Rekonstruotame Kernavės muziejuje – pirmoji šiuolaikinio meno paroda

Po septynerių metų rekonstrukcijos pernai duris atvėrusiame Kernavės archeologinės vietovės muziejuje pristatyta grafikės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Rievių paženklinti“.

Taip pat skaitykite:
Romantiškas stilius: dienai, vakarui ir savaitgaliui
Seksualiausios vyrų profesijos. Moterų nuomonė
Gimimo data gali lemti gebėjimą mylėti ir seksualinį temperamentą

Du mėnesius truksiančioje ekspozicijoje menininkė pristato daugiau nei dvi dešimtis specialiai šiai parodai kurtų grafikos darbų, kuriuose į autorei būdingą stilių įsiliejo muziejaus eksponatų fragmentai ir motyvai.

Pasak N. Žukauskaitės, šiuolaikiniuose meno darbuose netiesiogiai perteikti senovę – jai nauja patirtis, tačiau dviems skirtingiems laikmečiams susilieti į vieną padėjo jos mėgiami spalvų tonai bei natūrali medžio atspaudų tekstūra.

Grafikės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Rievių paženklinti“
Grafikės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Rievių paženklinti“
Organizatorių archyvas

„Kurdama šią parodą, į savo kūrybą įliejau muziejaus eksponatų detales, senųjų muziejaus radinių elementus. Ramūs žemiškų spalvų tonai lyg atkartoja archeologinių radinių ramybę, bet kartu – kalba savita kalba, su užuominomis apie praeitį“, – sako grafikė.

Šiuolaikinio meno paroda natūraliai įsilieja į nesenai atidaryto muziejas erdves, sustiprina eksponatus – jų motyvai, detalės natūraliai įsiliejo į menininkės kūrybą, suteikdami jai dar daugiau gilumo ir daugiasluokniškumo.

Grafikės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Rievių paženklinti“
Grafikės Neringos Žukauskaitės darbų paroda „Rievių paženklinti“
Organizatorių archyvas

Atspausta medžio tekstūra ir natūralios rievės – tai N.Žukauskaitės kūrybos vizitinė kortelė. Dar studijuojant pamėgusi medį, autorė raižo jį senoviniu klasikiniu būdu. Spausdama jį rankomis ant popieriaus ar drobės, suteikia savitą išraišką, tik autorei būdingas žmogaus formas ir būsenas.

Paroda Kernavėje – 19-oji personalinė N.Žukauskaitės paroda. Vilniaus dailės akademiją baigusi menininkė savo parodas jau surengė Lietuvoje, Danijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, JAV, Lenkijoje. 2001 m. autorės darbas „Laukimas“ pateko į XX-ąją pasaulinę Osakos Trienalę Japonijoje. Grafikė taip pat dalyvavo daugiau nei 70 grupinių parodų visame pasaulyje, yra iliustravusi 16 knygų vaikams.

Iki rugsėjo 7 d. veiksiančią parodą galima apžiūrėti Kernavės archeologinės vietovės muziejuje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis