Kodėl vištiena puikiai tinka šventiniam stalui?

Artėjant gražiausioms metų šventėms susimąstome, kuo pavaišinti netikėtai užsukusius svečius, ką pagaminti šeimos nariams ar kaip kalėdinėmis vaišėmis nustebinti giminaičius. Kokius pasirinkti patiekalus, kad nepersivalgytume, kokių sugalvoti naujų – tokie klausimai aplanko ne vieną šeimininkę.

Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė pataria, kad ruošdami stalą šventėms turime pagalvoti ne tik apie patiekalų skonį, bet ir apie įvairovę.
„Į šventinį stalą patiekiame daug įvairių patiekalų, dažnai riebesnių ir sunkiai virškinamų, – pasakoja dietologė. – Turbūt kiekviena šeimininkė neįsivaizduoja šventinio stalo be mėsos patiekalų. Šiandien patiekalų iš mėsos įvairovė itin didelė: gaminama iš įvairių mėsos dalių, įvairiais gaminimo būdais. Lietuviai yra įpratę per šventes valgyti daug ir sočiai ir paprastai gana riebiai.“
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad kuo įvairesnį maistą valgysime, tuo gausime įvairesnių maisto medžiagų. Per šventes valgome sotesnį ar riebesnį maistą, negu įprastai. Juk tai – šventės! Svarbu nepersivalgyti, kad nepakenktume sveikatai ir gerai nuotaikai. Paprastai per šventes ir po jų ypač padaugėja virškinimo sutrikimų, susijusių su gausiu valgymu ir gėrimu. To išvengti galėtų padėti puikiai šventiniam stalui tinkami patiekalai iš vištienos, kuri yra liesesnė už galvijų mėsą ir lengviau virškinama.
Vištiena ne tik skani, bet ir naudinga mėsa

„Vištiena nuo kitų gyvūnų mėsos skiriasi tiek savo chemine sudėtimi, tiek maistingumu, tiek puresniu jungiamuoju audiniu. Palyginti su gyvulių mėsa, joje yra mažiau jungiamojo audinio, todėl ši mėsa lengviau virškinama, – teigia L. Viniarskaitė. – Vištienoje gausu baltymų ir palyginti mažai riebalų. Jos sudėtyje yra nemažai vitaminų: A, B grupės, taip pat folio rūgšties ir ji yra puikus geležies šaltinis.“

Baltieji paukščių raumenys yra ypatingai vertinami, nes kuo daugiau vartojama šios mėsos, tuo daugiau gaunama ir žmogui reikalingų būtinų nepakeičiamų aminorūgščių (baltymų), kurios svarbios, kad atsinaujintų organizmo ląstelės.

„Viščiukų broilerių kakleliuose gausu cinko. Šlaunelėse ir sparneliuose – magnio, taip pat yra ir riebalų, kurie reikalingi organizmui, o filė ypatingai vertinama dėl baltymų kiekio ir mažo kaloringumo – ji yra liesa, tačiau maistinga mėsa”, – pasakoja L. Viniarskaitė.

Vištų kepenėles – puikus produktas, kuriame taip pat gausu baltymų, nepakeičiamų aminorūgščių, fosforo, geležies, vitaminų ir fermentų, tai yra geras geležies šaltinis. Kepenėlės ir iš jų pagaminti produktai turi specifinį skonį, todėl tinka gurmaniško maisto mėgėjams.
Kadangi yra lengvai virškinama, vištiena ypač tinka vaikams.
Vištienos gaminiai šventiniam stalui
Šventinio stalo užkandai paruošti ypač tinka vištienos vyniotiniai, paštetai, o mišrainei ar sriubai pagardinti – karštai rūkytos vištienos dalys.
„Iš vištienos gaminių galite pagaminti įvairių užkandų, taip pat panaudoti greitai paruošiamiems karštiesiems patiekalams: karštai rūkytos vištienos produktus – suktinukams, sriuboms, patiekalams su makaronais ar užkepėlėms.“ – pataria gydytoja dietologė.
Vištienos vyniotiniai ir paštetai puikiai tiks šaltoms užkandoms – sumuštiniams ir mišrainėms – pagaminti.
„Vištienos gaminiai ne tik paįvairins šventinį stalą skoniu, bet ir neapsunkins virškinimo, o tai svarbu šventiniu laikotarpiu, kai vaišinamės gausiau“, – teigia L. Viniarskaitė. – Bet svarbiausia gaminant ir patiekiant patiekalus savo artimiesiems – tai įdėti dalelę širdies ir meilės!”
Vištienos gaminių įvairovė
Vištienos gaminiai – tai termiškai apdoroti vištienos produktai. Jie gaminami keliais būdais: verdami, kepami arba rūkomi specialiose rūkymo kamerose. Nustebsite, bet ir iš vištienos gaminami įvairūs produktai:
- Kepti, virti ir karštai rūkyti vyniotiniai
- Vištų kepenėlių paštetai
- Rūkytos ir virtos dešros
- Virtos ir karštai rūkytos dešrelės
- Auksinio atspalvio karštai rūkytos viščiukų dalys
- Šaldyti kepsneliai iš vištienos filė, kepsnys „Cordon Bleu” su kumpiu ir sūriu
- Kepti vištienos gaminiai: netikri zuikiai, kepta vištienos duona.

Pasak AB Kaišiadorių paukštynas technologės Jolantos Šiurkuvienės, vištienos gaminiai gaminami iš pačios vertingiausios vištienos mėsos: filė, šlaunų mėsos ir kepenėlių.

„Vištienos vyniotiniai gaminami iš viščiukų broilerių filė ir iš nuo kaulų nuimtos šlaunų mėsos, taip pat kepenėlių. Paštetai gaminami iš vištienos kepenėlių.“ - pasakoja J. Šiurkuvienė.

Paukštyno technologė pabrėžia, kad vištienos dešros ir dešrelės skiriasi nuo kitos rūšies mėsos dešrų ir dešrelių, nes pagrindinė jų sudedamoji dalis – vištiena. Aukščiausios rūšies dešros ir dešrelės gaminamos iš filė ir šlaunų mėsos. Vištienos dešrelės būna virtos, karštai rūkytos ir specialiai kepti skirtos vištienos dešrelės. –

Karštai rūkytos dalys – tai įvairios viščiuko broilerio dalys, kurios rūkomos specialiose kamerose, po truputį smilkstant buko arba juodalksnio drožlėms.

Šaldyti vištienos kepsneliai – tai greitai paruošiami maistingi ir skanūs vištienos produktai, o kepti vištienos gaminiai – tai lietuvių pamėgtas netikras zuikis ir kepta vištienos duona.

Daugiau informacijos: www.vistienakitaip.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis