Kokiais būdais atsikratyti per žiemą sukauptų kilogramų

Nors šilti orai dar mūsų nelepina, tačiau tie keli pavasario saulės spinduliai žadina ne tik gamtą, bet ir postūmį sportuoti - kad vėliau galėtume džiaugtis nauja suknele ar maudymosi kostiumėliu. Deja, sniegas nutirps greitai, o tie keli kilogramai, užsilikę po žiemos švenčių, dar nė nepradėjo nykti...

Visi žino - taisyklinga mityba ir sportas yra pats geriausias variantas, padėsiantis nusikratyti nereikalingų riebaliukų, tačiau ką daryti, jei neturi laiko važinėti į sporto klubą, arba nenori keltis anksti rytą ir bėgioti?
Mane užvaldęs noras pajudėti paskatino pasidomėti įvairiomis sporto šakomis. Pasirinkusi kelis skirtingus užsiėmimus juos išbandžiau ir įvertinau. Kai kurie iš jų yra visiems gerai žinomi, o kai kurie -ne tokie populiarūs, tačiau ne ką prastesni.

Stalo tenisas
Visada maniau, jog stalo tenisą žaisti yra visai nesunku, o ir fizinis krūvis nedidelis, tačiau pažaidusi pusvalanduką, pajutau, kaip mano kakta bėga prakaito lašeliai. Žinoma, pimą kartą žaidžiant tai buvo panašiau į kamuoliuko vaikymąsi, tačiau ilgiau sportuojant gerėja raketės valdymas, smūgiai darosi tikslesni, ir tai ima teikti džiaugsmo. 
Kaina. Stalo tenisą galima žaisti klubuose, mokyklose ar sporto centruose, tad kaina yra gana įvairi. Už žaidimo valandą galima sumokėti 10-25 LT.
Įranga. Einant žaisti pirmą kartą užtenka ir sportinės aprangos, o raketę galima pigiai išsinuomoti. Jei vis tik norėtumėte įsigyti savo raketę, galite rinktis iš pigesnių, kurios kaina - apie 20 LT, arba iš brangesnių, kurių kainos siekia šimtą litų ir daugiau. Nepamirškite ir kamuoliuko!
Raumenų veikla. Žaidžiant stalo tenisą dirba ne tik rankos raumenys. Gana nemaža apkrova tenka riešams bei kojų, nugaros raumenims. Šiame žaidime taip pat svarbi greita reakcija ir koordinacija.
Po treniruotės. Nors po užsiėmimo jaučiausi fiziškai pavargusi, man užteko jėgų šypsotis. Buvo smagu, gerai praleidau laiką, ir žinoma, išjudinau medžiagų apykaitą.

Krepšinis
Kaip ir dauguma lietuvių, mėgstu žiūrėti krepšinį, bet niekada nesusimąsčiau, kad ir pati galėčiau jį žaisti. Be ilgesnių svarstymų apsivilkau savo sportinę aprangą ir iškeliavau į aikštelę. Krepšinis tikrai puikus užsiėmimas ir visai nesvarbu - eini pamėtyti kamuolio viena ar su draugais. tai smagu, be to, puikus būdas užmegzti naujas pažintis, nes visada atsiras tokių, kurie mielai prisidės pažaisti, ar kurį laiką stebėję (ne)vykusį žaidimą, prieis ir duos puikių patarimų.
Kaina. Krepšinis kaip pomėgis tikrai nėra brangus, nes galima ir nenuomoti aikštelės - jų yra kiemuose, parkuose, šalia mokyklų, na o kamuolį įsigyti vertėtų, juo labiau, jei ketinate žaisti be kompanijos.
Raumenų veikla. Šis sportas puikus tuo, kad priverčia dirbti praktiškai visas pagrindines raumenų grupes, taip pat žaidžiant lavinama koordinacija, reikalingas ir strateginis mąstymas.
Po treniruotės. Draugai mane kaip reikiant pavaikė po aikštelę, tad po pirmosios krepšinio treniruotės jaučiausi kaip niekad pavargusi, tačiau tai geras nuovargis, žinant, jog kažką nuveikei. Buvo taip smagu, kad net nesijaudina, jog pataikiau į krepšį vos porą kartų.

Futbolas
Net ir niekada nežaidusiam yra aišku, jog futbolą žaisti nelengva, nes reikalinga gera fizinė forma.
Kaina. Aikščių nuoma yra gan brangi, gali kainuoti ir 250 LT valandai su puse, tačiau einant žaisti su pulku draugų ar sudarius komandas, kad ir su bendradarbiais, suma nesikandžioja. Be to, šiltu metu kamuolį galima paspardyti ir parko aikštelėje ar mokyklų stadionuose.
Įranga. Norint žaisti futbolą reikia tik kamuolio, patogios aprangos, kurią nebūtų gaila sutepti, ir tinkamo nusiteikimo. Tiesa, jei ketinate futbolą žaisti dažniau, rekomenduojama įsigyti kokybišką avalynę.
Raumenų veikla. Žaidžiant futbolą labiausiai dirba kojų raumenys. Na nebent stovite vartuose - tokiu atveju šiek tiek išbudinami rankų bei liemens, nugaros raumenys.
Po treniruotės. Prisipažinsiu, buvo labai sunku. Greitai pailsau ir jau buvau pradėjusi mintyse koneveikti tą didžiulį aikštės plotą, per kurį nuolat reikia bėgioti, tačiau įmušusi savo pirmąjį (ir vienintelį) įvartį atsigavau ir pralinksmėjau. Po žaidimo grįžau namo ir griuvau tiesiai į lovą, tad galiu garantuoti, jog pažaidę futbolą pamiršite nemigą bent vienai nakčiai.

Joga
Šiuo metu joga yra labai populiarus užsiėmimas, tad nusprendžiau ir aš pamėginti. Visada labai džiaugiausi tuo, kad esu lankstesnė už savo drauges, tad planavau jau po pirmojo užsiėmimo pradedantiesiems pereiti į pažengusiųjų grupę. Deja, jau po dešimties minučių supratau, kad mano lankstumas ne toks jau ir įspūdingas, ir šitos grupės taip greitai nepaliksiu.
Kaina. Jogos studijų yra tikrai nemažai, o kainos svyruoja nuo 12 iki 35 litų už vieną pamoką. Perkant abonementą galima ir sutaupyti.
Įranga. Reikia patogios ir nevaržančios aprangos, bei kilimėlio.
Raumenų veikla. Priklausomai nuo jogos rūšies dirba skirtingos raumenų grupės, tačiau būtina paminėti, jog čia labai svarbūs ir sausgyslės ir raiščiai, kurie šių užsiėmimų metu yra išjudinami ir ištampomi į visas puses.
Po treniruotės. Dar nepasibaigus užsiėmimui, ėmiau svarstyti, kaip po visko reikės pakilti nuo grindų ir ar iš viso sugebėsiu pajudėti. Mankšta buvo nelengva, teko kaip reikiant paprakaituoti, nes visus pratimus stengiausi atlikti sąžinigai, tačiau pabaigoje pajutau stiprų palengvėjimą, energijos antplūdį ir judesio laisvę. „Matyt dėl to joga tokia populiari“, - pagalvojau keliaudama namo.

Bėgiojimas
Gal tai ir papraščiausias sportas, tačiau tikrai ne pats lengviausias. Turbūt geriausias dalykas yra užsiėmimo lankstumas: nereikia nuomotis jokios aikštelės, galima bėgioti, kada nori ir tiek kartų per dieną, kiek turi jėgų.
Kaina. Viskas, ko reikės - sportinė apranga ir buteliukas vandens.
Raumenų veikla. Bėgiojant labiausiai dirba kojų raumenys, tačiau nugaros ir rankų raumenys taip pat nesnaudžia, nes palaiko jūsų kūną tam tikroje padėtyje, laiko pusiausvyrą. Prieš bėgiojant būtinai reikia apšilti, atlikti kelis tempimo pratimus, kad išvengtumėte galimų traumų.
Po treniruotės. Pirmą kartą nubėgau gerokai trumpesnį atstumą, nei norėjau ir kaip reikiant nuvargau, tačiau nenuleidau rankų ir ėmiau rytais reguliariai bėgioti. Kiekvieną kartą nubėgu vis ilgesnę atkarpą ir jau nebesijaučiu tokia pavargus. Dabar bėgiojimas labiau išbudina kūną nei jį nuvargina.

Sportas neturėtų būti kančia. Tai turėtų būti kasdienos dalis, nes šiais laikais per daug laiko praleidžiame sėdėdami vienoje vietoje darbe, prieš televizoriaus ekraną ar kompiuterį. Sportuojantys žmonės turi daug daugiau energijos ir mažiau sveikatos problemų. Kai kurie mėginame išsisukti sakydami, jog nesame sutverti sportui, bet juk galima sportuoti taip, kad būtų smagu - tik taip greičiausiai tirpsta kilogramai!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis