Trumpametražių filmų naktyje – „Oskarų“ laureatai

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ tradiciškai savaitgaliui rengia išskirtinę dovaną trumpametražių filmų gerbėjams. Žiūrovai, nepabūgę vakaroti ir net nakvoti kino teatre, turės progą tai padaryti mėgaudamiesi „Trumpametražių filmų nakties“ juostomis. Jau šį šeštadienį per daugiau nei septynias valandas bus parodyta beveik 30 trumpo metražo filmų iš viso pasaulio.

„Trumpametražių filmų nakties“ programoje – apdovanojimus viso pasaulio kino festivaliuose pelniusios trumpo metražo juostos, atkeliavusios iš tokių egzotiškų šalių kaip Afganistanas, Bangladešas, Madagaskaras. Daugiau nei septynių valandų programa, kurioje netrūks jau gerai kino industrijoje žinomų bei jaunų kūrėjų vardų, išsiskirs tiek žanrų, tiek tematikos įvairove. Čia žiūrovai išvys šeimos dramų, siaubo pasakų, romantiškų komedijų, ironiškų meilės istorijų ir siurrelistinės animacijos. Šiemet „Kino pavasario“ žiūrovai gali taip pat išreikšti savo simpatijas balsuodami už labiausiai patikusią juostą ir išrinkti žiūroviškiausią trumpametražį filmą.

„Oskarų“ laureatai ir apdovanotieji Kanuose bei Berlyne
Neabejotinai žinomiausia „Trumpametražių filmų nakties“ juosta šiemet – Shawno Christenseno „Komendanto valanda“ („Curfew“), kuri buvo apdovanota „Oskaro“ premija už geriausią trumpametražį filmą.

Juosta „Komendanto valanda“
Juosta „Komendanto valanda“
Organizatorių archyvas
Žiūrovai taip pat pamatys dar dvi toje pačioje kategorijoje nominuotas trumpametražes juostas: „Berniukai žaidžia buzkaši“ („Buzkashi Boys“), kuri nukels į pavojumi dvelkiantį Afganistaną, o „Šešėlio mirtis“ („Death of a Shadow“) pasakos žuvusio kareivio, kuris kolekcionuoja mirštančių žmonių sielas, istoriją.
Juosta „Berniukai žaidžia buzkaši“
Juosta „Berniukai žaidžia buzkaši“
Organizatorių archyvas
Juosta „Šešėlio mirtis“
Juosta „Šešėlio mirtis“
Organizatorių archyvas

Naktiniame kino seanse festivalio „Kino pavasaris“ lankytojų lauks šiemet Berlyno kino festivalyje „Krištoliniu lokiu“ apdovanota „Triušių šalis“ („Rabbitland“) bei „Auksinę palmės šakelę“ Kanuose laimėjusi trumpametražė juosta „Be balso“ („Silent“). Į apdovanotųjų sąrašą taip pat patenka „Istorija apie Modlinų šeimą“ („A Story For The Modlins“), už geriausią trumpametražį filmą apdovanota Ispanijos kino meno akademijos premija „Goya“ ir jau gerai pažįstamo Tudoro Giurgiu juosta „Supermenas, Spaidermenas ar Betmenas“ („Superman, Spiderman or Batman“), 2012 m. apdovanota Europos kino meno akademijos prizu.

Juosta „Triušių šalis“
Juosta „Triušių šalis“
Organizatorių archyvas

Naktis su garsiais kino vardais
Trumpametražiame filme „Frenkas Etjenas“ („Frank-Etienne“) žiūrovai išvys vieną garsiausių Prancūzijos aktorių Gerardą Depardieu, kuris žmonėms pardavinės tuščias dėžes. Ne ką mažiau pasaulyje žinomi Emiras Kusturica ir Gaelis Garcia Bernalis pasirodys filme „Užsirovėm“ („Run Up“) – nuotaikingoje dviejų  jaunų teatro aktorių istorijoje.

Juosta „Užsirovėm“
Juosta „Užsirovėm“
Organizatorių archyvas

„Trumpametražių fimų naktyje“ nebus pamiršti ir lietuvių kūrėjų darbai – jiems skirta daugiau nei valanda. Žiūrovams užmigti neleis Gabrielės Urbonaitės „Plaukikė“, Tomo Vengrio „Kalifornija“, Oonos Mekas debiutinis režisūrinis darbas „Miegantis vyras“, į „Kino pavasarį“ sugrįžusio Žeraldo Povilaičio „Kablelis“, Manto Valantiejaus prodiusuotas „Solidarumas“ ir Akvilės Gelažiūtės „Geriausias skyriuj“.

Keisti ir įtraukiantys pasauliai
„Mėsa + meilė“ („Meat + Love“) – trumpiausias 18-ojo „Kino pavasario“ filmas. Tai vos minutės trukmės romantinė komedija. Originalumu pastarajai juostai nenusileidžia „Musių karalystė“ („Flytopia“) – zvimbianti fantastiška siaubo pasaka apie vyrą, kuris pasirašo pražūtingą paktą su kaimo sodyboje įsiveisusiais vabzdžiais. Ištvermingiausi ir miego pagundai atsispyrę žiūrovai filme „Katino kamera“ („CatCam“) turės progą į pasaulį pažiūrėti katino akimis, o „Šimtas šunų“ („Hundred Dogs“) nukels į provokuojančią judesių choreografijos fantaziją apie Adomą ir Ievą.

Juosta „Musių karalystė“
Juosta „Musių karalystė“
Organizatorių archyvas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis