Praktiški patarimai, kaip sumažinti nitratų kiekį maiste

Užauginti daržoves taip, kad jos visiškai neturėtų nitratų, neįmanoma. Bet sumažinti jų kiekį gaminant maistą galima.

Kaip sumažinti nitratų kiekį daržovėse, pataria Vilniaus Šeškinės poliklinikos vaikų ligų gydytoja Audra Leipuvienė.

Užauginti daržovių taip, kad jos būtų visiškai be nitratų, neįmanoma. Juk azotinės trąšos (nitratai), kurių jos gauna iš dirvožemio būtinos augimui. Tačiau jei labai jų baiminatės, gali padėti šie patarimai:

- rinkitės daržoves augančias atvirajame grunte ir gaunančias daugiau šviesos. Kuo tamsenėje vietoje auga, tuo daugiau nitratų prikaupia;

- ekologiniuose ūkiuose augančios daržovės sukaupia mažiau nitratų, nes mažiau papildomai tręšiamos;

- nitratų sumažės, jei daržoves prieš virdamos pamirkysime vandenyje;

- verdant daržoves su daugiau vandens, nitratų lieka mažiau, nes jie pereina į vandenį. Bet vandenį tokiu atveju išpilkite lauk;

- verdant daržoves su valgomąja druska, nitratų sumažėja 20 proc. daugiau nei verdant be druskos;

- šaldytose daržovėse nitratų taip pat yra mažiau;

- daržoves ilgiau laikant, kad ir rūsiuose, nitratų taip pat sumažėja, pavasarį jų yra kur kas mažiau nei rudenį.

Daugelyje šalių, tame tarpe Lietuvoje, atlikti tyrimai parodė, jog į žmogaus organizmą nitratai daugiausiai patenka su daržovėmis ir bulvėmis - 60-70%, su geriamuoju vandeniu 10-30% ir su kitais maisto produktais 10-20%.

Labai daug nitratų (1500 - 4000 mg/kg) kaupia salotos, garbanoti gūžiniai kopūstai, mangoldai, špinatai, šiltnamiuose auginami ridikėliai, petražolių, salierų ir burokėlių lapai.

Į žmogaus organizmą patenkantys nitratai su daržovėmis yra mažiau pavojingi negu gaunami su geriamuoju vandeniu. Daržovėse esantys vitaminai C, E, B, karotinas, augaliniai fenoliai stabdo kancerogenų - nitrozaminų susidarymą. Apskaičiuota, kad daržovėse viena dalis vitamino C "nukenksmina" net tris dalis nitratų.

Nitratų perdozavimas pasireiškia klinikiniais apsinuodijimo požymiais; žmogų pykina, jis vemia, viduriuoja, silpna, skauda galvą, padidėja kepenys ir kt.

Nitratai ypač pavojingi vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms, taip pat  ligoniams, sergantiems širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, anemijomis ir kitais atvejais, kai audiniams reikia didesnio deguonies kiekio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis