Lietuvos plastinė chirurgija: atotrūkis nuo Amerikos yra didelis

Nors paskutiniais metais plastinė chirurgija gerokai išpopuliarėjo, gydytojai apgailestaudami pastebi, kad Lietuvoje žmonės labiau ją priima kaip atrakciją, o ne medicinos sritį.

Nors, atrodytų, plastinė chirurgija visur turėtų būti vienoda, tačiau Lietuvos gydytojams dalinantis patirtimi su užsieniečiais išryškėja naujos ir ganėtinai skirtingos tendencijos. Rudenį jau trečiąkart JAV stažavęsis Estetinės chirurgijos centro vadovas, plastikos chirurgas Martynas Norkus pabrėžia, kad, ne tik laikmetis, bet ir kiekvienas pasaulio regionas diktuoja savo madas plastinėje chirurgijoje.

„Akivaizdu, kad amerikietės drąsiau renkasi didesnius implantus, o užpildams ir botulio toksino injekcijoms net nejaučia saiko. Tačiau niekada nemaniau, kad yra procedūrų ir operacijų, kurios užsienyje itin populiarios, o pas mus jas renkasi vos vienas kitas, – įspūdžius pasakoja chirurgas. -Tai galima pasakyti apie Amerikoje itin populiarų plaukų persodinimą".

M. Norkus bendravo su gydytoju, tokias operacijas atliekančiu jau daugiau nei 30 metų, stebėjo ilgas ir kruopštaus darbo reikalaujančias plaukų persodinimo operacijas, vertino rezultatus. Lietuvių plastikos chirurgas neabejoja, kad tokių operacijų banga ateis ir į Lietuvą. Mat su plaukų slinkimo problema susiduria tiek moterys, tiek vyrai, tad problema yra plačiai paplitusi.

Kita itin populiari Amerikoje operacija - riebalų nusiurbimas, kitaip vadinama liposukcija. Atliekama tiek lazeriu, tiek ultragarsu ar klasikiniu chirurginiu (vakuuminiu) būdu, ši operacija tinka įvairioms probleminėms sritims, o rezultatai - akivaizdūs.

Yra ir daugiau skirtumų lyginant Lietuvos ir Amerikos plastinę chirurgiją. Vienas jų - pacientų amžius. M. Norkus pastebi, kad į jo kliniką retai užsuka penkiasdešimtmetį peržengusios pacientės, kurios būtų pasiryžusios plastinei krūtų operacijai ar veido odos patempimui.

„Amerikoje veido pakėlimo operacijas dariau moterims, kurios jau savo anūkų mokyklos išleistuvėse spėjo sudalyvauti“, – šypsojosi gydytojas.

Medikai apgailestauja, kad dažnai plastinė chirurgija mūsų šalyje turi neigiamą, kartais - net pašiepiamą atspalvį. „Jei mergina pasididino krūtinę, ji - olialia pupytė, jei pasistorino lūpas hialurono injekcijomis – „žuvis“ arba „ančiukas“, o botulino injekcijas atlikusieji prilyginami nebyliam „happy face“ („laimingas veidas“) tipažui.

Kalbėdami apie plastinę chirurgiją lietuviai pamiršta, kad jos funkcija - rekonstrukcinė. Plastinė chirurgija itin reikalinga krūtų atstatymui po onkoliginių ir kitų operacijų, botulino toksinas naudojamas ne tik estetinėse veido, kaklo korekcijose, bet ir gydant neurologinius susirgimus (tikus, veido raumenų silpnumą, veido nervų paralyžių). Gydytojai apgailestauja, kad visuomenė plastinę chirurgiją labiau priima kaip atrakciją, o ne medicinos sritį.

Vis dėlto tikimasi, kad neilgai trukus viskas stos į vėžes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis