Mirčiai į akis žiūrėjusio „Depeche Mode“ dainininko D. Gahano išpažintis

Į pasaulinį koncertų turą „Delta Machine Tour“ išvykusios grupės „Depeche Mode“ dainininkas Dave'as Gahanas gerbėjus stulbina energingais pasirodymais – 51-erių atlikėjo šėlsmas scenoje stebina net kitus „Depeche Mode“ narius. Tačiau nedaug trūko, kad grupės vokalisto kelias būtų pasibaigęs dar prieš du dešimtmečius.

„Tokios koncertų atmosferos ir tokių ištikimų gerbėjų neturi net grupė U2”, – praėjusią savaitę Berlyno Olimpiniame stadione vykusį „Depeche Mode“ koncertą tokiais žodžiais palydėjo leidinys „Der Taggespiegel“.

Net 66 tūkstančių į koncertą susirinkusių žiūrovų entuziazmo neatvėsino pliaupiantis lietus, o dainininkas Dave'as Gahanas, anot Vokietijos spaudos apžvalginininkų, scenoje siautėjo taip, lyg būtų trisdešimčia metų jaunesnis.

Net sunku patikėti, kad Los Andželo medikai šiam vokalistui buvo davę pravardę „katinas“ – dėl jau išnaudotų gyvybių. Mat dainininkas ne kartą buvo per plauką nuo mirties.

Grupės istoriją sekantiems gerbėjams nėra paslaptis, kad nuo 1990 iki 1997 metų dainininkas buvo rimtai įklimpęs į heroiną.

1993-aisiais koncerto Naujajame Orleane metu dainininkas scenoje patyrė miokardo infarktą – grupė pasirodymą baigė be jo. Nors medikai jam rekomendavo nutraukti gastroles ir ilsėtis, atlikėjas griežtai atsisakė.

1995-aisiais dainininkas persipjovė venas – jį išgelbėjo medikai. Iš mirties nagų jie „Depeche Mode“ žvaigždę vėl ištraukė 1996-aisiais – kai narkotikų perdozavęs D. Gahanas patyrė klinikinę mirtį. Jį atgaivinti gydytojams pavyko po dviejų minučių.

Dainininkas Dave'as Gahanas
Dainininkas Dave'as Gahanas
Organizatorių archyvas

„Jausti priklausomybę nuo narkotikų – tai niūri, nuobodi egzistencija. Metai bėga, sėdi ant tos pačios sofos, susitinki su tuo pačiu prekeiviu, kalbi nesąmones. Mano žmona paliko mane, ir teisingai padarė. Ji pati vartojo, bet aš tempiau ją žemyn.

Mūsų grupė tuo metu buvo tikras beprotnamis. Heroino paieškos tapo mano gyvenimu. Tas Holivudo požemis – tamsus reikalas. Pabusdavau lovoje su dviem trim žmonėmis – bet jokio sekso, heroinas ir seksas nesiderina, narkotikai man jį atstodavo.

Galiausiai užsiregistravau reabilitacijos klinikoje, kur sutikau dabartinę savo žmoną Jennifer, ji ten buvo dėl kitų priežasčių. Ji buvo girdėjusi apie grupę, bet jai tai nerūpėjo. Los Andžele, kur tuo metu gyvenau, neturėjau nė vieno pažįstamo, kuris nevartojo narkotikų, todėl persikrausčiau į Niujorką, kur gyvenu jau 15 metų. Susipažinau su Jennifer draugais, paprastais žmonėmis, kurie gyvena paprastą gyvenimą. Mano geriausias bičiulis dabar yra gaisrininkas. Tai nuostabu“, – britų žurnalui „Mojo“ sakė dainininkas.

Ketvirtoji didžiulę baimę sukėlusi patirtis jo laukė 2009-aisiais – praėjus vos kelioms dienoms po koncertų turo „Sounds Of The Universe“ pradžios. Šio įvykio detales dainininkas tik visai neseniai atskleidė žurnalui „Q“.

"Depeche Mode"
Scanpix

Jau kurį laiką nepaaiškinamą silpnumą jautęs dainininkas tada Atėnuose susirietė iš skausmo persirengimo kambaryje. Šalia buvęs jo sūnus Jackas iškvietė padėjėjus ir medikus. Likus penkiolikai minučių iki koncerto pradžios, dainininkas greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę.

„Iš pradžių visi ten pamanė, kad tai – skrandžio virusas. Bet tada ultragarsu ištyręs daktaras pasakė – ei, kažką matau, ant tavo šlapimo pūslės auglys, rytoj galime operuoti. Dar bandžiau derėtis – maždaug, ne, manęs laukia aštuoni mėnesiai gastrolių, galime tai padaryti vėliau.

Tada prie manęs priklaupė onkologas ir pasakė – klausyk, tai galimybė. Auglys dar neprasiskverbė pro tavo šlapimo pūslės sieneles. Ar žinai, kiek mažai žmonių gauna galimybę, kai vėžys aptinkamas taip anksti?“ – pasakojo „Depeche Mode“ dainininkas.

Kitą dieną jis buvo privačiu lėktuvu nuskraidintas į Niujorką, ten dainininkui išoperuotas auglys. Dainininkui atsigaunant, buvo atšaukta eilė grupės koncertų, tarp jų – tuomet Vilniaus „Žalgirio“ stadione turėjęs vykti pasirodymas.

Tačiau Dave'as Gahanas pademonstravo kovotojo charakterį. Praėjus vos trims savaitėms po operacijos, „Depeche Mode“ Vokietijoje sugrįžo į sceną. „Sounds Of The Universe“ tapo vienomis sėkmingiausių gastrolių grupės istorijoje, nors Dave'ui teko patirti nemažai nepatogumų – vadybininkai į maršrutą įtrauktuose miestuose turėjo surasti ligonines, kuriose dainininkui būtų atliekami chemoterapijos seansai.

„Sužinoti, kad sergu vėžiu – tai buvo dalykas, kurio mažiausiai tikėjausi. Pamenu, kaip iš ligoninės sugrįžau į repeticijų salę – netekęs nemažai svorio. Kiti grupės nariai atrodė išsigandę. Bet viskas susitvarkė“, - sako dainininkas.

Šiandien jo sveikatą reguliariai tikrinantys medikai sako, kad dainininkas įveikė vėžį ir yra sveikutėlis. Tai pastebi ir į koncertus ateinantys žiūrovai, susižavėję daugiau nei dvi valandas trunkančiais šou. Juos Dave'as dažnai baigia šlapias nuo prakaito ir iki pusės nuogas – kiekvieną vakarą stengiasi save publikai atiduoti visu šimtu procentų.

Dainininkas jau daugiau nei dešimtmetį nevartoja jokių svaigalų. 2006-aisiais jo pavyzdžiu pasekė ir pagrindinis „Depeche Mode“ dainų kūrėjas Martinas Gore'as, taip pat pagarsėjęs rokenroliškais nuotykiais.

„Aš negeriu. Per Kalėdas su draugais buvome gerame restorane, visi gurkšnojo, aš pagalvojau – kodėl negalėčiau išgerti bent taurės vyno? Bet nebedarau to, nes net viena taurė atveria Pandoros skrynią. Mano protas neleistų sustoti. Apie tai yra eilutė naujo mūsų albumo dainoje „Should Be Higher“ – „melas patrauklesnis nei tiesa“, – pasakoja dainininkas.

Patirtus sunkumus Dave'ui primena žmonos padovanotas masyvus žiedas su kaukole, kurio dainininkas niekada nenusimauna.

„Pažiūrėjęs į jį, visada prisimenu gyvenimą. Prieš ketverius metus man labai pasisekė, kad auglys buvo aptiktas ankstyvoje stadijoje. Chemoterapija nepaveikė mano kitų organų.

Tai buvo lyg siena, į kurią atsitrenkti buvo naudinga. Nes tai privertė mane apsidairyti, susimąstyti apie savo žmoną ir vaikus, visą gausią meilę ir palaikymą, kurį turiu. Mano sveikata – puiki, jaučiuosi labai gerai“, – sakė jau liepos 27-ąją po septynerių metų pertraukos Lietuvos publikai „labas“ ištarsiantis dainininkas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis