Įrenginėjame būstą: kaip kuo racionaliau išnaudoti nedideles erdves

Projektuodama butą, į kurį šeimininkai užsuka tik svečiuodamiesi sostinėje, architektė Romualda Dainelienė turėjo atkreipti dėmesį į visai kitokius poreikius nei reikėtų nuolatinėje gyvenamojoje erdvėje. Tai – tarsi butas-viešbutis, kur svarbiausia estetiška, patogi erdvė bei komfortiška poilsio atmosfera. Todėl kurdama interjerą naujos statybos name įrengtame nedideliame bute architektė stengėsi derinti universalius dekoravimo principus bei funkcionalius sprendimus.

Taip pat skaitykite:
- Pramoninėje lofto erdvėje – butas su mergaitiškomis detalėmis
- Faktūrų ir spalvų akcentai baltoje palėpėje
- 5 naudingiausi kambariniai augalai

Projekto autorė – architektė Romualda Dainelienė, roma.daineliene@gmail.com

Sostinės Naujamiesčio rajone pastatytame naujame name įrengtas 64 m2 ploto butas buvo kuriamas kaip antrasis, nenuolatinis šeimos būstas, kur keturių asmenų šeima apsistoja viešnagės sostinėje metu. Buto interjerą projektavusi architektė Romualda Dainelienė stengėsi kuo kompaktiškiau išnaudoti standartinio planavimo nedideles erdves ir sukurti tokią aplinką, kur patogiai jaustųsi visi čia apsistoję gyventojai, jų svečiai bei verslo partneriai. Bute įrengti du atskiri miegamieji bei vonios kambarys, į kuriuos galima patekti iš prieškambario, bei ilgo stačiakampio formos bendrasis kambarys, kur suformuota poilsio zona, kompaktiška virtuvė bei valgomasis.

Namų viešbučio funkcijas atliekančia bute buvo itin svarbu sukurti jaukią poilsio atmosferą ir kuo daugiau miegoti skirtų vietų. Architektė abu šiuos pageidavimus įgyvendino parinkusi funkcionalius ir praktiškus dekoratyvios išvaizdos baldus.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Kadangi šeimininkų pageidavimu butui priskiriama ir savotiška viešbučio funkcija, projektuodama interjerą architektė stengėsi vengti asmeninių, privatumą atspindinčių elementų, vadovavosi universaliais, klasiniais dekoravimo principais, iš kurių svarbiausi – simetrija bei proporcija.
Ilgą ir siaurą svetainės formą architektė stengėsi vizualiai ištaisyti dekoravimo priemonėmis: stikliniai baldų paviršiai bei veidrodis padeda paplatinti erdvę; viename kambario gale įkomponuotas ciklameno spalvos fotelis, o kitame – kušetė sukuria trumpesnės patalpos įspūdį.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Bendrajam kambariui dekoruoti architektė parinko neutralų šilto kolorito foną – visos sienos buvo dažytos, o viena dekoruota tapetais neįkyriu klasikinių motyvų raštu. Palei šią sieną simetrijos principu išrikiuoti baldai. Kompozicijos ašis – neutralaus kolorito masyvi ir praktiška sofa su miegamuoju mechanizmu, abipus jos – stikliniai staleliai su dekoratyviais, jaukią atmosferą kuriančiais pastatomais šviestuvais.
Pasteliniame svetainės fone akcentuojami spalvų akcentai – čia architektė įterpė šeimininkų mėgstamą alyvų atspalvį, kuris tarsi sušvelnina taisyklingas geometrines svetainės baldų formas, praskaidrina interjero koloritą.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Taip išdėstyti baldai tarsi paslepia ilgos patalpos trūkumus, atkreipdamas dėmesį į centrinę kambario dalį. Tokią pat funkciją atlieka ir priešais sofą įkomponuotas stilingas stiklinis stalas, tarsi ištirpstantis erdvėje ir jos neužgožiantis.

Nenorėdama skaidyti nedidelės erdvės skirtinga grindų danga, šiai zonai dekoruoti pasirinko praktiškas medžio imitacijos plyteles.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Bendrojo kambario gale suformuotoje nišoje su gana dideliu stogo nuolydžio kampu suprojektuota kompaktiška pusiau atvira virtuvės zona. Kad ji netrikdytų svetainės interjero estetikos, architektė rinkosi vientisus ir vienspalvius, derančius prie bendrojo kambario kolorito baldų fasadus ir stengėsi sukurti švaros, tvarkos įspūdį.
Valgomajame architektė įkomponavo apskritą stiklinį stalą, o prie jo pritaikė skaidraus stiklo plastikines kėdes – šios nuskaidrina patalpą šviesos atspindžiais ir jos neužgožia.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Vizualiai padidinti ir paplatinti šią zoną padėjo blizgūs, šviesą atspindintys fasadų paviršiai, veidrodiniai intarpai. Nors šeimininkams virtuvė atlieka labiau simbolinį vaidmenį (svečiuodamiesi sostinėje jie dažnai pietauja bei vakarieniauja mieste, o virtuve naudojasi tik norėdami pasivaišinti kava bei arbata ar pasiruošti lengvus pusryčius), Romai pavyko čia kompaktiškai sudėlioti visą būtiną buitinę virtuvės įrangą, kad prireikus būtų galima paruošti pietus visai šeimai.
Siekdama išsaugoti interjero vientisumą, nišoje įrengtos virtuvės koloritą architektė derino prie svetainės spalvų, o erdvės įspūdį sukūrė sienoje pritaikiusi horizontalų veidrodinį intarpą.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Priešais virtuvę palei langą architektė numatė vietą nedideliam valgomajam įrengti ir įkomponavo stilinį apskritą staliuką bei skaidrias plastikines kėdes.

Kompaktiškoje maisto ruošybos zonoje buvo suprojektuota visa būtina virtuvės įranga.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Šeimininkų miegamajame kartojama ta pati stilistinė koncepcija kaip ir bendrajame kambaryje – čia architektė pritaikė neutralų spalvų foną, kuriame išryškino alyvinių atspalvių akcentus: didelės ir patogios dvigulės lovos rėmui aptraukti buvo parinktas švelnus alyvinis gobelenas, prie jo derinami prigesintų aksominių naktinių šviestuvų gaubtų bei užuolaidų, taip pat dekoratyvios lovos tekstilės atspalviai, spalviniai akcentai subtiliai pakartojami kilimėlio raštuose ir tapetų ornamentikos fragmentuose.
Pasteliniame neutralaus kolorito miegamojo fone suskamba alyvinių atspalvių gama: lovos rėmui aptraukti parinktas švelnus alyvinis gobelenas, prie jo derinami aksominių naktinių šviestuvų gaubtų, užuolaidų ir lovos tekstilės atspalviai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Jaukią, patogia aplinką čia padeda kurti lovos dizainas – Roma suprojektavo itin aukštą, paminkštintą, audiniu aptrauktą galvūgalį, kuris yra ne tik estetiškas miegamojo akcentas, bet ir patogi atrama, jei šeimininkai nori paskaityti.
Miegamajame išlaikytas simetrijos principas: iš abiejų lovos pusių įkomponuoti vienodi veidrodiniai naktiniai staleliai su dekoratyviais šviestuvais.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Dekoratyvią, funkcionalią miegamojo kompoziciją pabaigia iš abiejų lovos pusių simetriškai įkomponuoti veidrodiniai naktiniai staleliai, sukuriantys lengvumo atmosferą ir pripildantys kambarį šviesos atspindžių.
Virš praustuvo pakabintas veidrodis plačiais ornamentuotais rėmais skirtas ne tik dekoruoti vonios kambariui, bet ir vizualiai padidinti erdvei.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Vos 6 m2 vonios kambaryje architektė suprojektavo praktišką uždarų alyvine spalva dažytų spintelių spintą, taip pat rado vietos sumontuoti bidė bei skalbimo mašiną.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Projektuodama vaikų kambarį Roma stengėsi išlaikyti antrajam būstui būdingą ir šeimininkų pageidaujamą universalumo principą, todėl vengė šį kambarį dekoruoti vaikiškais motyvais bei aksesuarais, kad prireikus vaikų miegamasis virstų svečių kambariu.
Vaikų miegamasis – universalus ir praktiškas: sienos dekoruotos neįkyraus rašto šilto atspalvio tapetais, spintų fasadams parinkta šveisi faktūriška danga, o dvi viengulės lovos su aukštais minkštais galvūgaliais, jas sustūmus, gali tapti patogia dvigule svečių lova.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Kaip ir kitose erdvėse, sienos čia išklijuota neįkyraus rašto, šilto pastelinio atspalvio tapetais, o žaismingumo bei spalvų šio kambario interjerui suteikia raštuotos užuolaidos, dekoratyvinės pagalvėlės.
Vaikų kambario interjero žaismingumo ir spalvų raštuotos užuolaidos bei ryškiaspalviai dekoratyvinių pagalvėlių raštai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Universalumo principą pabrėžia ir architektės išrinkti baldai – šiame kambaryje įkomponuotos dvi viengulės lovos, kurias prireikus nesunku sustumti ir suformuoti vieną plačią dvigulę. Dėl tokios pat priežasties prie lovų pastatytos lengvos plastikines naktinės spintelės – jas nesunku perkelti į kitą vietą, jei prireikia sustumti lovas.
Prie atskirų lovų pastatytos lengvos plastikines naktinės spintelės – jas nesunku perkelti į kitą vietą, jei prireikia lovas sustumti.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Šeimininkai pageidavo suprojektuoti kuo daugiau vietos įvairiems daiktams laikyti, todėl abiejuose miegamuosiuose bei prieškambaryje buvo suprojektuotos talpios sieninės spintos. Nenorėdama užgriozdinti erdvės, jų fasadams dekoruoti architektė parinko šviesią, pastelinę, tačiau nenuobodžią dirbtinės odos dangą, kuri papildo interjero faktūriškumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis