Lietuvos kino, meno ir kitų sričių meistrai įvertino kino meistrų darbus

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ pristatė „Meistrų“ programą, kuri festivalio žiūrovus supažindina su visame pasaulyje pripažintų režisierių naujausiais darbais. Festivalis didžiuojasi, kad šių metų programoje - kaip niekada daug garsių vardų. Šia proga „Kino pavasario“ atstovai į specialų pristatymo renginį sukvietė šalies kultūros, meno ir kitų sričių geriausius, savo srities meistrus.

„Didžiuojamės galėdami kino mylėtojams padovanoti pripažintų kino meistrų naujausius darbus. Kūrėjai skirtingi, jų filmai – išskirtiniai. Įsitikinsite, kad šie kūrėjai tikrai verti meistrų vardo,“ - vakaro metu kalbėjo festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

„Meistrų“ programa jau tapo neatsiejama „Kino pavasario“ dalimi, kasmet festivalio žiūrovams suteikianti neeilinę galimybę išvysti aukščiausio meistriškumo filmus, kuriuos sukūrė visame pasaulyje pripažinti režisieriai. Tačiau pirmą kartą „Meistrų“ programa pristatoma atskirame renginyje, jai skiriamas išskirtinis dėmesys.

„Jau kurį laiką bendradarbiaujame su savo srities profesionalais ir lyderiais. Kadangi „Kino pavasaris“ visų pirma yra Vilniaus tarptautinis kino festivalis, džiaugiamės galėdami prisidėti prie didžiausios kino šventės kūrimo iš Vilniaus visai Lietuvai“, - sakė festivalio programą „Meistrai“ globojančios kredito unijos „Viniaus taupomoji kasa“ valdybos narė Eglė Petrauskienė.

Į specialų renginį susirinko žymiausi Lietuvoje savo sričių specialistai, pasiekę aukštumas kine, muzikoje, mene ir madoje. Tai - savo sritį geriausiai išmanantys, neeiliniais pasiekimais stebinantys bei tobulumo nuolat siekiantys žinomi šalies veidai, kuriems buvo pristatyta įspūdinga šių metų „Meistrų“ programa, besididžiuojanti pasaulinio garso vardais. Į renginį atvyko garsūs šalies profesionalai: režisieriai Janina Lapinskaitė ir Algimantas Puipa, aktorės Monika Bičiūnaitė ir Valda Bičkutė, dizaineriai: Sonata Bylaitė, Giedrius Paulauskas ir Daiva Urbonavičiūtė, režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir kiti žinomi veidai.

„Šioje programoje – 13 filmų. Visi be galo skirtingi, tačiau visi verti Jūsų dėmesio. Kiekvienas čia rasite ne tik filmą sau, bet ir „savo meistrą“, - pristatydama skirtingų šalių režisierių darbus kalbėjo „Kino pavasario“ programos sudarytoja Santa Lingevičiūtė.

Vakaro svečiai turėjo galimybę išvysti nuolatinio „ Kino pavasario“ ekranų svečio, kurdo Bahmano Ghobadi naujausią filmą „Raganosių sezonas“ (Rhino Season) su žaviaja Monica Bellucci, kuri specialiai šiam vaidmeniui mokėsi persų kalbos. Tai tikra istorija paremtas filmas apie kurdų poetą, kuris taip pat yra ir režisieriaus šeimos draugas. Sahelis buvo neteisėtai įkalintas per Irano revoliuciją, o jo žmona, atlikusi dešimties metų bausmę, įtikinama, kad jos mylimojo nebėra tarp gyvųjų. Po trisdešimties metų Sahelis taip pat galiausiai paleidžiamasį laisvę ir nusprendžia susirasti žmoną, kuri mintyse savo vyrą jau seniai palaidojo.

Tai tik vienas iš daugelio įspūdingų kino filmų, kuriais dvi savaites mėgausis festivalio lankytojai. O šių metų „Meistrų“ programa išties įspūdinga - „Kino pavasario“ žiūrovus naujausiomis savo juostomis pradžiugins tokie visame pasaulyje pripažinti režisieriai kaip Abbas Kiarostami, Kim Ki-dukas, Peter Greenaway, Margarethe von Trotta, Mohsenas Makmalbaf, Kira Muratova.

Britą Michaelą Winterbotomą jau drąsiai galima vadinti vienu laukiamiausių festivalio svečių - tai jau aštuntasis šio režisieriaus filmas „Kino pavasaryje“. Savo darbų gausa bei netikėtomis idėjomis nepaliaujantis stebinti režisierius kasmet pristato po naują filmą, kurie nuolat susilaukia pasaulinio pripažinimo. Šiais metais festivalio žiūrovai galės išvysti net penkerius metus filmuotą juostą „Kasdienybė“ (Everyday). Tuo tarpu italų režisieriaus Bernardo Bertolucci paskutinį darbą „Svajotojai“ (The Dreamers) turėtų prisiminti ištikimiausi festivalio lankytojai - prieš dešimt metų šis filmas dar buvo rodomas legendiniame „Lietuvos“ kino teatre. Po ilgos pertraukos režisierius savo gerbėjus šiemet pradžiugino įspūdingai nufilmuota juosta „Aš ir Tu“ (Me and You).

Ne mažiau festivalyje laukiamas ir naujausias prancūzų režisieriaus Olivier Assayas darbas „Po gegužės sukilimo“ (Something in the Air), kuris Venecijos filmų festivalyje buvo apdovanotas už geriausią scenarijų. Tai autobiografinių elementų kupinas filmas - savo asmeninius išgyvenimus režisierius atkuria autentiškose lokacijose. Taip pat labai asmeniškas ir režisieriaus Carlos Reygadas naujausias darbas „Po tamsos - šviesa“ (After Darkness, Light). Filme netrūks autobiografinių motyvų, o pagrindinuose vaidmenyse išvysime ir režisieriaus vaikus. Tai neabejotinai vienas iš sunkesnių filmų festivalyje, nemažai pareikalausiantis ir iš savo žiūrovų. Už jį Carlos Reygadas Kanų festivalyje pelnė geriausio režisieriaus apdovanijmą.

Vakaro akimirkos:

„Meistrų“ programos filmų aprašymus, seansus ir vaizdo anonsus rasite:
www.kinopavasaris.lt/filmai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis