Vaikų gynimo dieną – kūrybinės dirbtuvės teatre

Jungtinės teatralų pajėgos jaunėlius ir jų tėvus Tarptautinę vaikų gynimo dieną, birželio 1-ąją, kviečia atšvęsti teatre. Vaikams kuriančius menininkus ir netradicinių krypčių pedagogus šiai progai suvienijęs Lietuvos rusų dramos teatras siūlys kūrybingai pažvelgti į bendravimą su jaunaisiais visuomenės nariais, ragins juos gerbti, ginti ir mylėti tokius, kokie jie yra.

Visą pusdienį įvairiose šio teatro erdvėse vyks įvairūs profesionalių teatrologų, aktorių bei pedagogų sumanyti užsiėmimai lietuvių kalba.

Šventę režisuojanti du „Auksinius scenos kryžius” už spektaklius vaikams pelniusi Olga Lapina teigia, jog atsakingai žvelgti į atžalų ugdymą turi ir teatralai. „Teatras vaikų gyvenime atlieka tokį pat svarbų vaidmenį, kaip ir šeima, mokykla, pedagogai bei psichologai, kurie turėtų padėti susiorientuoti gyvenime, atskleisti kūrybingumą ir protinius gebėjimus. Šaunu, kad profesionalūs pedagogai, įdomiai, kūrybingai žvelgiantys į savo veiklą, sutiko dirbti išvien su teatru. Tai reiškia, kad mūsų tikslai sutampa – mums rūpi vaiko ateitis ir jo vidinis pasaulis. Norisi pasikalbėti apie vaikui svarbius dalykus, o bendrauti – jam suprantama kalba. Ši šventė – noras užmegzti ryšį tarp teatro, mokyklos ir šeimos, pasitelkiant meno kalbą”, – sako O. Lapina.

Renginys prasidės Klaipėdos universiteto režisūros katedros absolventų spektakliu „Bebenčiukas ir Kvailutė“. Tai eiliuota pasaka apie gerumą, nuoširdumą ir ryžtą, kurioje liaudies motyvai susipina su šiuolaikinės muzikos garsais. Istorija pasakoja apie mergaitę, turinčią įveikti daugybę įvairių išbandymų tam, kad išgelbėtų į raganos nelaisvę patekusį brolį ir sesutes.

Po spektaklio Lietuvos rusų dramos teatras siūlys sudalyvauti keliose kūrybinėse dirbtuvėse. Humanistinės pedagogikos specialistės iš Klaipėdos Maksimo Gorkio vidurinės mokyklos kvies tėvus dialogui apie šiuolaikišką mažųjų ugdymą pasitelkiant netradicinius metodus. Tuo metu vaikai galės pabendrauti su teatrologe Ramune Balevičiūte, pasidalinti savo įspūdžiais, lūkesčiais bei nuomonėmis apie teatrą – tokį, kokį jie įsivaizduoja – užduoti klausimus, diskutuoti ir svarstyti.

Vėliau kartu su tėvais atžalos galės sudalyvauti pasirinktose kūrybinėse dirbtuvėse, kurias parengė „Stalo teatro“ įkūrėja menininkė Saulė Degutytė bei pedagogai iš Vilniaus Valdorfo mokyklos ir vaikų laisvalaikio centro „Smaragdo miestas”.

Keturias valandas truksianti šventė baigsis smagiu koncertu. Jame pasirodys aktoriai iš Vilniaus mažojo teatro, Valstybinio jaunimo teatro, Vilniaus teatro „LĖLĖ“ bei Lietuvos rusų dramos teatro. Programoje skambės muzikinės ištraukos iš įvairių šių teatrų spektaklių vaikams bei sveikinimai Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga.

„Šie užsiėmimai padės tėvams pažvelgti į vaiką, o galbūt ir į save, kitomis akimis, kūrybinės dirbtuvės suteiks ir mažiesiems, ir suaugusiems naujų kūrybinių įgūdžių, na o improvizuotas šventinis koncertas supažindins vaikus ir jų tėvus su daugybe įvairių aktorių bei jų kūryba. Tokie renginiai ateityje galėtų tapti tradicija, kadangi puoselėti dialogą tarp šiuolaikinio teatro vaikams, mokytojų ir tėvų yra tiesiog būtina”, – sako režisierė Olga Lapina.

Šventė vaikams Lietuvos rusų dramos teatre vyks birželio 1 d., šeštadienį. Pradžia – 12 val. Visas renginys vyks lietuvių kalba.

LRDT informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis