Savaitgalio meniu: lašiša su svarainiais ir vaisių duona

Kol dar galima įsigyti svarainių, pasigaminkite su jais žuvies. Kai kurios šeimininkės svarainių užsišaldo ir su jais (vietoj citrusinių vaisių) ruošia kalėdinius patiekalus.

Giedrė Barauskienė
Giedrė Barauskienė
Asmeninio archyvo nuotr.
Lašiša su svarainiais
Reikės:

0,5-0,7 kg lašišos,
5-6 svarainių,
2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Kaip gaminti
* Kelis svarainius atidėkite, kitus supjaustykite, sėklas išmeskite, minkštimą sutrinkite elektrine trintuve. Paruoštą svarainių tyrę sumaišykite su aliejumi ir pipirais. Šiuo mišiniu aptepkite paruoštus lašišos gabaliukus sudėkite į dubenį ir palikite šaldytuve keletą valandų marinuotis.
* Įpilkite truputį aliejaus į kepimo indą, sudėkite lašišos gabaliukus ir nepamirškite užberti druskos. Sudėkite į skardą supjaustytus likusius svarainius.
* Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 25-30 min.
* Skanu su šviežių daržovių salotomis. Pavyzdžiui, gražgarsčių, salierų kotų ir obuolių.

P.S. Svarainiais pagardinti tinka ir kitokias žuvis, nebūtinai lašišą. Išbandykite juos ir mėsai marinuoti.

Riešutų ir džiovintų vaisių duona
Raugui reikės:
1 stiklinės vandens,
1 stiklinės kvietinių miltų.

Tešlai reikės:
1 kg kvietinių miltų,
1 stiklinės avižinių dribsnių,
1 stiklinės kviečių sėlenų,
1 stiklinės saulėgrąžų,
po saują – džiovintų slyvų, razinų, abrikosų, spanguolių, lazdynų riešutų ar kitų džiovintų vaisių.
1,5 l šilto vandens,
2 šaukštų druskos,
3 šaukštų cukraus,
raugo.

Kaip gaminti
* Raugui sumaišykite miltus su vandeniu, uždenkite ir laikykite šiltai (temperatūra turi būti apie 30 °C) dvi paras. Kasdien pamaišykite.
*Tešlai visus komponentus ir raugą išmaišykite dubenyje. Iš paruoštos masės nuimkite 6 šaukštus, įdėkite į stiklainį ir neuždarytą padėkite į šaldytuvą – turėsite raugo kitam kartui, nereikės gaminti iš naujo. Šaldytuve laikomas raugas gali išbūti iki 10 dienų.
* Tešlą supilkite į aliejumi išteptus kepimo indus – nepilkite iki viršaus, palikite apie 1/4 iki krašto.
* Padėkite indus su tešla šiltoje vietoje 7–8 valandoms, kad iškiltų.
* Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,40 val.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis