Ledų mėgėjams - ar žinote, kada jų valgyti negalima?

Ledai - desertas, kuriam taip sunku atsispirti kaitrią dieną. Tiesa, saugantiems kūno linijas, derėtų prisiminti, kad kai kurie ledai - pakankamai kaloringas produktas.

Prekybos centruose dabar galime rasti apie kelis šimtus skirtingų rūšių ledų: plombyro, grietininių, pieniškų, vaisinių ar šerbeto, pagardintų pačiais įvairiausiais priedais: vanile, uogienėmis, riešutais, džiovintais vaisiais, dražė, želė, šokolado, vaflių ar sausainių gabaliukais, guminukais t.t., glaistytų šokoladu, kakava ar vaisių sirupu.

Vienoje ledų porcijoje gali būti maždaug tiek pat kalorijų, kiek ir pyragaityje su kremo įdaru, tačiau pyragaitis ne toks naudingas mūsų sveikatai ir juo labiau figūrai. Tuo tarpu leduose yra lengvai pasisavinamų pieno baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų A, C, E. Suvalgę ledų ne tik pasisotiname, papildome energijos atsargas, bet ir karštą dieną sureguliuojame kūno temperatūrą. Be to, sumažiname stresą ar nervinę įtampą.

Jeigu mėgstate plombyrą, atkreipkite dėmesį į ledų pakuotę: tikrame plombyre negali būti augalinių riebalų, tik pienas ir grietinėlė. Ledai su augaliniais riebalais nors ir yra liesesni (ir pigesnis!), pasikeičia jų konsistencija, skonis, natūralumas.

Buitiniame šaldytuve (-5-7 C) ledus laikykite ne ilgiau kaip 1-2 paras.

Rinkdamiesi ledus atkreipkite dėmesį į sudėtį: jei juose daug maisto priedų, dažų, kvapiųjų medžiagų, geriau rinkitės kitos rūšies ledus.

Pliusai
- Galima greitai ir patogiai pasisotinti.
- Pieniški ledai - kalcio šaltinis.
- Kai kurie ledai - iš natūralių vaisių sulčių.

Minusai
- Kaloringas maistas.
- Nepatartina valgyti sergant kai kuriomis virškinimo trakto ligomis (pvz., tulžies pūslės ir kasos patologija).
- Netinkamai laikomi (atšyla) tampa puikia terpe bakterijoms, pavyzdžiui, Salmonella bakterijoms (ypač sveriamieji ledai).
- Vieni greičiausiai gendančių produktų.

Svarbu:
Jeigu nepermatomoje hermetiškoje pakuotėje ledų tūris sumažėjęs, jie sukritę, reiškia, kad ledai tam tikrą laiko tarpą buvo laikomi aukštoje temperatūroje. Pavyzdžiui, jie galėjo atšilti transportavimo metu.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis