8 galvos skausmo priežastys, kurių net neįtarėt

Ne visada galvos skausmą verta malšinti tabletėmis, kartais geriau pašalinti jo priežastį. O jos gali būti visai netikėtos - tarkim, seksas ar netinkami akiniai.

Galvos skausmas neatsiranda šiaip sau - tai simptomas lydintis net 70 proc. ligų. Kad šis nemalonus pojūtis - neatsiejama gripo dalis, mes žinom, bet ar galėtumėt įtarti, kad jį gali sukelti seksas.

1-oji priežastis - maistas
Neurologijos profesorius iš Niujorko Saymore Solomon knygoje „The Headache Book" rašo, kad dažniausiai galvos skausmą sukelia tokie ingredientai kaip aminorūgštys, glutamatas, mononatris, nitritai, kofeinas ir aspartamas.

Kad jų išvengtumėte, reikėtų atsisakyti kinų maisto, taip pat išbraukti iš meniu konservuotus produktus, rūkytus mėsos ir žuvies gaminius, gazuotus gaiviuosius gėrimus, kavą ir konditerijos gaminius su saldikliais.

2-oji priežastis - kontraceptikai
Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad moterys, vartojančios kontraceptikus, net 1,5 dažniau skundžiasi galvos skausmu. Tai susiję su estrogenų pokyčiais organizme. Beje, endometriozė taip pat daro panašų poveikį. Kartais atsikratyti šios problemos padeda vienų kontraceptikų pakeitimas kitais.

3-oji priežastis - menstruacijos
Tai gali nutikti dėl gausaus kraujavimo, kuris sukelia trumpalaikę anemiją, bei serotonino trūkumo, kurio šiomis dienomis gaminasi mažiau. Iš to kyla ne tik galvos skausmas, bet ir didesnis irzlumas.  Kadangi malšinti šiuos pojūčius neretai stengiamasi alkoholiu ar saldumynais, tai sukelia dar didesnį galvos skausmą, ir jis gali užsitęsti iki 2 savaičių. Todėl geriau tiesiog išgerti tabletę. 

4-oji priežastis - tabletės nuo skausmo
Skamba paradoksaliai, bet Australijos mokslininkai nustatė, kad net 30 proc. atvejų galvos skausmo priežastimi tampa... vaistai nuo galvos skausmo, ypač aspirinas ir paracetamolis. Tad jei matote, kad vaistai nepadeda, o netgi atrodo dar blogėja, tuoj pat juos liaukitės vartoti ir griebkitės kitų nuskausminimo būdų.

5-oji priežastis - geležies trūkumas
Anemija labai dažnai yra lydima galvos skausmo. Trūkstant geležies, kraujyje mažėja raudonųjų kraujo kūnelių eritrocitų, dėl to suprastėja deguonies perdavimas ląstelėms, o deguonies badas sukelia galvos skausmą. Papildyti geležį galima vartojant tinkamą maistą - raudoną mėsą, grikius, juoduosius serbentus, granatus ir pan. Tiesa, jei jau anemija sukėlė galvos skausmą, gali būti, kad vien pakeisti mitybą neužteks, reikės pagerti geležies papildų.

6-oji priežastis - seksas
Moterys, besiskundžiančios galvos skausmu, kad išvengtų sekso, turbūt ne veltui pasirinko tokį populiarų būdą - pasirodo, šie dalykai tiesiogiai susiję. Kaip pastebėjo Vokietijos mokslininkai, nemažam skaičiui žmonių orgazmas sukelia maždaug 10-15 minučių trunkantį stiprų galvos skausmą. Po sekso šis nemalonus pojūtis tęsiasi iki 2 valandų, tačiau yra gerokai silpnesnis. Beje, moterys su šia problema susiduria net 4 kartus rečiau. Mokslininkai tai sieja su kraujagyslių spazmais, kuriuos sukelia galingi hormoniniai svyravimai.

7-oji priežastis - akiniai
Netinkamai parinkti akiniai verčia akies vyzdį nuolat įsitempti, o besiliejantis vaizdas labai vargina - nenuostabu, kad net trumpą laiką pabuvus su netinkamais akiniais, įsiskausta galva. Kartais poveikis regėjimui yra toks mažas arba žmogus taip prie jo pripratęs, kad jam net į galvą nešauna susieti skausmą su akiniais. Juolab kad su tais pačiais akiniais neretai išvaikštoma metų metus. Bet juk regėjimas per tą laiką keičiasi. Todėl reikėtų dažniau tikrintis akis, ir parinkti akinius pagal esamą situaciją.

8 -oji priežastis - netaisyklinga laikysena.
Jei ilgai sėdime įtempę sprandą ar į vieną pusę pasukę kaklą, įtampa po kelių valandų pasiekia ir galvą ir ją ima mausti. Todėl svarbu nuolat keisti pozas, pajudėti, pamasažuoti raumenis, atpalaiduoti kaklą - tai padės atsikratyti ir galvos  skausmo.

Galvos skausmo padeda atsikratyti:

* vaistai: analgetikai, antidepresantai, atpalaiduojantys raumenis;

* sprando, pečių, kaklo ir galvos masažas;

* fiziniai pratimai;

* buvimas gryname ore;

* vanduo - jo trūkumas dažna skausmo priežastis;

* B grupės vitaminai;

* adatų terapija;

* pagulėjimas visiškoje tamsoje ir tyloje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis