Į madą grįžta kietas rokerių stilius

Niekam ne paslaptis: mada sukasi ratu. Tik va viena tendencija daugeliui pasirodys grįžusi kiek per anksti. Nes 1990-ieji juk buvo vakar! Kas galėjo pamanyti, kad tylaus nirtulio kupini X kartos atstovai sulauks garbaus amžiaus, leisis botuliną ir žais golfą? Ir kurs mados kolekcijas, įkvėptas Kurto Cobaino?

Taip pat skaitykite:
Madingų vasaros aksesuarų TOP 4
Kaip prisijaukinti ryškias spalvas
J. Talaikytės kolekcijoje – širdžių karalienės

Būtent taip ir nutiko. Grupių „Nirvana“, „Pearl Jam“, „Sonic Youth“, „Soundgarden“ muzika bei su jomis susijusi kultūra tapo komercine preke, kaip ir kitos iki jos buvusios subkultūros. Neaišku – liūdėti dėl to ar priimti tai kaip savaime suprantamą faktą.

Dainininkas Kurtas Cobainas
Kurt Cobain
Organizatorių archyvas
Daininino Kurto Cobaino našlė - Courtney Love
Daininino Kurto Cobaino našlė - Courtney Love
tumblr.com nuotr.

Grandžas (angl. grunge) elektroninėje enciklopedijoje „Wikipedia“ apibūdinamas kaip XX a. devintojo dešimtmečio viduryje Amerikoje gimęs alternatyvaus roko žanras, tam tikras pankroko, sunkiojo metalo ir nepriklausomo roko (angl. independent rock, sutrump. indie) mišinys. Jam būdingas sudėtingas, iškreiptas gitarų skambesys. Grandžo stiliaus įvaizdis madingas tapo daug vėliau nei muzika, mat šios atstovai ir mėgėjai siekė išvengti bet kokių stilistinių pinklių ir dažniausiai atrodė kaip vargšai studentai, apsiperkantys labdaros parduotuvėse (tiesa, tokie jie ir buvo). Ilgainiui visgi susiformavo ir grandžo stiliaus išvaizda. Kaltininkas – grupės „Nirvana“ lyderis Kurtas Cobainas. Išskirtinis jo įvaizdis – languoti marškiniai, apspurę megztiniai, dryžuoti marškinėliai, XX a. šeštojo dešimtmečio akiniai ir gėlėta suknelė – vienodai žavėjo ir vyrus, ir moteris. Su atsainia dažytų plaukų šukuosena ir liūdnomis akimis Cobainas įėjo į muzikos istoriją kaip viena įdomiausių roko asmenybių ir kaip chrestomatinis X kartos atstovas.

"3.1 Phillip Lim" modelis
style.com
Fearne Cotton
Fearne Cotton
Mavrixonline/Scanpix

Būtent Cobaino įvaizdžio interpretacijos būdingos šio pavasario ir vasaros mados kolekcijoms. Dizaineris Driesas Van Notenas languotus marškinius – pagrindinį Kurto atributą – pavertė lengvučiais, labai moteriškais organzos, taftos ir muslino kūriniais. Per didelį megztinį jis derino prie languotų marškinių, plačių gėlėtų kelnių ir leopardo rašto delninukės. Rezutatas – nuostabus ansamblis miesto merginai ir moteriai, besiklausančiai rinktinės muzikos. Pristatyta ir nemažai pižamų variacijų. Gal tai – duoklė madai, o gal aliuzija į Cobainą? Juk šis net vedė vilkėdamas pižamą. Gėlėta grandžo karaliaus suknelė irgi buvo čia – pabirusiais žiedais ant palaidinių, suknelių ir sijonų. Modelių plaukai atrodė taip, tarsi būtų dažyti prieš kelis mėnesius ir kaip reikiant ataugę, o štai tobulas makiažas suteikė įvaizdžiui elegancijos prieskonį. Ir nepamirškime ovalo formos akinių plačiais baltais rėmeliais – kito labai svarbaus Cobaino įvaizdžio elemento.

"Dries Van Noten" modelis
AFP/Scanpix

Dizaineris Phillipas Limas grandžo stiliaus interpretaciją pateikė per naivoką prizmę. Marškinėliai su užrašais, languoti marškiniai ir suknelės, baikerių striukės (tik romantiškos, iš suvyto raštuoto šilko) atrodė moderniai ir gaiviai. Vienintelė maišto išraiška čia buvo suvelti modelių plaukai ir sulipęs tušas. Viskas skoningai stilizuota ir saugu, jokių draiskalų...

"3.1 Phillip Lim" modelis
style.com
''3.1 Phillip Lim
''3.1 Phillip Lim"
Scanpix

Kurtas turbūt būtų pasibaisėjęs X kartos nevilties ir maišto virsmu seksualiais drabužiais, bet nepaneigsi – mados kūrėjai sėkmingai adaptavo grandžą šiuolaikiniams vartotojams (daugelis jų dar gugavo vystykluose, kai Cobainas daužė gitaras). Lieka laukti daugiau grandžo stiliaus apraiškų, nes šis žanras į mados ratą tik įsisuko.

Aktorė Drew Barrymore
Aktorė Drew Barrymore
Sipa Press/Scanpix

Trumpas grandžo kultūros gidas
* Muzikos grupės: „Soundgarden“, „Nirvana“, „Alice in Chains“, „Pearl Jam“, „Stone Temple Pilots“, „L7“.
* Filmai: „Viengungiai“ („Singles“, 1992 m.), „Realybė kandžiojasi“ („Reality Bites“, 1994 m.), dokumentinis filmas apie grupę „Pearl Jam“, „Pearl Jam Twenty“ (2011 m.), serialas „Ir tai vadinasi mano gyvenimu“ („My So-Called Life“, 1994–1995 m.).
*Veidai: aktoriai Johnny Deppas, Ethanas Hawke, Winona Ryder ir Drew Barrymore, modeliai Kate Moss ir Emma Balfour. Dabar grandžo stiliaus drabužiais mėgsta rengtis modelis Agyness Deyn ir televizijos bei radijo laidų vedėja Cotton Fearne.
* Avalynė: „Dr. Martens“ batai, „Converse“ sportiniai bateliai.
* Raštai: lengviausias būdas parodyti, kad prijauti grandžo muzikai, – vilkėti ką nors languota (geriausia marškinius). Derinkite su plėšytais džinsais arba šortais.
* Aksesuarai: XX a. šeštojo dešimtmečio stiliaus papuošalai, taip pat – stambūs metaliniai, akiniai nuo saulės ir megztos beanie tipo kepuraitės.
* Dvasia: tinka viskas, kas apnešiota ir nuplyšę. Netinka pernelyg nauji ir tvarkingi drabužiai bei avalynė.
* Makiažas: grubiai juoda spalva apvestos akys arba raudonos lūpos (ne abu kartu). Arba jokio.
* Plaukai: nešukuoti ir neplauti bent vieną dieną. Arba atsainios garbanos kaip dainininkės Courtney Love

Daugiau grandžo įvaizdžių - fotogalerijoje:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis