tikra dalis, negalėsime priimti sprendimo atsisakyti skiepo nuo tuberkuliozės. Skiepydami naujagimius apsaugome nuo mirtinų šios ligos formų - tuberkuliozinio meningito ar miliarinės tuberkuliozės. Kitose šalyse, kurios atsisakė skiepo nuo TBC, tiesiog kitokia epidemionologinė padėtis.

Iki kokio amžiaus galima skiepyti vaiką nuo kiaulytes? Kuo ji žalinga?
Nuo epideminio parotito - kiaulytės Lietuvoje skiepijame MMMR vakcina. Ši vakcina saugo nuo trijų virusų sukeliamų ligų: epideminio parotito, tymų ir raudonukės. Skirta skiepyti kūdikius nuo 9 mėn. amžiaus, paauglius ir suaugusiuosius. Taip vakcinos apraše nurodo gamintojas. Kad apsauga būtų pakankama, reikia dviejų skiepų dozių. Taigi, jeigu jūsų vaikas iki 18 metų amžiaus dar nėra paskiepytas dviem minėtos vakcinos dozėmis, tai galite padaryti.

Epideminis parotitas yra sisteminė virusinė infekcija. Šios ligos sukėlėjas gali paskatinti seilių liaukų, kasos, smegenų dangalų uždegimą (meningitą), lytinių liaukų uždegimą. Liga, kaip ir visos kitos, gali būti lengva, vidutinio sunkumo ir sunki. Iš anksto numatyti, kaip sirgs vienas ar kitas žmogus, tiesiog neįmanoma. Negalime žinoti ir to, ar persirgs be padarinių. Tarkim, persirgęs berniukas gali likti nevaisingas. Skiepyti vaikus ir skiepytis patiems nuo šios ligos būtina.

Man draugė papasakojo įdomų atvejį iš savo gyvenimo. Ji neleido gydytojams skiepyti savo mergaitės nuo raudonukės. Gydytojai išsigando. Sakė, mergaitė užaugs, taps moterimi, lauksis vaikučio ir, neduokdie, susirgs raudonuke. Gali apsigimti vaisius. Bet mano draugė yra įsitikinusi, kad skiepas nuo raudonukės saugo vaiką tik penkerius metus, todėl savo dukrytės neskiepijo. Man tapo išties įdomu, kiek laiko skiepas nuo raudonukės saugo vaiką? Kaip jis susijęs su būsimu mergaitės nėštumu? Kuo raudonukė pavojinga berniukams? Gintarė

Kada nors neskiepyta mergaitė užaugs ir bus nėščia. Neduokdie, ji ims ir susirgs raudonuke pirmajame nėštumo trimestre arba turės kontaktą su sergančiu raudonuke asmeniu. Tada jos būsimam kūdikiui gresia įgimtos raudonukės sindromas. Ta rizika siekia 80-85 proc. Įgimtos raudonukės sindromas -  tai įgimtos širdies ydos, akių pažeidimas iki aklumo, smegenų pažeidimas - progresuojanti encefalopatija ir kt. Tie apsigimimai būna labai ryškūs, visada tai sutrikdyta gyvenimo kokybė - invalidumas. Lietuvoje nuo raudonukės skiepijama 2 kartus ir tuo užtikrinama ilgalaikė apsauga - tikrai jokiu būdu ne penkerius metus. Sunku įsivaizduoti, kuo remiasi jūsų draugės daugiau nei keistas įsitikinimas.

Raudonukė žalinga ne tik mergaitėms, bet ir berniukams. Tiesiog nėščios būna moterys ir dažniau galvojame apie jas. Raudonukės virusas gali turėti įtakos vyro vaisingumui.

Kodėl mus gąsdina skiepų sudėtimi? Ar ji tokia baisi? Laimonė
Negaliu įsivaizduoti, kas gąsdina skiepų sudėtimi, nes nieko nuodinga jie neturi. Tiesiog žmogus gali būti (tačiau nebūtinai bus) jautrus vienai ar kitai jų sudedamajai medžiagai. Vakcinos gamyba yra sudėtinga ir labai kontroliuojama, stengiamasi nepalikti nė menkiausios šalutinio reiškinio galimybės. Kol pasiekia mus, skiepai daug kartų tikrinami - įveikia keletą klinikinių tyrimų etapų. Registruojamos ir vartojamos tik saugios vakcinos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis