Po filmo „Olimpo apgultis“ premjeros Šiaurės Korėja žvangina ginklais?

Tikriausiai ne kartą girdėjote posakį, kad gyvenimas kupinas netikėtumų, kaip kine. Holivudo studijoms dirbančių scenaristų lakioje vaizduotėje dažnai gimsta fantastiškos ir nerealios idėjos, kuriose lyg tyčia pastebime vis daugiau sąsajų su tikrais įvykiais. Efektingai realizuotomis kino iliuzijomis režisieriai bando parodyti tai, kas atrodo sunkiai įmanoma realiame gyvenime, bet kartais pasitaiko ypatingų atvejų, kai išgalvotą siužetą papildo panašiomis temomis prabylančios naujienos.

Nepraėjus nė savaitei po režisieriaus Antoine'o Fuqua veiksmo trilerio "Olimpo apgultis" (Olympus Has Fallen) premjeros JAV kino teatruose ir daugelyje kitų pasaulio šalių Kim Jong-unas paskelbė apie ketinimus "suvesti sąskaitas" su JAV ir nuleisti atominę bombą į kaimyninę Pietų Korėją. Pchenjaną tikriausiai supykdė, kad blogais ir maniakiškais vaizduojami šiaurės korėjiečiai galutinai baigia išstumti iš strateginių kino schemų niekšinguosius rusus ir arabus. Jeigu trileriuose amerikiečių didvyriams prireikia ką nors nušauti, tai dabar prodiuseriai mieliausiai renkasi taikinius iš Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos.

"Olimpo apgultyje" buvęs profesionalus boksininkas ir aktorius Rickas Yune'as (būtent jis įkūnyjo agento 007 priešą šiaurės korėjietį trileryje "007 Pasveikink mirtį kitą dieną") vaidina Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos teroristą Kangą, kuris šturmu įsiveržia į Baltuosius rūmus, pagrobia įkaitu JAV Prezidentą ir pareikalauja besąlygiško abiejų Korėjų susivienijimo. Iš pavojingos bėdos tautą gali išgelbėti tik JAV vidaus saugumo sekretorės pasitikėjimą praradęs, šiaurės korėjiečių okupuotuose Baltuosiuose rūmuose atsitiktinai užsilikęs ir slapčiausius koridorius pažįstantis "kietasis riešutėlis" Gerardas Butleris. Dar prieš mėnesį šis scenarijus skambėjo pernelyg nerealiai, bet Kim Jong-uno grasinantys pareiškimai skatina rimtai manyti, kad Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika tikrai planuoja holivudinį trilerį primenančią kontrataką. Tik su realiomis raketomis ir be jokių specialių efektų. Įdomu, ar panašioje situacijoje JAV Prezidentą Baracką Obamą sugebėtų išgelbėti Bruce'as Willis, Gerardas Butleris ar bent Chuckas Norris.

Organizatorių archyvas
Kinomano pomėgius iš sinefilo tėvo paveldėjęs Kim Jong-unas kol kas viešai nesigiria, ar spėjo pats pamatyti Antoine'o Fuqua filmą ir kokią recenziją jis parašė. Galvokite ką norite, bet Šiaurės Korėjos aktyvumas yra įtartinai susijęs su "Olimpo apgulties" pasirodymu kino teatruose. Neoficialūs šaltiniai pastebi, kad Šiaurės Korėjos holivudinį veiksmo trilerį sėkmingai naudoja savireklamai propagandiniais tikslais.

Pastaraisiais metais Holivudo veiksmo trileriuose tapo ypač madinda blogais niekadėjais/užpuolikais/teroristais vaizduoti piliečius iš Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos. Uždaroje ir paslaptingoje šalyje trilerio "007 Pasveikink mirtį kitą dieną" (Die Another Day) įvadinėje scenoje buvo kankinamas specialusis agentas Džeimsas Bondas (aktorius Pierce'as Brosnanas), kuriam po to teko vaikytis ir medžioti šiaurės korėjietį teroristą Zao. Veiksmo trileris "Druska" (Salt) taip pat prasidėjo nuo epizodo, kai šnipinėjimu JAV įtarinėjomos CŽV agentės Evelyn Salt (aktorė Angelina Jolie) tardymu Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos kalėjime. 2012 m. rudenį JAV kino teatruose startavo Lietuvoje nerodytas veiksmo trileris "Raudonoji aušra" (Red Dawn) apie jaunų amerikiečių pastangas apsaugoti savo miestą nuo Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos armijos invazijos. Įdomiausia, kad filmavimo metu taikius amerikiečius puolė blogiukai iš Kinijos, bet montažinėje prodiuseriai gavo žinių, kad scenaristų idėjos nepatiks oficialiajam Pekinui ir šalies cenzūros komitetas uždraus kino teatruose surengti premjerą su populiariais aktoriais Chrisu Hemsworthu ir Joshu Hutchersonu. Tad vizualiųjų efektų dailininkai Kinijos vėliavas pakeitė Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos simboliais.

Legendinis diktatorius Kim Jong-Ilas iš tiesų ypatingai mylėjo kiną, dievino Džeimsą Bondą, nepraleido nė vieno filmo su Elizabeth Taylor, garbingiausioje lentynoje laikė veiksmo trilerius apie Džoną Rembo ir visas siaubo trilerio "Penktadienis 13-oji" serijas, sukaupė daugiau nei 20 tūkst. filmų kolekciją (į ją pateko ir Pchenjano kino festivalyje dalyvusi Mario Martinsono drama "Nereikalingi žmonės"), bandė įžiebti Šiaurės Korėjos kino industriją su komunistiniu "Godzilos" perdirbiniu (toks veiksmo epas iš tiesų nušvietė ekranus ir vadinosi "Pulgasari") ir parašė kelias knygas apie kino meną su detaliais nurodymais, kaip privaloma kurti filmus. Bet jis nesiteikė reaguoti į Holivudo studijų peršamus sumanymus dėl niekšingųjų teroristų kilmės. Po mirties Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos lyderio pelenus jo kolega irgi diktatorius Aladeenas demonstratyviai išbarstė ant raudonojo "Oskarų" ceremonijos kilimo.

Internete plačiai pasklidęs Kim Jong-Ilo pelenų pabarstymo vaizdo įrašas radikaliai pakeitė naujojo vado Kim Jong-uno požiūrį į Holivudo studijų išpuolius. Jis apsisprendė ugningai ir agresyviai reaguoti. Ir po filmo “Olimpo apgultis” premjeros pradėjo žvanginti ginklais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis