13 idėjų, kaip panaudoti draperiją

Audiniai – viena seniausių apdailos medžiagų, skirtų puošti interjerą (jie teisėtai gali didžiuotis tapetų protėvių titulu). Šiandien dažniausiai juos naudojame užuolaidoms, baldų apmušalams ir pagalvėlėms kurti. Tik visai be reikalo tuo apsiribojame: draperijos paklusnumas, puošnumas, klosčių išraiškingumas vargu ar turi lygiaverčių konkurentų...

1. Dalybos

Žurnalas "Mano namai"
Audinio draperija galima padalyti kambario erdvę ir suskirstyti jį į atskiras zonas. Skirtingai nei pertvaros, jai reikia mažiau sąnaudų: dekoruoti audiniais nereikia daug finansinių išlaidų. Aišku, jei nepatingėsite parduotuvėse paieškoti atraižų. Beje, audinys gali būti ne tik sunkus, nepermatomas, bet ir skaidrus, lengvas – jis taip pat sukuria atskirties efektą, nors ir ne tokį stiprų.

2. Vietoj durų

Žurnalas "Mano namai"
Duris subtiliai pridengianti ar netgi jas pakeičianti draperija suteikia namams šilumos, elegancijos, interjeras neatrodo sterilus, šaltas. Jei reikia tik dekoratyvumo, audinys gali būti pritvirtinta stacionariai. Kai esant reikalui būtina sujungti ar atskirti zonas – audinys tvirtinamas ant karnizo, kad būtų patogu jį patraukti.

3. Čia bus drabužinė

Žurnalas "Mano namai"
Jaukios klostės, saikingai margas raštas ir minkšta faktūra visada sušvelnina lakonišką interjerą. Miegamajame įrengtos drabužinės draperijai naudojant natūralią drobę subtilus jos atspalvis neapsunkina erdvės, suteikia kambariui jaukumo, spalva ir faktūra dera prie natūralaus medžio baldų, o daiktų margumas neblaško interjero harmonijos.

4.Nišos paslaptis

Žurnalas "Mano namai"
Yra vietų, kurias norime paslėpti. Nebūtinai nuo svetimų žvilgsnių – kad ir patiems akių nebadytų. Draperija idealiai tinka uždengti nedidelei nišai. Svarbiausia tinkamai parinkti audinį: jo spalva turėtų harmoningai derėti su kita tekstile kambaryje (užuolaidomis, kilimu, patalyne), tada neatrodys, kad ką nors slepiate, pats audinys taps puošyba. Aksominė užuolaida, dengianti lentynas, ne tik puošni – ji susieja visus klasikinio stiliaus aksesuarus į visumą.

5. Miegamojo dvasia

Žurnalas "Mano namai"
Lengvos ir skaidrios draperijos skirtos pajusti romantikos žavesį. Miegamajame virš plačios lovos plevenantis nėriniuotas, kutais puoštas baldakimas harmoningai įsilieja į sentimentalumu ir nostalgija dvelkiančią kambario aplinką. Švelnaus pieno putos baltumo atspalvio audiniu uždengta ir spinta (tad visiškai nesvarbu, kokia jos spalva ir būklė...) – taip pat duoklė ramybei, jaukumui.

6. Subtiliai paprasta

Žurnalas "Mano namai"
Audinys ant sienos ties lova – tarsi romantiškas potėpis miegamajame. Jei baldakimui reikia erdvės, draperija jos neužima, tad tinka net visai nedideliam kambariui. Dar vienas pranašumas: lengvai krintantis baltas lininis audinys grakščiai susieja skirtingos prigimties medžiagas – šiltą medį ir šaltą betoną, o drauge išryškina subtilų jų paprastumą. Miegamajame audiniu galima uždengti ne tik sieną, bet ir kosmetinį stalelį ar spinteles prie lovos – kaip moteriška... Audinį reikėtų derinti prie lovos užtiesalo arba dekoratyvių pagalvėlių.

7. Jungiamoji grandis

Žurnalas "Mano namai"
Audinys gali susieti skirtingos prigimties ir faktūros daiktus, kad jie derėtų tarpusavyje. Tai daug paprasčiau, nei juos keisti. Pasirinkę kelis daiktus (tai gali būti senų plytų siena, baldų apmušalai ir paveikslo rėmas) ieškokite audinio, kurio rašte kartojasi jų spalvos ar giminingi atspalviai.

8. Išraiškingas fonas

Žurnalas "Mano namai"
Eksperimentavimo su audiniais galimybės išties didelės. Sunki juoda draperija skirta ne tik sukurti dramatišką nuotaiką, prabangos ir solidumo įspūdį, bet ir išryškinti įspūdingą metalinį ornamentuotą klasikinio stiliaus lovos rėmą. Juodas koloritas harmoningai dera su violetiniu atspalviu, kuris pasirinktas lovos tekstilei.

9. Tekstilės paskirtis

Žurnalas "Mano namai"
Kaip tekstilei ir priklauso, interjere ji „atsakinga“ už šilumą ir jaukumą. Tobulai prie interjero kolorito priderintas šviesios pastelinės dryžuoto audinio spalvos ir minkšto audinio klostės pabrėžia klasikinį interjero solidumą, tačiau jo neapsunkina.

10. Priedanga

Žurnalas "Mano namai"
Atsainiai suklostytas audinys suteikia ir žaismingumo, ir individualumo. Keičiant spalvinę gamą, audinio tekstūrą ar raštą galima valdyti interjero stilistiką, sukurti jo nuotaiką. Kuo margesnis audinio raštas, tuo ramesnės turi būti kitų interjero elementų spalvos. Galima sukurti keletą „aprangos“ variantų – gaivesni atspalviai ir lengvesni audiniai tiks šiltajam metų laikui, o sodresnės spalvos – šaltajam.

11. Akcentai

Žurnalas "Mano namai"
Jie itin svarbūs, kai interjerui stinga „tonuso“. Taip dažniausiai atsitinka, jei pasirenkama monochrominė spalvų gama. Paprasčiausia pagyvinti balto, gelsvo ir šviesiai pilko atspalvių interjerą – čia monotoniją suardančių ryškiaspalvių ar kontrastingų audinių atspalvių pasirinkimas neribotas.

12. Du zuikiai vienu šūviu

Žurnalas "Mano namai"
Draperijos nuopelnas tas, kad vonios kambariui ji suteikia visavertės gyvenamosios erdvės statusą: lentynas po praustuve dengianti užuolaida traukia akį sodriomis klasikinėmis spalvomis ir šiam stiliui būdingais dryžuotais raštais.

13. Galimybė keisti

Žurnalas "Mano namai"
Atviras lentynas, ypač virtuvėje, prieškambaryje ar vaiko kambaryje, labai paprasta ir praktiška uždengti užuolaidėlėmis. Prie interjero stiliaus pritaikyti audinio spalva, raštas ir tekstūra sukurs ryškų dekoratyvinį akcentą, kurį, keičiant metų laikui ar atsiradus patalpoje naujiems aksesuarams, galima nesunkiai pakeisti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis