Ką reikia valgyti pusryčiams, kad būtume lieknesni?

„Pusryčius suvalgyk pats! Pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui“ - sako liaudies išmintis. Deja, šiuolaikiniame pasaulyje neretai viskas gaunasi atvirkščiai skubėdami į darbus arba manydami, kad pusryčių nevalgymas padės sulieknėti jų atsisakome. O veltui...

Vyrauja klaidingas įsitikinimas, kad atsisakius pusryčių galima numesti kelis nereikalingus kilogramus. Tačiau yra atvirkščiai - nesuvalgius maisto ryte dienos metu užkandžiaujame nesveiku maistu (bandelės, saldainiai), ir kyla pavojus, kad vakare persivalgysite. Tuo tarpu papusryčiavusiems žmonėms daug lengviau dienos metu kontroliuoti alkį.

Tyrimais nustatyta, kad pusryčių atsisakantys žmonės yra mažiau atsparūs stresui, jie dažniau būna dirglūs ir kamuojami depresijos. Išsiaiškinta, jų kraujyje palaipsniui padidėja cholesterolio kiekis, dėl to atsiranda širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Kiti tyrimai rodo, kad pusryčiaujančiųjų atmintis yra geresnė, jie geriau sukaupia dėmesį nei tie, kurie linkę atsisakyti pusryčių.

Mitybos specialistai pataria pusryčiams rinktis angliavandeninį maistą. „Jei ryte organizmas negauna sotaus angliavandeninio maisto, tuomet dienos metu jis pereina į energijos taupymo režimą. Dėl to žmogus neturi tiek energijos ir jėgų dienos veiklai, kiek turėtų pavalgęs tinkamus pusryčius. Šiuo atveju vakare būna daug sunkiau sukontroliuoti savo apetitą, dažniausiai persivalgoma ir daug sunkiau krenta svoris“, – pasakojo „Lieknėjimo akademijos“ sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas Tomas Lenart.

Pusryčių karalienė - košė. Pusryčiams tinka dauguma košių, tačiau jei norite lieknėti, geriausiai rinktis košes, kuriose nėra gliuteno. Tai - grikiai, natūralūs (gelsvi) ryžiai, lęšiai, soros, avinžirniai.
Dar vienas mokslininkų tyrimas nustatė, kad žmonės, reguliariai valgantys košes, yra lieknesni už tuos, kurie renkasi sumuštinius ar kitus sausus produktus pusryčiams. Taip pat valgant košę gauname daugiau naudingų medžiagų ir būname sveikesni.

Skubantiems – kokteiliai vietoj pusryčių. Tiems, kurie neturi laiko gaminti pusryčių, puiki išeitis - kokteilis. Plaktuve galima sumaišyti sultingų daržovių, vaisių ar uogų. Pusė litro tokio kokteilio užtikrins sotumo jausmą iki pietų ir didelį kiekį mums reikalingų vitaminų.

Įvairovei – salotos. Pusryčiams galima rinktis ir įvairias salotas. Nesvarbu, daržovės ar vaisiai, svarbiausia, kad - be majonezo ar grietinės. Salotas galima pasiskaninti pora šaukštų natūralaus šalto spaudimo nerafinuoto aliejaus. Idealus variantas - linų sėmenų aliejus, kuriame gausu Omega-3 rūgščių ir kt. naudingų elementų. Taip pat ant salotų galima išspausti citriną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis