Į ką atkreipti dėmesį, kuriant vaiko kambario interjerą

Įvairiausių sričių specialistai – psichologai ir pedagogai, medikai ir dizaineriai – vienu balsu tvirtina, kad vaiko kambario interjeras svarbus jo mąstymui, pastabumui, vaizduotei, kūrybiškumui ir estetiniam skoniui lavinti.

Jis turi įtakos vaiko supratimui apie tai, kas gražu, o kas neskoninga, kas svarbu, o kas ne, taigi pamažėl formuoja požiūrį į gyvenamąjį būstą. Tokia tad nelengva pareiga ir atsakinga našta užgula mūsų, tėvų, pečius...

1. Kaip lavinti skonį
Nereikėtų labai persistengti su spalvų įvairove ir raštų gausa. Pavyzdžiui, anglų dizaineriai siūlo interjere naudoti ramias, „nerėkiančias“, bet kartu neprigesintas, aiškias spalvas, mat šios skatina vystytis vaiko intelektą. Švelni pilka sustiprina kūrybišką nuotaiką, sniego, baltųjų dobilų ar cinamono atspalviai padeda susikaupti ir mąstyti.

Žurnalas "Mano namai"
Sienos, užuolaidos, lubos – visa tai turi būti žaisminga, bet ne varginamai ryšku. Patys pagalvokite: juk vaikų žaislai ir taip spalvingi, o jei dar primarginsite sienas, užuolaidas ir baldus, interjeras ims varginti. Žinoma, jei žaislai paslėpti uždarose spintose, dėžėse, tada galbūt galima pasirinkti keletą ryškesnių detalių, spalvingesnius tapetus. Kitu atveju verčiau rinktis pastelines spalvas: sienoms – šviesesnes, baldams – keliais tonais tamsesnes. Neutralus fonas labai tiks, jei norėsite patiesti ryškesnį kilimą ar panaudoti kokias nors išraiškingesnes puošybos detales.

2. Pasirinkimo laisvė
Apgalvodami vaiko kambario interjerą leiskite jam pačiam siūlyti idėjas – tai lavins atžalos vaizduotę ir saviraiškos poreikį. Apie septintuosius metus kryptingai formuojasi vaiko skonis, polinkiai, išryškėja interesų ratas – juk anksčiau jis dar nuolat keitėsi... Dabar įrengiant vaiko kambarį reikia atsižvelgti į jo norus, suteikti galimybę kai kuriuos baldus ir aksesuarus išsirinkti pačiam. Juk čia turi atsispindėti ne mūsų, suaugusiųjų, o vaiko pomėgiai, būdas, temperamentas...

Žurnalas "Mano namai"
Aptarkite, kokio kambario jis nori, netgi pasiūlykite jį nupiešti. Nors svarbiausiais kriterijus yra patogumas, nieko prievarta nepirškite, kad neslopintumėte atžalos iniciatyvos. Jeigu jis kurs kokias nors neįgyvendinamas fantazijas, nekritikuokite, bet išklausykite jo nuomonę – matydamas, kad ją gerbiate, vaikas įgys dvasinę pusiausvyrą. Lieskite pačiam dalyvauti įrengiant savo kambarį – nudažyti lentyną ar kopėtėles, ant stalo priklijuoti spalvingą aplikaciją, papuošti sienas savo piešiniais. Svarbu, kad kambaryje jis jaustųsi šeimininkas.

3. Siausti ir dūkti
Judėti mažajam taip pat svarbu, kaip ir kvėpuoti. Juk tuomet ne tik stiprėja vaiko raumenys, bet ir gerėja orientacija, reakcija. Kad turėtų kur išlieti energiją, atžalai būtina laisva erdvė. Jei vietos nedaug, baldai turėtų būti ganėtinai mobilūs.

Shutterstock nuotr.
Ir visai nebūtina įrengti tikrą sporto salę – vaiko poreikį landžioti, laipioti ir taip pažinti pasaulį galima išspręsti kitais būdais. Į kelis lygius padalyta patalpa, kur atžala gali ne tik karstytis, bet ir įsirengti jaukų „inkilą“ palubėje, nepasiekiamą suaugusiesiems, – vaiko svajonių viršūnė.

4. Dvi svarbiausios zonos
Šiuolaikiniai psichologai ir dizaineriai yra atlikę daug tyrimų apie tai, į kokias zonas padalyti vaiko kambarį. Vieni tvirtina, kad žaislai turi būti sudėti kuo toliau nuo mokslo priemonių – taip neblaškys vaiko dėmesio, be to, šias dvi zonas reikia kuo griežčiau atskirti. Kiti, priešingai, pataria to nedaryti, kad mažajam mokslas neimtų kelti priešpriešos ir pasibodėjimo, ypač tik pradėjus lankyti mokyklą.

Žurnalas "Mano namai"
Tarp šių kraštutinių nuomonių tikriausiai reikėtų rasti aukso vidurį ir pasikliauti tais, kurie pataria žaislus palikti darbo zonoje, tačiau sudėti į lentynas, spintą, kad neatitrauktų vaiko nuo rimtų užsiėmimų. Tikrai griežtai būtina atskirti dvi zonas: vieną aktyvią, skirtą mokytis, žaisti, dūkti, o kitą ramią – poilsio ir miego. Jei aktyvios ir poilsio zonos interjero stilius šiek tiek skiriasi, vaikui paprasčiau vieną veiklą ar būseną pakeisti kita.

5. Improvizacijos
Galimybė improvizuoti skatina vaiką tobulėti. Interjere esantys daiktai turi žadinti vaizduotę: juk net paprasčiausia dėžė vaikui gali tapti namu, lova – laivu...

Žurnalas "Mano namai"
Taigi tinka viskas, kas padeda atsiskleisti vaiko individualybei ir su kuo galima žaisti. Beje, baldai turėtų būti ne abstrakčių formų, bet išraiškingi ir teikti peno vaizduotei. Tinka ir moduliniai, ir pagalvėlės, iš kurių galima suręsti slėptuvę, ir didelės ryškiaspalvės kaladėlės.

6. Prasmingi žaidimai
Svarbiausia ir prasmingiausia veikla vaikystėje – žaidimai. Jiems atžalos kambaryje turi būti skiriama daugiausia dėmesio. Tik nepamirškime su tinkama pagarba ir dėmesiu žaislus bei žaidimus vertinti ne kaip pramogą, o kaip priemonę vaiko gebėjimams lavinti. Kad kambaryje užtektų erdvės, žaislams skirkite pakankamai lentynų, spintelių ir dėžių – svarbu, kad jos nelūžinėtų, neišsiverstų, būtų talpios, neužimtų daug vietos.

Shutterstock nuotr.
Kita vertus, be praktiškumo vaiko baldai atlieka ir lavinimo funkciją. Kai mažylis ištraukia, atidarinėja, uždarinėja stalčius, perkrauna, dėlioja daiktus, vystosi jo motorika, o įsimenant šiuos veiksmus – ir intelektas.

7. Paprastas, bet ne monotoniškas
Vaiko kambario interjere venkite monotonijos, tačiau stilius turėtų būti paprastas, lakoniškas – manoma, kad tai skatina vaiką tobulėti. Yra teorijų, tvirtinančių, kad siekiant lavinti vaiko kūrybinius polinkius nereikėtų jam piršti svetimos fantazijos vaisių – pavyzdžiui, dekoruoti kambarį animacinių filmukų herojais.

Shutterstock nuotr.
Verčiau papuošti jį paties vaiko kūriniais – piešiniais, lipdiniais... Arba vieną sieną išdažyti dažais, ant kurių galima piešti kreida, – tokiu atveju tikrai negrės monotonija.

8. Apie atsakomybę
Vaiko kambaryje galėtų būti vienas ar keli didelės priežiūros nereikalaujantys ir, žinoma, nenuodingi augalai, kad galėtų rūpintis jais, stebėti, kaip šie auga ir keičiasi. Tai padės stiprinti atsakomybės jausmą.

Žurnalas "Mano namai"

9. Čia gyvena knygos
Kad vaikas pamėgtų knygas, psichologai vienu balsu pataria jam jas kuo dažniau skaityti nuo pat kūdikystės. Susidomėjimui sustiprinti kambaryje pastatykite dekoratyvią knygų lentyną – tvirtą ir kokybišką.

Shutterstock nuotr.
Joje visą laiką turi būti knygų, atitinkančių vaiko amžių: iš pradžių tai gali būti specialios neplyštančios knygelės mažyliams, vėliau pasakų ir spalvinimo knygos. Laikui bėgant jos užleistų vietą vaikiškoms enciklopedijoms. O patogi ir jauki vieta skaityti vaiką skatins kuo dažniau prisiminti šį prasmingą užsiėmimą.

10. Saiko jausmas
Kaip suaugęs žmogus negali vienu kartu suvalgyti netgi labai gurmaniškai pagamintų trejų pietų, taip vaikas neįstengia suvokti daugybės knygų, drabužių, senų piešinių, nereikalingų dovanų prasmės... Nepriklausomai nuo patalpos dydžio vaiko kambaryje svarbiausia – erdvė, tad nereikėtų jos perkrauti baldais.

Žurnalas "Mano namai"
Visi daiktai turėtų būti tik tikslingai parinkti. Suaugusiajam tai sukelia depresiją, o vaiką veikia dar prasčiau – trukdo formuotis jausmams ir mąstymui. Mažieji, veikiami savisaugos instinkto, tiesiog nustoja tais daiktais domėtis ir naudotis. Planuojant vaiko kambario erdvę kiekvienai daiktų grupei turi būti parinkta savo vieta, kur jie „gyvens“ palaipsniui atnaujinami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis