Savaitgalio meniu: naminė duona ir keptos daržovės

Tai mano anytos kepta duona, daug kartų jos išbandytas receptas. Ji sako, kad įtrūkęs kepaliukas – trūkumas, o man tai labai gražu, lyg koks ornamentas.

Naminė duona

Reikės:
0,5 kg rupių ruginių miltų,
0,5 rupių kvietinių miltų,
1 l vandens,
200 g cukraus,
2/3 stiklinės avižinių dribsnių,
2/3 stiklinės kviečių sėlenų,
2/3 stiklinės moliūgų sėklų ir kedrinių pinijų,
saujelės kmynų,
2, 3 arbatinių šaukštelių druskos,
aliejaus,
sezamų sėklų.
raugo mišinio (ieškokite prekybos centruose).

Raugo mišinio galite nusipirkti prekybos centre, tačiau galite pasiruošti ir pačios.
Reikės:
1 stiklinės vandens,
1 stiklinės kvietinių miltų.

Kaip gaminti
Sumaišykite miltus su vandeniu, uždenkite ir laikykite šiltai (temperatūra turi būti apie 30 °C) dvi paras. Kasdien pamaišykite.

Kaip gaminti duoną
* Paruoškite raugą.
* Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus. Trečdalį atidėkite. Į miltus dubenyje suberkite cukrų, avižinius dribsnius, sėlenas, moliūgų sėklas, kedrines pinijas ir kmynus. Išmaišykite, supilkite vandenį su jame ištirpinta druska. Įmaišykite du šaukštus raugo. Minkykite tešlą, kol nebelips prie rankų. Uždenkite ją ir palikite šiltai 2–3 val.
* Suberkite į tešlą likusius miltus, dar kartą gerai suminkykite, sudėkite į aliejumi pateptas ir sezamų sėklomis pabarstytas kepimo formas arba šaltame vandenyje sušlapintomis rankomis suformuokite kepaliukus ir sudėkite ant aliejumi pateptos skardos. Palikite tešlą kilti dar 2–3 val. (jei suformavote kepaliukus, sezamų sėklas užberkite dabar).
* Kepimo formas ar skardą su kepaliukais dėkite į orkaitę ir tik tada ją įjunkite. 30 min. reikia kepti 200 °C, dar 40 min. – 180 °C temperatūroje. Jeigu į kepimo pabaigą ima per greitai ruduoti pluta, duoną pridenkite folija.
*Ant likusio raugo suberkite likusį kiekį miltų ir iškart padėkite į šaldytuvą (ne ilgiau kaip dviem savaitėms). Jo pakaks, kai kitąkart kepsite duoną.

Keptos daržovės
Mano mėgstamas derinys – morkos ir pastarnokai. Pakepinti su aliejumi ir sviestu, pabarstyti druska ir šviežiais čiobreliais – nepaprastai skanūs.

Reikės:
5-6 pastarnokų,
5-6 morkų,
aliejaus ir sviesto kepimui,
druskos,
čiobrelių.

Kaip gaminti
* Paprasčiau ir nebūna: daržoves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
* Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sukratykite daržoves ir kepkite ant nesmarkios vis pavartydami.
* Įpusėjus kepti, sudėkite į keptuvę sviestą, užberkite druskos ir kepkite toliau pavartydami, iki daržovės ims šiek tiek skrusti.
* Užberkite ant daržovių čiobrelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis