Cukrus – saldi, bet naudinga nuodėmė

Cukrus yra dažniausiai naudojamas natūralus saldiklis visame pasaulyje. Paprastai jis siejamas su viliojančiu desertu ar burnoje tirpstančiu šokoladu, todėl nenuostabu, kad pagalvojusios apie dietą, greičiausiai pirma atsisakytume būtent cukraus. Deja, be jo mūsų organizmas apsieiti negali – cukrus yra vienas iš pagrindinių energijos šaltinių ir maistas mūsų smegenims.

Cukrus – tai paprastieji arba greitieji angliavandeniai, o būtent jie suteikia energijos ir aprūpina smegenis maistu. Štai kodėl užkrimtus šokolado tampame žvalesni, pagerėja nuotaika, lengviau susikaupti. „Net 50-60 proc. mūsų dienos kalorijų normos turėtų sudaryti angliavandeniai, iš kurių apie 10 proc. yra cukrus“, – pasakoja gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Anot jos, energiją gauname kalorijų pavidalu. Kai jų gauname daugiau nei sunaudojame – didėja svoris. Tačiau dėl kelių papildomų kilogramų, priaugtų žiemą, kalti ne vien saldumynai. „Paprastai žiemą mažiau judame, daugiau laiko praleidžiame namuose ar biure, o valgome tiek pat, gal net daugiau, nes organizmui reikia papildomos energijos sušilti. Mūsų organizmas veikia kaip gerai suderintas instrumentas – jis kaupia nepanaudotą energiją, kuri žiemą virsta papildomu svoriu, o pradėjus aktyviau gyventi jis paprastai nukrenta“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Dauguma žmonių net nesusimąsto, kad cukraus yra ne saldumynuose. Jo yra ir kasdieniuose maisto produktuose, taip pat gėrimuose: tiek natūraliuose, tiek saldintuose, tokiuose kaip vaisvandeniai ar gaivieji gėrimai. Pasak gydytojos, visiškai atsisakyti cukraus ne tik sunkiai įmanoma, bet net ir nepatartina. „Atsisakę cukraus, atsisakytume ir dalies energijos bei geros nuotaikos. Mūsų organizmas cukraus gali ir pritrūkti. Tuomet darosi sunku susikaupti, mažėja darbingumas, jaučiame nuovargį, gali skaudėti galvą ar net kankinti silpnumas“, – apie cukraus trūkumo požymius pasakoja L. Viniarskaitė.

Smaližiams, kurie negali gyventi be saldumynų, šiandien yra daugybė alternatyvų, kuo galima pakeisti įprastą cukrų. Daugybė gėrimų ir saldumynų gamintojų siūlo rinktis produktus, kuriuose vietoje cukraus naudojami saldikliai. Jie ypatingi tuo, kad suteikia ne mažiau saldų skonį, tačiau beveik neturi kalorijų, o kai kurie tinkami net diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau ypatingai žavėtis sintetinais saldikliais taip pat nepatartina. Kai kuriems žmonėms jie gali sudirginti skrandį – dažniausiai tokiu atveju kankina rėmuo. Be to, nereikia pamiršti, kad maisto produktai susideda ne vien iš angliavandenių, juose yra ir baltymų, ir riebalų, todėl neretai net saldikliu pasaldintų produktų kalorijų kiekis lieka panašus į tų, kurie saldinti įprastu cukrumi.

Anot gydytojos, saikingai pasimėgauti cukrumi naudinga net ir saugant kūno formas. „Daugeliui žmonių saldus skonis yra skanus, todėl atsisakius skanumynų sunkiau laikytis ir mitybos režimo. Taigi, jei po pietų norisi kažko saldaus, keli gabalėliai šokolado išeis tik į naudą“, - sako L. Viniarskaitė

Užsakymo nr.: PT_61016471

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis