Apie žydų holokaustą ir susitaikymą

Lietuvių kilmės amerikietė rašytoja Ellen Cassedy jau nebe pirmą kartą skrenda į Lietuvą ir ruošiasi pasivaikščioti Vilniaus gatvėmis pamirštais žydų keliais. Beveik 10 metų tyrinėjanti holokaustą rašytoja knygų mugėje pristatys knygą „Mes esame čia. Atsiminimai apie holokaustą Lietuvoje“, kurioje žydų istorija tyrinėjama per asmeninę šeimos prizmę, neieškant kaltų dėl likimo tragedijų.

Leidykla "Obuolys"
Ellen Cassedy pirmą kartą į Vilnių atvyko 2004 metais, kai nusprendė lankyti intensyvius jidiš kalbos kursus. Ruošdamasi kelionei ji kalbėjosi su artimaisiais apie skaudžias jų patirtis Lietuvoje, prieš daugelį metų vadintoje „Šiaurės Jeruzale“, ir nusprendė pasigilinti į šeimos istoriją, apsilankyti kadaise gyventose vietose ir sužinoti, kaip viskas klostėsi iš tiesų.

„Planavau ištyrinėti, kaip šios šalies žmonės – žydai ir ne žydai – susidorojo su praeitimi, kad galėtų žengti pirmyn į ateitį. Nors prasidėjo kaip asmeninė kelionė, tai išaugo į daug platesnius tyrinėjimus. Lietuvos pastangos atkapstyti, kas buvo praeityje, tikėjausi, padės man atsakyti į kelis svarbius klausimus, – apie knygos „Mes esame čia“ atsiradimą pasakoja jos autorė. – Būdama žurnalistė, susitariau susitikti su žmonėmis, kurie vadovavo Lietuvos holokausto švietimo programoms ir kitaip stengėsi išnagrinėti praeitį, kad kurtų geresnę ateitį. Prisiekiau surasti skirtingų pasaulio požiūrių trinties vietas, tarsi tektonines plokštes persidengiančias skirtingas istorijas.“

Kelionė pakeitė E. Cassedy išankstines nuostatas apie holokaustą ir padėjo suprasti, kaip smarkiai susijusios lietuvių ir žydų tautos. Pasitelkdama gausybę archyvinės medžiagos, išklausiusi daugybės žmonių prisiminimų ir sudėjusi juos į vieną vietą, knygos „Mes esame čia“ autorė pateikia neįprastą požiūrį į holokaustą – ji neieško kaltų, o lietuvius ir žydus skatina pagaliau susitaikyti ir priimti praeitį tokią, kokia ji buvo.

Šią autorės savybę pabrėžia ir knygą rekomenduojantis Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus: „Ši iškalbinga knyga padės suartėti, atverti širdis ir iš naujo atrasti vieniems kitus savitarpio supratimo šviesoje.“

Ellen Cassedy knygos „Mes esme čia. Atsiminimai apie holokaustą Lietuvoje“ pristatymas įvyks Vilniaus knygų mugėje vasario 23 dieną (šeštadienį), 12 valandą, Litexpo parodų rūmuose konfrencijų salėje 5.3. Diskusiją apie holokaustą moderuos žurnalistė Rasa Tapinienė. Be autorės joje dalyvaus istorikas Ilja Lempertas, JAV ambasados atstovas Jonathan Berger ir kiti žymūs istorikai, besidomintys Lietuvos žydų istorija.

Po knygų mugės autorė iškeliaus į knygos pristatymo turą – iki kovo 6 dienos ji aplankys Kauną, Kėdainius, Šiaulius, Rokiškį ir Panevėžį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis