Tinkamas maisto kramtymas – ne tik sveikatai, bet ir lieknai figūrai

Nors visi nuo vaikystės žinome, kad maistą reikia gerai sukramtyti, tačiau retai tai darome. Dažniausiai, neturėdami laiko arba išalkę, sumetame maistą į skrandį ir sukramtome tik tiek, kad galėtumėme nuryti. O be reikalo...

„Norint sulieknėti, nereikia kankinti savęs dietomis, pakanka išmokti tinkamai sukramtyti maistą“, – įsitikinęs „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos konsultantas Tomas Lenart, teigiantis, kad gerai sukramtant maistą mažiau suvalgysime ir greičiau pasijusime sotūs. Galėsime pasimėgauti valgymo malonumais, o mūsų organizmas už tai atsidėkodamas geriau įsisavins maisto medžiagas ir suteiks energijos visai dienai. Nebereikės jokių virškinimo fermentų, nekankins mieguistumas, silpnumas po valgio ar skrandžio sunkumas.

Kai maistą sukramtome prastai, mūsų organizmas stengiasi maistą tinkamai suvirškinti ir įsisavinti, todėl yra priverstas gaminti daugiau skrandžio sulčių, fermentų, maistas ilgiau užlaikomas žarnyne, virškinimui sunaudojama kur kas daugiau energijos, o rezultatas dažniausiai būna prastas.

Tinkamai sukramčius maistą, mažiau apkraunamas visas organizmas, gerėja mūsų savijauta ir sveikata. Tokiu būdu galime lengvai prisidėti kelis papildomus sveiko ir energingo gyvenimo metus.

Dantų darbas
„Dantys yra vienintelė žmogaus organizmo turima priemonė maistui susmulkinti mechaniškai - nei mūsų skrandis, nei žarnynas to padaryti negali. „Burnoje turime ne tik dantis maistui sutrinti, bet ir sudėtingą mechanizmą, skirtą geresniam mums reikalingų medžiagų pasisavinimui bei apsaugai mus nuo bakterijų“, – teigia sveikos mitybos konsultantas.

Kramtant maistas yra suvilgomas ir pradedamas virškinti dar būdamas burnoje. Seilės ima skaidyti angliavandenius į sudėtines dalis, taip pat pradedamos įsisavinti ir maistinės medžiagos.

Jei sąžiningai kramtysime tai, ką valgome, neišvengiamai būsime priversti valgyti lėčiau ir, dar nebaigę pietauti, pajusime sotumo jausmą. Kuris nuo valgymo pradžios atsiranda ne ankščiau kaip po 15 min. Tai ypač aktualu turintiems antsvorį.

Naikina bakterijas
Kramtant mūsų skonio, lytėjimo, temperatūros, skausmo receptoriai įvertina maisto fizines, chemines savybes, jo konsistenciją. Ši informacija persiunčiama mūsų skrandžiui ir žarnynui, kurie pasiruošia darbui: pagamina reikiamą kiekį rūgščių, šarmų ir fermentų. Taip maistas geriau virškinamas ir įsisavinamos naudingos maisto medžiagos.

Kramtymas mus apsaugo nuo žalingų mikroorganizmų. Su maistu suvalgome daugybę bakterijų, ypač jei tai termiškai neapdoroti vaisiai ar daržovės. Kramtymo metu su seilėmis išskiriamos medžiagos naikina bakterijas ir mums pavojingus mikroorganizmus. Tačiau šis barjeras tinkamai veikia tik tada, jei maistą kramtome. Tai nereiškia, kad gerai kramtant, maisto plauti nebūtina, tiesiog sąžiningai maistą sukramtydami savo kūną papildomai apsaugosime nuo nepageidaujamų įnamių.

Kaip turėtumėme kramtyti?
Visi žinome kaip tinkamai kramtyti, dažniausiai tiesiog neturime tam laiko arba tingime... Tereikia kramtyti, kol maistas esantis burnoje tiesiog sutirps. Tai tikrai paprasta.

Nėra taisyklės - kramtyti 10 ar 40 kartų, nes kiekvienas produktas skirtingas. Košės ilgai kramtyti nepavyks, tuo tarpu tinamai sukramtyti prastai pagamintą kepsnį gali būti tikras iššūkis.

Jei tai paprasta, kodėl tik retas tinkamai kramto?
Pagrindinis trukdis geram kramtymui yra netikę mūsų įpročiai ir nuolatinis pasiteisinimas – „nėra laiko“. Juos pakeisti sunku, tačiau įmanoma. T. Lenart siūlo įpročius keisti vadovaujantis kelis paprastais žingsneliais:
1. Turime suprasti, kad burna tai ne vien ertmė, į kurią galime sumesti viską, kaip papuola, ir nuryti. Kelios papildomos minutės skirtos tinkamam maisto sukramtymui, leis jums visą dieną būti energingesniems ir neabejotinai atpirks sugaištą laiką.
2. Iš anksto susiplanuokime ir skirkime pakankamai laiko pavalgyti, tai turi būti ne mažiau kaip 15–20 min. Tuo metu atidėkite visus darbus į šalį ir susitelkite į maistą, mėgaukitės juo, pajuskite skonį, malonumą valgyti.
3. Pasirinkite bent vieną dieną per savaitę, kurios metu viską gerai sukramtykite. Jei nuolat pamirštate, kad nutarėte tinkamai kramtyti, užsirašykite. Popierėlį laikykite taip, kad prieš pradedant valgyti, užrašas jums primintų jūsų tikslą.
4. Pratęskite vieną dieną iki savaitės, vėliau iki 30 d. Jei vieną ar du kartus ir suklupsite šiame kelyje - ne bėda, svarbiausia nesustoti pusiaukelėje.
Pirmi žingsniai sunkiausi. Naujam įpročiui išsiugdyti dažniausiai jo reikia laikytis ne mažiau kaip 30 dienų. Vėliau jums nebereikės jokių pastangų. Galėsite tiesiog džiaugtis gražėjančiomis kūno linijomis, geresne savijauta, sveikata, ilgesniu gyvenimu ir mažesnėmis išlaidomis maistui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis