„Kino pavasaryje“ atidaryta „Amerikos nepriklausomo kino“ programa

Festivalio organizatoriai drauge su Amerikos kultūros centru pristatė unikalią galimybę susipažinti su kitokia Amerikos kino industrija, kuri Holivudui nusileidžia nebent filmų kiekybe. Programos pristatymo vakare dalyvavo ir į „Kino pavasarį“ atvykusi garsi austrų aktorė Margarethe Tiesel.

„Būdama didelė kino mėgėja, ypatingai džiaugiausi turėdama progą pristatyti „Amerikos nepriklausomo kino“ programą festivalyje „Kino pavasaris“. Manau, kad iš gausybės „Kino pavasario“ siūlomų filmų kiekvienas ras sau tinkamą. Didžiuojuosi, kad festivalio lankytojams bus pristatomi nepriklausomų Amerikos kino kūrėjų darbai ir dar kartą dėkoju organizatoriams už puikų bendradarbiavimą,“ – kalbėjo Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Lietuvoje Deborah Ann McCarthy.

Pernai startavusi ir itin gausaus lankomumo sulaukusi „Amerikos nepriklausomo kino“ programa šiemet – daug žadanti. Žiūrovai susipažins su Amerikoje kuriamais neholivudiniais filmais ir įsitikins, kad milžiniškas biudžetas ne visada yra veiksnys, lemiantis filmo kokybę ir garantuojantis pilnas kino teatrų sales.

„Su Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada sėkmingai dirbame jau ne vienerius metus. Pernai pristatėme išskirtinę „Amerikos nepriklausomo kino“ programą. Pasidžiaugę pernykščiais rezultatais, šiemet pristatome jums pačius įdomiausius ir prasmingiausius Amerikos nepriklausomų kūrėjų darbus. Esame dėkingi už šį gražų bendradarbiavimą, nes be jo šie filmai turbūt sunkiai atkeliautų į Lietuvos kino teatrus,“ – festivalio „Kino pavasaris“ ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados bendradarbiavimu džiaugėsi festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

Susirinkę į „Amerikos nepriklausomo kino“ programos atidarymą įsitikino, kad programoje netrūks garsiai kino industrijoje skambančių vardų, kurių darbai buvo įvertinti prestižiniuose kino festivaliuose. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus rodoma Venecijos festivalyje apdovanota Harmony Korine‘o stilinga, geisminga ir ironiška drama „Laukinės atostogos“ („Spring Breakers“).

„Šį kūrinį įrašiau į asmeninį geriausių 2012 metais matytų filmų dvyliktuką, o dėl teisės jį rodyti „Kino pavasaryje“ teko aršiausiai kovoti,“ – apie filmą pasakojo festivalio „Kino pavasaris“ programos koordinatorius Edvinas Pukšta.

„Amerikos nepriklausomo kino“ programoje žiūrovai taip pat turės progą išvysti garsiojo Franciso Fordo Coppola sūnaus Romano Coppola antrąjį filmą (už pirmojo scenarijų jis buvo nominuotas „Oskarui“) „Žvilgsnis į Čarlzo Svono III-ojo gyvenimą“ („A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III“). Kino juostoje vaidina vis rečiau didžiuosiuose ekranuose pasirodantys Charlie Sheenas ir Billas Murray, kurie pasakos ekscentriško grafikos dizainerio savęs pažinimo istoriją. „Oskaro“ premijai ir „Auksiniam gaubliui“ nominuota Beno Lewino juosta „Intymios pamokos“ pasakos apie 38-erių vyrą, prijungtą prie metalinio plaučio, bandantį prarasti nekaltybę. Komiškoje erotinėje dramoje režisierius labai subtiliai balansuoja tarp emocionalumo ir autoironijos.

Festivalyje bus rodomi ir jaunų, bet jau spėjusių sužibėti, kūrėjų antrieji darbai. Stipriausiai šokiruojantį 2012 m. Sandanso kino festivalio filmą sukūręs Craigas Zobelis yra visiškai naujas ir negirdėtas režisierius Lietuvoje, bet jo psichologiniame trileryje „Paklusnumas“ („Compliance“) paliesta tema – labai aktuali mūsų šalies žmonėms, kurie dažnai paklūsta telefonu skambinančių nepažįstamų apsimetėlių nurodymams. Sutuoktinių Jonathano Daytono ir Valerie Faris, kurių filmas „Mažoji mis“ 2006 m. buvo apdovanotas dviem „Oskarais“, šiemet pristato romantinę komediją „Svajonių mergina“ („Ruby Sparks“). Tai jauno rašytojo, bandančio rasti idėjų naujai knygai, istorija, kurioje susipina skausmas, kančia ir humoras. „Žudikas Saimonas“ („Simon Killer“) – dar vienas Sandanso festivalyje nominuotas filmas, kuriame žiūrovai išvys pažįstamą veidą – Brady Corbetą, vaidinusį Michaelio Haneke „Smagiuose žaidimėliuose“.

„Amerikos nepriklausomo kino“ programa susidomėję žiūrovai turės progą pamatyti ir Dereko Cianfrance kriminalinę dramą „Niujorko šešėlyje“ („The Place Beyond the Pines“), kurioje vadina Ryanas Goslingas, Bradley Cooperis ir Eva Mendes. Be to, į programą taip pat įtrauktas Behno Zeitlino filmas „Pabaisos iš laukinių pietų“ („Beasts of Southern Wild“), kuris buvo nominuotas net keturiems „Oskarams“, Sandanse apdovanotas „Didžiuoju žiuri prizu“, o Kanų festivalyje – „Auksine kamera“ už geriausią debiutą.

„Nepriklausomo Amerikos kino“ programos filmų aprašymus ir vaizdo anonsus rasite:
http://www.kinopavasaris.lt/filmai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis