Sultinys ne tik sušildo, pasotina, bet ir gydo nuo peršalimo

Peršalus neretai siūloma suvalgyti šilto paukštienos sultinio. Ar ši tradicija pagrįsta moksliškai?

Sultinys - tradicinis nuoviras, kurio pavalgę žmonės ne tik sušyla, bet ir atgauna jėgas, pasijunta gerokai žvalesni. Įprasta, kad dažniausiai verdame vištienos sultinį, bet tam galime panaudoti ir kitokią paukštieną. „Tiesą sakant, daugelis žmonių nežino apie kalakutienos sultinio naudą sveikatai. O aš seniai savo vaikų imuninę sistemą stiprinu šaltuoju metų laiku virdama kalakutienos sriubą su žolelėmis, daržovėmis ar kruopomis", - patirtimi dalijosi vilnietė Loreta Avilienė. Kalakutienos sultinį nebrangu išvirti - jeigu gaminote patiekalus iš kalakutienos, galite pasilikti dalį mėsos sultiniui virti.

Norėdami praturtinti nuovirą, galite derinti įvairius namuose esančius produktus. Dar vienas sultinio privalumas - visai nesunku vaikus įkalbėti jo paskanauti. „Vaikai nemėgsta gydytis tuo, kas jiems nėra skanu, todėl kaip išeitį naudoju kalakutienos sultinį - skanus, šiltas, sveikas ir noriai valgomas", - tikino L. Avilienė.

Pasimėgauti dubenėliu šilto namie paruošto nuoviro galima ne tik išalkus, bet ir pajutus pirmuosius ligos simptomus ar gydantis. Karščiavimą dažnai lydi nemiga, o kalakutienoje yra triptofano - itin svarbios aminorūgšties, kurios organizmas negamina. Jį būtinai turime gauti kartu su maistu. Iš triptofano organizmas pasigamina miego hormoną melatoniną. Ligoniams ypač svarbu pailsėti ir atgauti jėgas.

Todėl nuo kalakutienos sultinio priklauso ligonio miego kokybė, atsipalaidavimas, nuotaika, apetitas. „Dėl kalakutienoje esančio triptofano su šia paukštiena virti sultiniai ir patiekalai ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir sušvelnina autoimuninių ligų simptomus, - įvertino du vaikus auginanti ir sveika šeimos mityba besidominti Loreta. - Rinktis kalakutienos sultinius, kuriuose yra mažai sočiųjų riebalų ir cholesterolio, taip pat patariu moterims, besirūpinančioms savo dailiomis kūno linijomis ir vyro sveikata". Be to, kalakutienoje yra daug baltymų, kiekvienam organizmui reikalingo cinko, seleno, aminorūgščių, vitamino B6 ir B12.

„Arvi kalakutai" ekspertai siūlo Jums sveiko kalakutienos sultinio receptą:

Jums reikės:
1 kg kalakutų kaklų;
2 baltųjų svogūnų;
3 baltųjų ridikų;
1 morkos;
ketvirčio saliero;
3 skiltelių česnako;
vyšninių pomidorų;
laurų lapų, imbierų;
druskos, pipirų, šviežių žolelių.

Nuplautus kaklus sudėkite į puodą, pakepinkite. Dėkite susmulkintas morkas, svogūnus, česnakus, imbierą ir salierą. Užpilkite šaltu vandeniu. Užvirus sumažinkite ugnį, nugraibykite putas ir virkite 2 valandas. Išvirus sultiniui mėsą atskirkite nuo kaulų. Pakepinkite baltuosius pomidorus ir mėsą, pagardinkite druska ir pipirais. Kalakutų kaklus dėkite į lėkštę ir užpilkite sultiniu. Papuoškite žolelėmis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis