Kaip išlaikyti sveikus dantis ir spindinčią šypseną?

Tikriausiai ne kartą girdėjote, kad šypsena – gražiausias aksesuaras. Tačiau ne visada norisi šypsotis, kai dantys nespindi baltumu. Ką daryti, kad džiaugtumėtės sveikais ir baltais dantimis, dažniau nusišypsotumėte aplinkiniams?

Visų pirma reikėtų atsikratyti žalingų ir neprotingų įpročių: nekramtyti nagų ar rašymo priemonių, negliaudyti riešutų, neatidarinėti dantimis butelių.

Labai svarbu teisingai valyti dantis. Tai reikėtų daryti du kartus per dieną, po 2 minutes. Naudokite dantų pastą su fluoridu, jis stiprina dantis. Jei naudojate balinančią dantų pastą ar gelį, atminkite, kad dantys tampa jautresni, juos reikėtų valyti švelniai sukamaisiais judesiais. Jautriems dantims patariama naudoti specialią pastą, ji padeda atsikratyti jautrumo, stiprina dantis.

Valykite ir dantis, ir liežuvį, ant jo kaupiasi bakterijos, dėl kurių kyla blogas burnos kvapas. Ką daryti jei kankina nemalonus kvapas, o po ranka neturite dantų šepetėlio ar kramtomosios gumos. Jums padės gabalėlis sukramtyto imbiero ar puodelis imbierų arbatos.

Valykite ir dantis, ir liežuvį, ant jo kaupiasi bakterijos, dėl kurių kyla blogas burnos kvapas.
Valykite ir dantis, ir liežuvį, ant jo kaupiasi bakterijos, dėl kurių kyla blogas burnos kvapas.
Corbis

Atidžiai išvalykite ir tarpudančius, dažnai rimtos dantų problemos prasideda būtent nuo nešvarių tarpudančių. Kasdien naudokite specialų tarpudančių šepetėlį ar higieninį siūlą. Pasak odontologų, tarpudančiuose gali užsilikti iki 40 % nešvarumų.

Norinčios sveikų dantų, turėtų sumažinti saldumynų ir suvartojamo cukraus kiekį. Užkandžiai su cukrumi kelia rūgštingumą, kuris dantis veikia ištisą valandą. Tad pasmaližiavusios saldumynais, pakramtykite becukrės gumos arba pakramsnokite šarminių produktų, kurie grąžins balansą: šviežių vaisių, daržovių, salotų.

Užkandžiai su cukrumi kelia rūgštingumą, kuris dantis veikia ištisą valandą.
Užkandžiai su cukrumi kelia rūgštingumą, kuris dantis veikia ištisą valandą.
Shutterstock nuotr.

Sveikus dantis palaikysite valgydamos riešutus ir gerdamos pieną. Čia gausu kalcio, magnio bei fosfato, kurie aprūpina dantis reikiamomis medžiagomis, stiprina juos. Skaidulų kupini obuoliai, morkos bei kriaušės taip pat tinka dantims. Kramtomi šie vaisiai bei daržovės masažuoja dantenas, padeda išvalyti dantis.

Apsilankykite pas dantų higienistą kas 3-4 mėnesius, o pas odontologą – bent kas 6. Profilaktiška dantų higiena padės ilgiau džiaugtis balta šypsena, be to balinamosios priemonės bus veiksmingesnės.

Apsilankykite pas dantų higienistą kas 3-4 mėnesius, o pas odontologą – bent kas 6.
Apsilankykite pas dantų higienistą kas 3-4 mėnesius, o pas odontologą – bent kas 6.
Shutterstock nuotr.

Venkite gazuotų gėrimų, jie ypač kenkia dantims. Jei norite džiaugtis baltesne šypsena, atsisakykite dažančių maisto produktų ir gėrimų. Raudonas vynas, kava, pelėsiniai ar spalvoti sūriai, įvairios sultys bei arbatos - visa tai suteiks dantims nepageidaujamo atspalvio. Tačiau galite spalvotus gėrimus gerti šiaudeliu, tuomet jie dantų atspalviui pakenks mažiau.

Šylant orams vis daugiau žmonių kavą iškeičia į šaltus kavos gėrimus ar vadinamuosius smūčius - vaisių ir ledo kokteilius. Nors šie gėrimai itin gaivina, dantims tai tikra pražūtis. Juos graužia gėrimuose esantys saldikliai (sirupai, cukrus), taip pat šaltis skatina dantų jautrumą.

Atsisakykite juodos arbatos ir citrinos derinio, tai skatina dantų oksidaciją. Verčiau rinkitės pipirmėčių ar ramunėlių arbatas. Jos ne tik puikiai tinka virškinimo sistemai, bet ir turi fluorido, kuris sustiprina dantų emalį.

Atsisakykite juodos arbatos ir citrinos derinio, tai skatina dantų oksidaciją.
Atsisakykite juodos arbatos ir citrinos derinio, tai skatina dantų oksidaciją.
Shutterstock nuotr.

Įrodyta, kad sveika gyvensena ir sureguliuota mityba padeda išlaikyti sveikas dantenas. Pasak Britų dantų sveikatos fondo tyrimų, žmonės, kurie aktyviai sportuoja ir subalansuotai maitinasi, 40 % rečiau susiduria su dantenų ligomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis