Pristatyta „Kino pavasario“ lietuviškų filmų programa

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ pristatė geriausius ir įsimintiniausius praėjusių metų lietuviškus filmus ir ryškiausias premjeras. Šiemet programoje – 37 filmai, iš kurių – 24 nė karto nebuvo rodyti viešai šalies kino teatrų salėse. Festivalio metu Lietuvos kino kūrėjai varžysis dėl žiūroviškiausio lietuviško, geriausio studentiško filmo titulo.

Net 55 kino seansai Vilniuje ir Kaune kvies žiūrovus išvysti stiprius ir jaudinančius dokumentinius, vaidybinius bei trumpo metražo filmus.
„Jei prieš keletą metų kas nors man būtų pasakęs, kad lietuviška programa taip plėsis, tiek kiekiu ir kokybe, tiek geografiškai, o pati programa turės savo atidarymą – turbūt nebūčiau tuo patikėjusi. Kaip bebūtų, šiandien visos fantazijos tampa realybe ir džiugu, kad tiek mes – organizatoriai, tiek jūs – kūrėjai ir ypatingai laukiami žiūrovai – esame viso to liudytojai. Ne kartą sakiau, bet nebijau ir pasikartoti – negalime vertinti nacionalinio kino jo nežiūrėdami. Pats laikas laužyti stereotipus ir tildyti skeptikus – ateikime, žiūrėkime, išgyvenkime ir išrinkime savo favoritą,“ – kvietė festivalio „Kino pavasaris“ lietuviškos programos koordinatorė Justė Zavišaitė.

Lietuvių filmų programos pristatymo vakaro svečiams buvo rodoma Mindaugo Urbonavičiaus dokumentinė juosta „Begalinis koridorius“.
„Ką norėjome pasakyti, pasakėme kine, į filmą įdėdami daug širdies. Dar tik ruošiantis filmuoti daug kas mūsų klausinėjo, kodėl važiuojame į karo zoną Kaukaze, kur labai nesaugu. Mes ten vykome norėdami užfiksuoti tai, ką 1992 metais išgyveno Kaukazas, o Lietuvai 1990-1991 metais pavyko išvengti,“ – programos atidaryme susirinkusiems svečiams pasakojo režisierius Mindaugas Urbonavičius.

Be pasakojimo apie šį kruviną konfliktą, sulaukusį viso pasaulio dėmesio, festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovų laukia dar dokumentinių filmų premjeros, paliečiančios rimtas ir susimąstyti priversiančias temas. Debiutinis Lino Mikutos filmas „Dzūkijos jautis“ netradiciškai nušviečia senojo lietuviško kaimo realijas, o Inesa Kurklietytė „Gegučių vaikuose“ atskleidžia, kaip motinos reaguoja į savo mažamečius paliktus ir pamirštus vaikus.

Kiti premjeriniai filmai – trumpametražės juostos, išsiskiriančios žanrine, jausmine ir temų pasirinkimo įvairove. Šypsenas žiūrovų veiduose kelia Akvilės Gelažiūtės „Geriausias skyriuj“, Domo Morkūno „Nesekasi“, Gintarės Rakickaitės „Tuk tuk“ bei dar viena naujiena „Lietuviškų filmų programoje“ – animacinis Redo Bartkutės filmas „Kaltė“. Kur kas rimtesnes temas paliečia Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų novelių filmas „Avarija“, Roberto Neveckos „Bomba“, Anastasijos Piroženko „Dievo valgytojai“ ir Martyno Grašio „Einu gert“.

Šie ir dar trys trumpametražiai filmai - Jurgio Matulevičiaus „Auka“, Ričardo Marcinkaus „Expermenas“, Aistės Žegulytės „Nikodemas“ – varžysisi dėl nacionalinės žiūri paskatinamojo prizo jaunajam kūrėjui už geriausią studentišką filmą.

Didžiuosiuose ekranuose pasirodys ne tik Lietuvoje gyvenančių ir kuriančių, bet ir po visą pasaulį išsibarsčiusių lietuvių kūrėjų naujausi darbai. Festivalio naujiena – programa „Lietuviai svetur“ sutrauks į gimtąjį kraštą itin retai grįžtančius kino kūrėjus, kurie į „Kino pavasarį“ atvyks pristatyti savo filmų.

„Noriu pasidžiaugti, kad programa „Lietuviai svetur“ sujungia Lietuvos kino kūrėjus, dirbančius užsienyje, ir taip prisideda prie šalies vardo garsinimo. Labai džiaugiamės šiuo bendradarbiavimu, svaikinu jus – organizatorius, lietuviško kino kūrėjus ir jus – dalyvius. Užsienio reikalų ministerija yra be galo laiminga galėdama būti šio renginio rėmėja,“ - sakė ambasadorė ryšiams su Pasaulio lietuvių bendruomene Gintė Damušytė.

Šią programą pasirinkę žiūrovai turės paskutinę progą pamatyti daugybę šalių jau apkeliavusią Mariaus A. Markevičiaus dokumentinę juostą „Kita svajonių komanda“, pasakojančią, kuo antrąja šalies religija vadinamas krepšinis buvo itin svarbus Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Dar vienas dokumentinis filmas „Saldus tėvynės dūmas“ (rež. Masha Novikova), kurį filmavo Vladas Naudžius, pasakos apie karą, jo padarinius ir stiprų žmogaus ryšį su gamta.

„Lietuvių svetur“ programoje - du vaidybiniai filmai. Roberto Mullano filme „Laiškai Sofijai“, kuriame vaidina gausus būrys lietuvių, pasakos Lietuvos kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir jo žmonos Sofijos Kymantaitės meilės istorija. Visiškai priešingą ir ne tokią gražią meilę filme „Balionas“ vaizduoja režisierius Bernardas Andriušis. Kino juostoje pasakojama apie 35-erių metų kalėjime sėdintį vyrą ir jį įsimylėjusią moterį, kuri susitikimų metu slapta perduoda jam narkotikus.

Trumpametražiams išeivių filmams netrūks žinomų vardų ir rimtų temų. Festivalyje savo filmą „Miegantis vyras“ pristatys į Lietuvą atvykstanti Jono Meko duktė Oona Mekas, o „Kino pavasario“ žiūrovams jau pažįstamas Žeraldas Povilaitis pristatys naujausią savo darbą „Kablelis“. Rimtai ir jautriai lietuvių imigrantų problemas Amerikoje perteiks Tomas Vengris („Kalifornija“), Didžiojoje Britanijoje - Mantas Valantiejus („Solidarumas“), o Igno Veršinsko „Atspindys“ leis pasinerti į detektyvą egzotiškoje Malaizijoje.

Apie festivalį:
18-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis (VTKF) „Kino pavasaris“ vyks kovo 14-28 d. Tai – didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs daugiau nei 70 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus parodyta 230 filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 20 tarptautinių festivalių: Kanų, Berlyno, Venecijos, Toronto, San Sebastiano, Karlovy Vary, Sandanso, Roterdamo, Sarajevo ir kitų.
Daugiau informacijos: www.kinopavasaris.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis