Kontraceptikai ir natūralus ciklas - tai suderinama

Natūralumas mums tampa vis svarbesnis: dvi iš trijų dailiosios lyties atstovių tvirtina, kad, rinkdamosi maistą, kosmetiką ar drabužius, atsižvelgia į tai, kiek jie natūralūs.

Kaip rodo pasaulinė daugiau nei 21 000 moterų apklausa, net 80 proc. moterų norėtų, kad jų vartojamos kontraceptinės priemonės irgi būtų kuo natūralesnės. Kita vertus, tyrimas atskleidė ir tai, jog dailiosios lyties atstovės labiau išmano savo mobilųjį telefoną nei tai, kokie hormoniniai procesai vyksta jų organizme.

Iš nežinojimo kyla daug prietarų ir mitų. Tuo įsitikinęs Moters fiziologijos ir patologijos centro direktorius docentas, medicinos mokslų daktaras Jonas Ališauskas. „Lietuvos moterys sudėtinius kontraceptikus iki šiol vertina gana atsargiai, nes trūksta objektyvios informacijos", - sako jis.

 Atkartoja natūralų ciklą
Gamtoje viskas vyksta ciklais. Kuo labiau mūsų ciklai sutampa su gamtos, tuo geriau jaučiamės. Cikliškas yra ir mūsų vaisingumas. Ar įmanoma jį kontroliuoti ir kartu išsaugoti natūralų ritmą? Nemažai moterų mano, kad kontraceptikai sutrikdo natūralų menstruacijų ciklą, hormonų pusiausvyrą. Šį mitą išsklaido neseniai sukurtos kontraceptinės tabletės su estradioliu ir dienogestu, vartojamos skirtingomis dozėmis. Kas tai yra? „Estradiolis yra identiškas moters organizme gaminamam hormonui, taigi yra natūralus, be to, mažiau veikia medžiagų apykaitą, - aiškina dr. Jonas Ališauskas. - Tai, kad tabletės vartojamos skirtingomis dozėmis, leidžia atkartoti natūralius netolygius estrogeno ir progestino svyravimus ciklo metu."

Mažina kraujavimą
Renkantis kontraceptikus, be natūralumo, svarbūs ir kiti dalykai. Visos kontraceptinės piliulės ir patikimai saugo nuo neplanuoto nėštumo, ir padeda išspręsti kai kurias problemas. Ypač vieną dažniausių - pernelyg gausų kraujavimą. „Ši iš tikrųjų rimta problema kamuoja daugumą moterų, - sako dr. J. Ališauskas. - Ji gali lemti mažakraujystę. Yra gydoma vaistais, chirurginiu būdu, o kai kurioms moterims įveikti šią bėdą padeda hormoniniai kontraceptikai. Geriausia rinktis tuos, kuriuose yra estradiolio ir progestino dienogesto. Tai vieninteliai hormoniniai kontraceptikai, padedantys gydyti gausų kraujavimą iš gimdos."

Kai kalbame apie seksualinį gyvenimą, epitetas „saugus" yra pirmasis sąraše. Jei renkamės natūralų ciklą atkartojančias apsisaugojimo priemones, suteikiame jam dar daugiau prasmės.

Kompanija „Bayer" kviečia aplankyti elektroninį moters kalendorių www.prisimink.lt, skirtą toms, kurios planuoja nėštumą, laukiasi, neseniai pagimdė arba vartoja kontraceptines priemones.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis