Kokie pavojai tyko sėdimą darbą dirbančių moterų?

Darbas gražioje ir modernioje įstaigoje tik iš pirmo žvilgsnio atrodo patrauklus. Ekspertai teigia, kad dėl ilgo sėdėjimo, dažnų viršvalandžių ir fizinio aktyvumo trūkumo, biuro darbuotojai vis dažniau suserga venų varikoze.

Nejudrus darbas ypatingai kenkia moterų kojų sveikatai. Viskas prasideda nuo sunkumo kojose, išryškėjusių ir vizualiai matomų venų, o baigtis gali dideliais skausmais ir operacijomis.

Vaidotas Zabulis
Vaidotas Zabulis
Požiūris „paskaudės ir praeis“ - lemtingas
Anksčiau buvo teigiama, kad didžiausią riziką susirgti kojų venų ligomis turi tos moterys, kurių mamos ir močiutės skundėsi sunkumu kojose bei kentėjo nuo išsiplėtusių paviršinių kojų venų. Vis dėlto pastaruoju metu medikai pastebi, kad net ir genetiškai nepaveldėjusios, bet nuolat nejudrų darbą dirbančios moterys vis dažniau susiduria su venų varikoze.

„Kojų venų varikozė – tai procesas, kuomet dėl mažai judinamo blauzdos raumens sutrinka kraujotaka kojose, išsiplečia ir ima matytis pro odą paviršinės kojų venos, apsunksta kojos. Aukštakulniai, be kurių neapsieina dažna moderni moteris, taip pat prisideda prie venų varikozės atsiradimo, mat jie neleidžia dirbti ir susitraukinėti blauzdos raumenims“, - pasakoja dr. Vaidotas Zabulis, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ kraujagyslių chirurgas.

Venų varikozė gali būti lengvai išgydyta net ir be chirurginės invazijos, jei į medikus kreipiamasi laiku. Rekomenduojama konsultuotis su gydytojais ir išsitirti vos pastebėjus pirmąsias paryškėjusias venas kojų srityje ar pajutus sunkumą. Tiesa, net ir nesusidūrus su minėtaisiais pakitimais, tačiau ilgą laiką dirbant sėdimą darbą, pravartu profilaktiškai apsilankyti pas medikus.

„Pastebime, kad moterys pernelyg ilgai delsia apsilankyti pas medikus. Kartais atrodo, kad dailiosios lyties atstovės tarsi susitaiko su skausmais ir bando gyventi kentėdamos. Tai nėra negydoma liga, ir kuo anksčiau pradedi su tuo kovoti, tuo švelnesnių priemonių gali prireikti. Iš pradžių pritaikomi įvairūs fiziniai pratimai, specialios kojinės ar medikamentai, tačiau jei šiek tiek susivėlinama – padėti gali tik operacija“, - įspėja daktaras.

Mankštintis galima ir sėdint
„Nuolat sėdimą darbą dirbančios moterys turėtų prisiversti net ir darbo metu mankštinti blauzdos raumenis. Galima neatsikeliant nuo kėdės kartas nuo karto pajudinti pėdas taip, kad jaustųsi įtampa blauzdose. Trumpos pertraukėlės padėtų ne tik kojų venų ligų profilaktikai, bet ir bendrai organizmo savijautai. Žinoma, rekomenduojama kuo aktyviau leisti laiką po darbo – bėgioti, vaikščioti, važinėtis dviračiu ar tiesiog mankštintis namie“, - sako dr. Vaidotas Zabulis.

Pasak „Kardiolitos“ kraujagyslių chirurgo, labai naudingas pratimas – įsivaizduojamo dviračio mynimas atsigulus ant nugaros. Taip pat nuo kojų venų ligų įmanoma apsisaugoti ir kraujotaką kojose gerinti palaikant į viršų iškeltas kojas.

Venų varikozės atsiradimui didelės reikšmės turi ir viršsvoris – paprastai jį turinčios moterys dažniau kenčia nuo kojų venų ligų. Dėl šios priežasties rekomenduojama koreguoti valgymo įpročiu ir atidžiai rinktis maisto produktus. Svarbu nuolat stebėti savo organizmą ir savijautą. Net ir oro temperatūra yra svarbi detalė, mat karštis itin skatina kraujotakos kojose sutrikimus. Mediko teigimu, nuolat sėdimą darbą dirbančios moterys turėtų ypatingai save pasaugoti ir neatidėlioti problemos sprendimo vos pajutus pirmuosius kojų varikozės signalus.

Gydytojo nuotr. - iš „Kardiolitos“ archyvo

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis