Ką mėgsta valgyti estai ir jų Prezidentas? Receptai

Kokius patiekalus namie ruošia estai? O kokį desertą mėgsta jų dabartinis prezidentas? Keliaujant po Estiją tai galima sužinoti iš vietinių gyventojų.

Svečiai iš viso pasaulio
Estai Merrit ir Jaan Kiho pro savo namo vitrininį langą pietaudami ar vakarieniaudami bet kokiu oru gali grožėtis jūra. Ar norėtumėte ir jūs prisėsti šalia, paragauti patiekalų nuo jų stalo, pasikalbėti apie gyvenimą žvejų kaimelyje ant jūros kranto? Sakot, toli? Merrit ir Jaan svečių knygoje palikti įrašai byloja, jog žmonės čia atvyksta iš viso pasaulio: Australijos, Afrikos, Kanados, JAV, Skandinavijos šalių. Ir, žinoma, pačios Estijos. Didelė prabanga būti įsileistam į privačius namus, skaniai pamaitintam ir tuo pačiu numalšinti smalsumą, kuris dažnai kyla vaikštant svečiose šalyse ir dairantis į namus, kur gyvena nepažįstami žmonės.

Restorano „MerMer“ šeimininkai Merrit ir Jaan Kiho
Restorano „MerMer“ šeimininkai Merrit ir Jaan Kiho
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Pomėgį pavertė verslu
M. ir J. Kiho padeda šiuos troškimus įgyvendinti. Bet prieš tai jie įgyvendino savuosius – prieš septynerius metus paliko Tartu ir netoli Talino ant jūros kranto senos lūšnelės vietoje pasistatė tvirtą namą, išvalė pakrantę nuo krūmų, susibičiuliavo su vietiniais gyventojais. Gimtosios kalbos filologės išsilavinimą turinti Merrit mėgsta gaminti, o vyras – jai padėti. Šį pomėgį pora pavertė jiems smagiu verslu. Dabar jie nuolat turi užsakymų paruošti pietus, vakarienes, šventines vaišes norintiesiems skaniai pavalgyti, pažiūrėti, kaip šeimininkė ruošia maistą, sužinoti jos receptų.

Moteris savo virtuvėje verda ir kepa pagal italų ir skandinavų receptus. „Ji juos gamina savaip, ir neretai gaunasi visai nauji receptai“, – gyrė žmoną Jaan. Pora neseniai išleido savo mėgstamų receptų knygą, kurios autorius, kaip jie tikina ir yra užrašę ant viršelio, – jų mylimas šuo, kuris turi ir savo receptų tinklaraštį abikelnerhummer.blogspot.com

Sumuštiniai su kilke, kiaušiniu ir burokėliais bei žalumynų salotos
Sumuštiniai su kilke, kiaušiniu ir burokėliais bei žalumynų salotos
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)

Vaišės lietuviams
Svečiams iš Lietuvos šeimininkai paruošė juodos duonos sumuštinių su marinuoto burokėlio griežinėliu, sūdytos kilkės filė, kiaušinio skiltele ir baziliko lapeliu. Salotas pagamino iš virtų žaliųjų šparagų, gražgarsčių, sultenių, kedrinių pinijų riešutų, parmezano, jas pašlakstė alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis.

Estų mėgstamą užtepėlę ant duonos iš alyvuogių Jaan gamina pagal receptą, kurį moka mintinai.

Jaan saulėje džiovintų pomidorų užtepėlė
Reikės:
0,5 kg saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje),
saujos kedrinių pinijų riešutų,
1 vazonėlio bazilikų (lapelių nuo 4-6 stiebelių),
375 ml geros kokybės alyvuogių aliejaus,
1 česnako galvutės,
7-10 mažų džiovintų aitriųjų paprikėlių (be sėklų).

Kaip gaminti
* Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
* Pomidorus nusunkite.
* Visus komponentus sutrinkite elektrine trintuve. Jeigu reikia, pagardinkite druska.

Karpačio paslaptis
„Mes – miestiečiai, patys nieko neauginame. Užtat mūsų kaimynė mums užaugina daržovių ir žalumynų. Ji turi didelį daržą ir „žaliąjį pirštą“ – pas ją viskas gerai auga“, – pasakojo Jaan. Tik ne sezono metu pora daržovių perka prekybos centruose.

„O štai skanų veršienos karpačą galima paruošti tik iš kokybiškos atvežtinės atšaldytos olandiškos arba argentinietiškos mėsos“, – neslėpė vyriškis.

Veršienos karpačas (kairėje) ir lašišos karpačas
Veršienos karpačas (kairėje) ir lašišos karpačas
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)
Merrit veršienos karpačas
Reikės:
0,5 kg labai geros kokybės veršienos filė,
1 šaukšto maltų juodųjų pipirų,
1 šaukšto druskos,
½ šaukštelio cukraus,
4-5 šakelių šviežio rozmarino lapelių,
4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus (mėsai patiekiant pašlakstyti).

Kaip gaminti
* Mėsą nuplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite.
* Visus marinato komponentus sumaišykite, rozmarino lapelius prieš berdami į marinatą patrinkite tarp delnų. Marinatu apliekite ir įtrinkite mėsą. Uždenkite dubenį maistine plėvele, kad mėsa nedžiūtų, ir 4-5 valandoms padėkite ją į šaldiklį. Išimtą iš šaldiklio mėsą labai plonai supjaustykite.
* Patiekdami mėsą pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi ir, jeigu dar reikia, prieskoniais, balzaminiu actu, citrinos sultimis.

Apie antį, žuvį ir pietus prezidentui
Merrit pasidalino dar keletu virtuvės gudrybių. Pavyzdžiui, antį Merrit kepa 5 valandas. Tada paukštiena būna minkšta, sultinga ir krenta nuo kauliukų. Kepti paruoštą antį moteris deda į didelį emaliuotą puodą ir atidengtą 1 valandai pašauna į 200 laipsnių orkaitę. Tada karštį sumažina iki 150 laipsnių, mėsą pabarsto čiobreliais, druska, pipirais ir uždengtą dar 4 valandas troškina savo sultyse.

„Mūsų kaimynas – profesionalus žvejas. Žuvį ruošiame tik iš mūsų jūros, jos turime ištisus metus, – džiaugėsi Jaan, – sykų, lašišų, upėtakių, ungurių, karšių, jūros velnių.“ Pastaruosius Merrit troškina orkaitėje grietinėlės ir citrinos sulčių padaže. Į 250 ml riebios grietinėlės įmaišo ½ citrinos sultis, įberia druskos, pipirų ir gausiai šviežių krapų.

Merrit rankose šokoladinis skanėstas su uogų šerbetu, dešinėje – jūros velnių uodegėlės grietinėlės padaže
Merrit rankose šokoladinis skanėstas su uogų šerbetu, dešinėje – jūros velnių uodegėlės grietinėlės padaže
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)

Desertui iškeptą karštą šokoladinį pyragą Merrit gardina mėlynių ir braškių šerbetu. Tokiu skanėstu
ji vaišino prieš kelerius metus apsilankiusį dabartinį šalies prezidentą T.H.Ilves su žmona. Dar jam ruošė jo mėgstamą krevečių ir pomidorų sriubą bei orkaitėje keptą lašišą.

Tarp 50 geriausių Estijos restoranų praėjusiais metais Merrit ir Jaan restoranas „MerMer“ užėmė 24-ąją vietą. Pietūs asmeniui čia kainuoja 30-33 eurus. „Esu tikras, kad apsilankiusieji čia vieną kartą, užsuks dar ne sykį“, – išlydėdamas svečius šypsojosi Jaan.

Jūra galima grožėtis iš senovinio vežimaičio arba namuose pro langą, vasarą – iš terasos
Jūra galima grožėtis iš senovinio vežimaičio arba namuose pro langą, vasarą – iš terasos
Moteris.lt (G. Barauskienės nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis