Balandžių parodoje - net 150 paukščių rūšių

Nuo kelių dešimčių iki tūkstančio litų, – tiek, pasak Šiaulių balandininkų klubo vadovo Rimanto Benetos, priklausomai nuo veislės gali kainuoti balandis. Kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Rusijoje – ūkininko ar sodybos prestižo simboliu tapę paukščiai entuziastų dėka populiarėja ir Lietuvoje.

Balandžio 27 d., šeštadienį, Šiaulių „Akropolyje“ vyksiančioje balandžių parodoje bus galima pasigrožėti ar įsigyti daugiau nei 150 rūšių paukščių.

„Balandžio kaina, kaip ir bet kokio kito paukščio, priklauso nuo veislės. Parodoje balandis gali kainuoti nuo 30 litų iki tiek, kiek žmogus gali sumokėti ir peržengti ribą, kai veisėjas neatlaikys ir sutiks parduoti savo paukštį. Yra atvejų, kai už balandį sumokama ir tūkstantis litų“, – pasakoja R.Beneta.
Pasak Šiaulių balandininkų klubo vadovo, nors Lietuvoje, lyginant su kaimyninėmis šalimis, balandininkų nėra daug, visgi, ir mūsų šalyje savo ūkyje ar sodyboje turėti balandinę tampa prestižo reikalas.

„Labai daug balandininkų yra Lenkijoje, kur joks ūkininkas nėra ūkininkas, jei neturi balandžių – tai prestižo reikalas. Panaši situacija ir Rusijoje. Ten balandžius labai mėgsta ir laiko. Šiaulių regione šiuo metų yra apie 100 balandžių augintojų, tačiau blogiausia, jog jaunimo labai nedaug. Mūsų klube vos 3 jauni balandininkai“, – apgailestauja R. Beneta, pats auginantis apie 300 balandžių.
Balandininko teigimu, didžiausi balandžių priešai – kiaunės ir vanagai. „Auginti balandį nėra sudėtinga. Svarbiausia užtikrinti, kad į balandinę nepatektų kiaunė, nes tai padaras, kuris suėda viską. Todėl balandžius auginti pradedančiam žmogui labai svarbu pasitarti su tuo užsiimančiu asmeniu, kad pastarasis paaiškintų, kaip tinkamai paruošti balandinę, kad į ją nepatektų kiaunės. Tuo tarpu skraidančius balandžius, ypač tuos, kurie skraido aukštai, dar reikia saugoti ir nuo vanagų“, – aiškina R.Beneta.

Nors balandinės dydis priklauso nuo paukščių veislės, vidutinė balandinė turėtų būti 2x2 metrų dydžio 3–4 poroms balandžių gyventi. Ne mažiau nei nuo išorės pavojų sauganti balandinė, jiems svarbi ir erdvė, skirta judėjimui (net ir neskraidančių veislių paukščiams). Nuo veislės priklauso ir paukščių lepumas – tradiciškai, kuo brangesnis ir retesnės veislės paukštis, tuo jis lepesnis, tačiau, pasak R.Benetos, balandžiai vidutiniškai gyvena apie 8 metus.

Sužinoti daugiau informacijos apie balandžių laikymą ir auginimą bei pamatyti pačias įspūdingiausias ir rečiausias jų rūšis bus galima specialioje parodoje Šiaulių „Akropolyje“. R. Beneta žada, jog prekybos ir pramogų centro antrojo aukšto koridorius užpildys įspūdingi skirtingų spalvų balandžiai Sniegenos, didieji Išpūstgūžiai, Burbuliai, Mooke, retų spalvų indiški balandžiai ir kiti egzotiški paukščiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis