Magnetinės audros - gryniausi pramanai?

Subliuško vos prieš kelias pasirodęs gąsdinantis pranešimas apie šį mėnesį siautėjančias sveikatai pavojingas magnetines audras.

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas sako, kad žiniasklaidoje paskelbtos Žemės magnetinių audrų sausio mėnesį datos yra tik pseudomoksliniai pramanai. Etnokosmologas ragina neįsijausti ir nelaikyti po ranka nitroglicerino ir kitokių tablečių ir sausio 8-ąją, esą vieną iš tokių sveikatai pavojingų datų. J. Vaiškūnas pabrėžia, kad sausio mėnesį jokių magnetinių audrų nenumatoma.

"Šios per visą Lietuvos žiniasklaidą paskleistos "naujienos" nurodytas pradinis šaltinis buvo ukrainietiškas interneto portalas www.ivona.bigmir.net. Kai pabandžiau ieškoti pirminio šaltinio, paaiškėjo, kad šią žurnalistų ir skaitytojų protus sudrumstusią žinią minėtasis ukrainietiškas interneto portalas savo ruožtu "pasiėmė" iš ukrainietiškos interneto svetainės www.meteoprog.ua, kuri šią "žinią" pasiskolino iš sveikatingumo tema rašančio tokio Boriso Epšteino ukrainietiško portalo www.likar.info, kuris jau jokio informacijos šaltinio nenurodė. Taigi šias prognozes paskelbė ne konkretūs mokslininkai o, regis, pats ponas B. Epšteinas..." - rašo Alkas.lt naujienų portalo redaktorius J. Vaiškūnas.

Pasak etnokosmologo, panašias mėnesines magnetinių audrų prognozes B. Epšteino portalas skelbė ir anksčiau. Pavyzdžiui, 2012 metų gruodžio mėnesį buvo perspėjama apie 5 Žemės magnetinio lauko audras, esą turėjusiomis įvykti gruodžio 12, 19, 27, 29 ir 31 dienomis. "Prognozuotojai" nurodė net ir šių būsimų magnetinių audrų pradžios ir pabaigos valandas...

J. Vaiškūnas teigia, kad nė viena iš planuotų praėjusių metų gruodžio mėnesio geomagnetinių audrų neįvyko. Kaip neįvyko ir pirmoji iš žadėtų šių metų sausio 3-iosios audra.

Kad tomis prognozuotomis dienomis nebūta jokių magnetinių audrų, kaip nėra ir planuotosios sausio 8 d., gali įsitikinti kiekvienas apsilankęs oficialiais patikimais moksliniais matavimais pagristą informaciją teikiančiame tinklapyje www.swpc.noaa.gov, skelbiančiame Žemės magnetinio lauko svyravimų indekso Kp diagramas kiekvienai mėnesio dienai, arba apsilankyti lietuviškame naujienų portale Alkas.lt, kuriame taip pat skelbiamas kiekvienos dienos kas 3 valandas besikeičiantis Žemės magnetinio lauko svyravimo indeksas.

"Žemės magnetinio laiko svyravimų indekso skalė Kp yra padalinta į 10 lygių. Kuomet šio indekso vertė yra 0-3, magnetinis laukas ramus; kai vertė pasiekia 4 - magnetinis laukas yra neramus, o kai indekso vertė pakyla iki 5-9, tuomet Žemėje siaučia magnetinė audra", - aiškina J. Vaiškūnas.

Jo teigimu, Saulės sukeliamų magnetinių audrų prognozių tikslumas priklauso nuo prognozuojamo laikotarpio trukmės. Pačios tiksliausios yra prognozės valandai, jų tikslumas - 95 proc., jos pagristos saulės plazmos parametrų matavimais, kuriuos atlieka kosminiai aparatai, skriejantys 1,5 milijono kilometrų nuotoliu nuo Žemės. Prognozuojant dviem paroms tikslumas sumažėja iki 30-50 proc. Kartais bandoma prognozuoti mėnesiui, bet šios prognozės yra visiškai netikslios ir praktikoje nenaudojamos.

Paprastai dėl magnetinių audrų padaugėja širdies priepuolių, sutrinka širdies ritmas, kraujospūdis. Lėtinių ligų turintiems žmonėms jau kelias dienas prieš audrą gydytojai pataria papildomai gerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa.

Sveikiems žmonės taip pat patariama pristabdyti gyvenimo tempą: nesiimti didelių fizinių ir psichologinių krūvių, vengti stresinių aplinkybių, jei įmanoma, neplanuoti rimtų, įtemptų pasitarimų darbe, nepradėti naujų darbų, nesileisti į ilgas keliones.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis