A.Novikas: Lietuvoje koncertuosianti „Naturally 7“ – viena geriausių vokalinių grupių pasaulyje

Žinomas Lietuvos kompozitorius ir vokalinių ansamblių Lietuvoje pradininkas Artūras Novikas džiaugiasi balandžio 28 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiančiu amerikiečių grupės „Naturally 7“ koncertu.

„Grupės paslaptis – savitas veidas. Priešingai nei daugelis, „Naturally 7“ nieko nemėgdžioja, netgi atvirkščiai – 14 metų gyvuojančią grupę mėgdžioja kiti. Tai daug ką apie juos pasako“, – teigia akapelinio žanro propaguotojas A. Novikas.

Beveik 30 metų su vokalinėmis grupėmis dirbantis džiazmenas prisimena, jog šių metų festivalio „Kaunas Jazz“ dalyvius „Naturally 7“ atrado dar 2000-aisiais, praėjus vos metams nuo grupės susikūrimo, kai ši išleido pirmąjį albumą „Non–Fiction“.

„Visuomet domiuosi, kokios grupės ar atlikėjai laimi apdovanojimuose, konkursuose, festivaliuose. Taip atradau ir „Naturally 7“. Jie 2000-aisiais metais JAV laimėjo vieną įtakingą vokalinių ansamblių konkursą. Tuomet, pamenu, mane ypač nustebino faktas, jog jiems tai pavyko vos per metus. Iš karto užsisakiau ir atsisiunčiau jų pirmąjį albumą. Buvau sužavėtas. „Naturally 7“ buvo kažkas šviežio ir visiškai naujo“, – prisimena A. Novikas.

Pasak muziko, vokaliniai ansambliai Amerikoje ypač populiarūs, juos turi kone kiekvienas universitetas. Šiuo metu JAV, oficialiais duomenimis, jų priskaičiuojama apie 2 tūkst. ir jie aktyviai kovoja tarpusavyje. Deja, daugelis šių grupių viena kitą kopijuoja, pamėgdžioja. „Naturally 7“ geba išlikti kitokie, autentiški, turėti savitą veidą.

„Klausydamas jų pirmąjį albumą girdėjau pučiamuosius ir mušamuosius instrumentus, net vargonus. Žinant, jog ši grupė muzikai sukurti naudojo tik savo vokalus, tai atrodė neįtikėtina. Aš suprantu, kad yra įrašų technika, kuri balsą gali gerokai pakeisti, tačiau kaip vaikinai sugeba išgauti tokį skambesį man iki šiol ne viskas suprantama. Svarbiausia, jog įspūdingas vokalų skambesys girdimas ne tik plokštelėje, bet ir koncertuose“, – tikina vokalinių ansamblių dėstytojas.

„Naturally 7“ pasižymi tuo, jog jų koncertinė programa yra labai įvairi. Pasak A. Noviko, įdomi ir vyresniam, ir jaunam žmogui, kuris domisi ir repu, ir beatboxo muzika. Pastarosios skambesys, kuriamas vieno iš grupės įkūrėjų Warreno Thomas, išties efektingas.

„Koncertų metu Warrenas net būna pasodinamas tarsi būgnininkas, – pabrėžia A. Novikas ir priduria, jog tiek muzikos srityje jau patyręs žmogus, tiek jaunimas, apsilankęs „Naturally 7“ koncerte, tikrai turės ko pasimokyti iš garsiosios septyniukės. – Jų ir aranžuotės labai savotiškos. Viena dalis atliekamų kūrinių – šiuolaikiški, jų pačių kurti, antroji – jų aranžuotos žinomos dainos, kurios ypač žavi ir yra mylimos koncertų klausytojų“.

Vokalinės džiazo mokyklos įkūrėjas ir vokalinės grupės „Jazz Island“ vadovas atskleidžia, jog būtent „Naturally 7“ yra dėkingas už tai, jog pavyko savo 10 ir 14 metų sūnums įrodyti, kad vokalinė muzika gali būti „jėga“. „Jiems tai pati „kiečiausia“ grupė tiek dėl aprangos, elgsenos, tiek dėl tų pačių „būgnų“, „gitaros“ ar kitų „instrumentų“, – atvirauja A. Novikas.

Šiemet „Naturally 7“ išleido jau 11-ąjį albumą, kuris ypatingas tuo, jog yra įrašytas koncerto metu. „Tai labai reikšminga detalė, nes reiškia, jog grupė gali įrašyti diską koncerto metu. O tai rodo labai aukštą jų pasiruošimo lygį“, – įsitikinęs žinomas muzikas, kuris teigia, vesdamas seminarus, savo mokiniams visada pateikiantis video medžiagos, kurioje yra „Naturally 7“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis