Nuo kūrinio iki autoriaus – kviečia „Baltos lankos“

Šių metų Vilniaus knygų mugėje leidykla „Baltos lankos“ įvairaus amžiaus bei skirtingų pomėgių skaitytojams žada ne vieną įdomų ir įsimintiną renginį. Grožinės literatūros mėgėjams savo kūrybą pristatys Undinė Radzevičiūtė, Kaderas Abdolah ir Kristina Sabaliauskaitė.

Undinė Radzevičiūtė daugeliui skaitytojų pažįstama iš romanų „Strekaza“, „Frankburgas“ ir apsakymų rinkinio „Baden Badeno nebus“. Jos rašymo braižo neįmanoma supainioti su jokio kito rašytojo braižu. Taupūs, trumpi, tikslūs sakiniai, prasminiai nutylėjimai, intelektualus, subtilus humoras, netikėtos pasakojimo situacijos – šios prozininkės vizitinė kortelė. Jos kūriniai pelnytai patenka į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto sudaromų kūrybiškiausių metų knygų sąrašus.
Naujas Undinės Radzevičiūtės romanas „Žuvys ir drakonai“ nustebins ne vieną skaitytoją –autorė mus nukelia į tolimąją Kiniją ir ten vykstančią istoriją netiesiogiai susieja su vienos neeilinės Lietuvos šeimos gyvenimu. „Žuvys ir drakonai“ – tai romanas apie šiuolaikinį žmogų, norintį pabėgti į nebeegzistuojančią Kiniją. Ir apie Rytus, kurie visada su mumis, nesvarbu, į kurią pusę žiūrėtume.
Renginys įvyks vasario 22 d. 20 val. 5.2 salėje, dalyvaus autorė, menotyrininkė prof. dr. Raminta Jūrėnaitė ir „Baltų lankų“ vyr. redaktorius Saulius Repečka.

Susitikimas su garsiu persų kilmės Nyderlandų rašytoju Kaderu Abdolah įvyks vasario 23 d. 15 val. salėje 5.2. Į lietuvių kalbą išverstos dvi jo knygos – „Mečetės namai“ ir „Mano tėvo užrašų knygelė“. Mūsų šalyje abi jos buvo įtrauktos į geriausių metų verstinių knygų sąrašus, o 2007 m. romanas „Mečetės namai“ per geriausios visų laikų olandiškos knygos rinkimus užėmė antrąją vietą.
Rašytojo kūriniai kupini autobiografinių motyvų. Knygoje „Mano tėvo užrašų knygelė“ pagrindinio knygos veikėjo Ismaelio likimas lyg aidas atkartoja rašytojo gyvenimo vingius. Revoliucijos metu priverstas palikti savo šalį, Ismaelis gyvena Nyderlanduose ir stengiasi į olandų kalbą „išversti“ savo kurčnebylio tėvo dantiraščiu parašytus užrašus, kurių tyrinėjimas pamažu atskleidžia ne tik jo šeimos, bet ir viso Irano praeitį.
Olandijoje literatūrine sensacija tapęs romanas „Mečetės namai“ – turtingos ir garbingos giminės, tarnaujančios pagrindinei miesto šventyklai, saga.
Renginį ves žurnalistas Martynas Starkus.

Nemažai Lietuvos skaitytojų tikriausiai nekantriai laukia susitikimo su Kristina Sabaliauskaite, išleidusia naują knygą „Danielius Dalba & kitos istorijos“. Šis apsakymų rinkinys ir žanro atžvilgiu, ir pasakojimo būdu, ir laikmečiu gerokai skiriasi nuo garsiųjų romanų „Silva rerum“ ir „Silva rerum II“.
Pati autorė teigia: „Manau, kad kūryboje nereikia daryti to, ko iš tavęs visą laiką tikisi skaitytojas. Nes, kaip juokauju, tada prasideda nebe kūryba, o gamyba.“
Pagrindinės naujosios knygos temos – emigracija, savitumo, tapatybės paieškos, atmintis, keičianti dabartį, literatūrinės dilemos ir rašytojo santykis su savo kūriniais, meilė, nuo kurios negali pabėgti ir kuri gali pražudyti.
Autorė nebeapsiriboja Lietuva – veiksmas keliamas į Paryžių, Londoną, Marakešą, tačiau iš tiesų nenorima pabėgti nuo Vilniaus. Galbūt esame naujos Vilniaus legendos gimimo liudytojai?
Renginys įvyks vasario 23 d. 17 val. 5.3 salėje. Dalyvaus autorė, žurnalistas Rimvydas Valatka, „Baltų lankų“ vyr. redaktorius Saulius Repečka.

Rimtosios akademinės literatūros skaitytojai kviečiami apsilankyti net keturiuose renginiuose.
Vasario 21 d. 17 val. 5.5 salėje įvyks daugiatomės „Lietuvos istorijos“ pristatymas. Tai didžiausias tokio pobūdžio akademinis leidinys šiandien. Jame nagrinėjamas periodas nuo Lietuvos priešistorės iki XX amžiaus pabaigos įvykių. Renginį moderuos prof. Jūratė Kiaupienė, dalyvaus dr. Česlovas Laurinavičius, dr. Rimantas Miknys, dr. Alvydas Nikžentaitis, prof. Rimvydas Petrauskas, prof. Zigmantas Kiaupa, dr. Saulius Žukas.

Vasario 22 d. 16 val. 5.2 salėje bus pristatyta unikali kolektyvinė monografija „Lietuvos žydai“. Knygos pristatyme bus diskutuojama apie išsiskiriančius požiūrius ir interpretacijas į skirtingų istorijos laikotarpių Lietuvos žydų istoriją, siekiant parodyti, kad šiandien tiek Lietuvos, tiek Vakarų istoriografijoje iki šiol buvę itin aktualūs požiūrio skirtumai pamažu niveliuojasi. Diskusiją moderuos prof. Šarūnas Liekis, prof. Tomas Venclova, doc. dr. Vladas Sirutavičius, dr. Darius Staliūnas, doc. dr. Jurgita Šiaučiūnaitė-Verbickienė.

Vasario 23 d. 16 val. 5.2 salėje rengiamas Krzysztofo Buchowskio knygos „Litvomanai ir polonizuotojai“ pristatymas. Knygoje atvirai naujovišku žvilgsniu žvelgiama į lenkų ir lietuvių santykių raidą, analizuojami mitai, abipusės nuostatos ir stereotipai, viešpatavę lenkų ir lietuvių santykiuose XX a. pirmoje pusėje. Renginyje dalyvaus knygos autorius, vertėja Irena Aleksaitė, Lietuvos istorijos instituto direktorius dr. Rimantas Miknys, prof. Alfredas Bumblauskas, dr. Ryšard Gaidis, dr. Małgorzata Kasner, dr. Antanas Kulakauskas, dr. Alvydas Nikžentaitis.

Vasario 23 d. 18 val. 3 salėje savo naują knygą „Per fenomenologiją į dzenbudizmą“ pristatys filosofas Algis Mickūnas. Renginyje bus aptariamos pagrindinės šios knygos idėjos, saitai, siejantys Vakarų filosofiją ir Japoniją.
Renginyje dalyvaus knygos autorius, doc. Kyoko Koma, dr. Laura Junutytė, moderuos Vytauto Didžiojo universiteto prof. dr. Dalius Jonkus.

Mugėje nuotaikingi renginiai laukia ir mažųjų „Baltų lankų“ knygų skaitytojų.
Vasario 24 d. 13 val. Vaikų scenoje su skaitytojais bendraus Lietuvos vaikų labai pamėgtas garsusis „Graužikų aido“ redaktorius Džeronimas Stiltonas. Beje, jį sutiksite ir kitomis mugės dienomis.

Vasario 24 d. 14 val. prie „Baltų lankų“ leidyklos stendo savo knygeles pristatys Mažasis Varniukas.

Po visų renginių turėsite galimybę asmeniškai pabendrauti su rašytojais ir gauti jų autografus. Laukiame jūsų!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis