Perkame internetu: kaip netapti sukčių auka

Prieš Kalėdas gerokai pagyvėja internetinių parduotuvių pardavimai. Ir tai savo ruožtu sukelia didžiulį kibernetinių nusikaltėlių susidomėjimą.

„Kaspersky Lab" vartotojams parengė kelis patarimus, kurie padės maloniai ir saugiai apsipirkti realiuoju laiku.

1. Venkite neaiškių sandorių
Internetinės parduotuvės dažnai siūlo sutaupyti. Tačiau būkite budrūs, jei pasiūlymas atrodo neįtikėtinai pelningas. Pirkite tik patikrintose parduotuvėse. Prieš pervesdami pinigus vienai ar kitai parduotuvei skaitykite klientų atsiliepimus.

2. Išmokite atskirti netikrus tinklalapius
Neretai kenkėjai sukuria netikras internetines parduotuves, kurių tinklalapiai labai panašūs į tikruosius. Visada tikrinkite kontaktinę pardavėjo informaciją. Patikimos parduotuvės apie save teikia išsamią informaciją, taip pat detaliai aprašo visas pirkimo taisykles ir sąlygas. Be to, jos rūpinasi savo klientų duomenų apsauga. Venkite tinklalapių, kurių ekrane atsirandančiuose languose nuolat prašoma Jūsų kreditinės kortelės duomenų.

3. Saugokite asmeninę informaciją
Atminkite, kad iki apmokėjimo momento ir pirkinio pristatymo apiforminimo iš Jūsų neturi reikalauti išsamios asmeninės informacijos.

4. Rinkitės apsaugotus puslapius
Visada stebėkite, kad tinklalapis, kuriame apsiperkate, suteiktų saugų prisijungimą, žymimą trumpiniu „https" internetinio adreso pradžioje. Taip pat stenkitės apsipirkti iš savo apsaugoto namų kompiuterio, o ne iš bendro naudojimo kompiuterio.

5. Apsaugokite kompiuterį
Išėjimas į internetą per specialiomis programomis neapsaugotą kompiuterį - rizikingas sumanymas, o apsipirkimas - beveik beprotystė, nes rizikuojate prarasti pinigus.  

6. Naudokite specialias mokėjimo korteles
Įsigykite specialią mokėjimo kortelę apsipirkti internete ir joje laikykite tik tiek pinigų, kiek artimiausiu metu planuojate išleisti. Jei kenkėjai vis dėlto gaus prieigą prie Jūsų duomenų, praradimas nebus labai didelis.

7. Rinkitės patikimus slaptažodžius
Didelė vartotojų dalis skirtingiems resursams realiuoju laiku naudoja vienodus prieigos slaptažodžius ir taip palengvina kenkėjų užduotį. Pirma, nenaudokite vieno slaptažodžio daugiau nei vienam resursui. Antra, tokie slaptažodžiai kaip 123456, qwerty arba abc123 yra visiškai beprasmiški, nes lengvai atspėjami. Rinkitės sudėtingesnius slaptažodžius ir tikrinkite juos specialiame tinklalapyje http://pasidarykpats.tk/slaptazodzio-stiprumo-tikrinimas/.

8. Saugokite sąskaitas
Saugokite visas sąskaitas ir dokumentus, patvirtinančius Jūsų pirkinių gavimą. Jei pardavėjas jų nesiunčia atskirai, darykite ekrano nuotraukas.

9. Naudokitės galimybe grąžinti pirkinį
Apsipirkdami internete Jūs pasikliaujate pardavėjo sąžiningumu ir tikitės, kad produkto kokybė atitiks žadėtąją. Internetinės parduotuvės suteikia galimybę grąžinti prekę. Naudokitės ja, jei esate nepatenkinti preke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis