Pavojingiausi - aukštas kraujo spaudimas, rūkymas ir alkoholis

Aukštas kraujo spaudimas kelia didžiausią pavojų žmonių sveikatai. Toliau eina rūkymas ir alkoholis, rodo tyrimas, kurio rezultatus skelbia žurnalas"The Lancet".

2010 metais dėl aukšto kraujo spaudimo sukeltų padarinių mirė daugiau kaip 9 mln. Žemės gyventojų. Tyrimo metu buvo apibendrinti duomenys iš 187 šalių.

Pavojai sveikatai varijuoja skirtinguose pasaulio regionuose, tačiau, anot mokslininkų, vis dėlto galima išskirti veiksnius, kurie lemia tokias chroniškas suaugusiųjų ligas, kaip vėžys, širdies susirgimai ar diabetas.

Per praėjusius dešimt metų didele problema tapo nutukimas. Daugiau kaip 3 mln. 2010-aisiais užregistruotų mirčių siejama su padidėjusiu kūno masės indeksu. Ši problema ypač ryški Australijoje ir Lotynų Amerikoje. Pietų Azijoje tuo tarpu viena didžiausių rizikų žmonių sveikatai yra oro užterštumas dėl kenksmingo kuro.

"Gera naujiena yra ta, kad mes galime labai daug padaryti, kad sumažintume rizikas sveikatai", - sakė vienas tyrimo autorių Madžidas Ezatis (Majid Ezzati). Kovojant su aukštu kraujo spaudimu, pavyzdžiui, reikėtų mažinti druskos kiekį maisto produktuose ir valgyti daugiau vaisių ir daržovių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis