Sodininkystėje klaidų daro ir profesionalai

Su ilgai lauktu pavasariu pasirodė ir vieno garsiausių Lietuvos dendrologų Laimučio Januškevičiaus knyga „Medžiai ir krūmai aplinkai puošti“.

Leidyklos „Alma littera“ išleistoje pažintinėje knygoje naudingos informacijos apie labiausiai šalyje paplitusius medžius, krūmus ir krūmokšnius ras tiek gamtos estetika susidomėjęs sodininkas naujokas, tiek pavyzdingą sodą jau turintis kraštovaizdžio architektas.
Mokslininkas, pedagogas, Dzūkijos arboretumo įkūrėjas, daugybės knygų, straipsnių autorius ir bendraautoris, vienas iš Dendrologijos draugijos įkūrėjų Laimutis Januškevičius tobulos aplinkos paslaptis atskleidžiančioje knygoje abėcėline tvarka išvardijo dažniausius Lietuvos spygliuočius bei lapuočius greta pateikdamas esminę informaciją apie juos. Tačiau pagrindinis knygos privalumas ir išskirtinumas – informacijos pateikimas.

„Vartai knygą, pamatai sudominusį augalą ir šalia randi visą reikalingą informacija apie jį – kaip auginti, dauginti ir pan. Stengiausi pagrindinius dalykus pateikti labai koncentruotai, mat dažnai tokio tipo knygose aprašymai būna ilgi, o juos perskaičius reikalingos informacijos taip ir nepavyksta rasti. Ši knyga – aiški, suprantama sodo abėcėlė“, - pasakoja knygos „Medžiai ir krūmai aplinkai puošti“ autorius L. Januškevičius.

Praėjusiais metais atliktas tyrimas atskleidė, jog beveik pusė tautiečių sodininkystės žinių yra linkę semtis iš šeimos ar draugų. Nemaža dalis apklaustųjų nurodė sodininkystės patarimus ar naujienas sužinantys atsitiktinai iš spaudos, interneto ar reklamos, o dar penktadalis eksperimentuoja patys. Knygos „Medžiai ir krūmai aplinkai puošti“ autorius pažymi, kad tokie eksperimentai gali ir neduoti laukiamo rezultato – Laimučio Januškevičiaus teigimu, dekoratyvinė sodininkystė turi savo taisyklių, o klaidų daro ir profesionalai.

„Galutinis rezultatas dažnai priklauso nuo to, kur ieškota informacijos – pasitaiko, kad kai kurie sodininkai mėgėjai žino daugiau už profesionalus, užmigusius ant laurų. Tie, kas domisi, aktyviai seka naujienas, didelių sunkumų sode nepatiria, tačiau daugeliui gyventojų trūksta ekologinių žinių – kur sodinti augalą, kokias sąlygas jis mėgsta. Pavyzdžiui, žmonėms ypač patinka rododendrai, bet jie nežino, kad šias gėles reikia sodinti į rūgščią dirvą, kad joms reikalingas pusiau pavėsis – augalas nemėgsta tiesioginio saulės kaitinimo“, - pastebi L. Januškevičius.

Knygos puslapiuose aiškinamasi, kokioje dirvoje ir kada ką sodinti, kaip pasirinkti sodinukus, kuo tręšti, kaip genėti, formuoti lajas, kaip paruošti augalus žiemojimui. Mokoma kaip derinti medžius ir krūmus, lapuočius su spygliuočiais, atskirų rūšių ir veislių, žiedų, vaisių spalvą ar net žydėjimo laiką. Informacija iliustruota aprašomų medžių ir krūmų nuotraukomis.

Knygą „Medžiai ir krūmai aplinkai puošti“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 20 metų vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Didžiausia leidykla Baltijos šalyse „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis