Mokslininkai išskyrė 3 vyriško klimakso požymius

Vyrų klimaksas – kas tai? Ir kam jis gresia?

Ši tema tapo daugelio gydytojų ginčų priežastimi. Vieni mano, kad tai – mitas, kiti rimtai užsiima vyriško klimakso diagnostika ir gydymu.

Išsireiškimas „vyro klimaksas“ labiau skamba kaip sparnuotas posakis nei diagnozė. Vis dėlto, mokslininkai gauna vis daugiau įrodymų, kad šį posakį reikia įtraukti į profesinę leksiką. „Naujosios Anglijos medicinos žurnalo“ autoriai pasistengė kiek įmanoma tiksliau perteikti vyriško klimakso požymius.

Suaugusiųjų bėdos
Požymių yra daug, tačiau juos jungia pagrindinis – gerokai sumažėjęs testosterono kiekis kraujyje. Moterims yra panašiai: bėgant metams mažėja lytinio hormono – estrogeno, todėl kyla visa eilė fiziologinių pokyčių ir problemų. Vis dėlto, skirtingai nei vyrams, moterų klimaksas neišvengiamas daugumai beveik visoms silpnosios lyties atstovėms. O vyriškasis paliečia ne visus.

Abiejų klimaksų gydymas – panašus. Vyrams, kaip ir moterims, paskiriama pakaitinė hormonų terapija. Beje, paskutiniu metu jos naudojimo intensyvumas išaugo iki 400 procentų. Kaip svarstė Mančesterio instituto mokslininkai ir jų kolegos iš Londono koledžo, problema įgauna vis didesnius ir pavojingus mastus, ir, deja, tuo pačiu ji yra mažai išnagrinėta. Todėl medikai ir nori išdėstyti būdingiausius šio reiškinio simptomus, o taip pat – optimalius vyriško klimakso gydymo kelius.

Tyrimo metu mokslininkai ištyrė 3369 vyrus nuo 40 iki 79 metų, gyvenančius didžiausiuose Europos miestuose. Duomenys rinkti atsižvelgiant į fizinę, psichinę ir seksualinę sveikatą, o taip pat tiriant testosterono kiekį kraujyje. Išvadose paaiškėjo, kad yra 9 požymiai, kuriuos sukelia sumažėjęs testosterono kiekis.

Stebuklingas 9-ukas
Pagrindiniu vyriško klimakso požymiu mokslininkai įvardino tris lytinius simptomus: suretėjusi rytinė erekcija, seksualinio susidomėjimo sumažėjimas (tai yra, kai net galvoti apie seksą beveik nesinori) ir erekcijos sutrikimas. Jei aptinkami visi šie trys požymiai ir nustatomas sumažėjęs testosterono kiekis – viso to jau pakanka norint patvirtinti diagnozę „klimaksas“, sako gydytojai.
Beje, lytinius požymius gali lydėti ir fiziniai. Pirmiausia, tai negebėjimas atlikti bet kokią aktyvią fizinę veiklą (bėgti, pakelti sunkesnį svorį), nesugebėjimas greitai nueiti bent kilometro, prastas lankstumas, sunkumai greitai pasilenkti ar atsiklaupti ant kelių, o taip pat nuolatinis silpnumas, nuovargis ir prasta nuotaika.

Tačiau miego sutrikimai, koncentracijos sutrikimai, neurozė – požymiai, kurie anksčiau buvo priskiriami prie žemo testosterono lygio pasekmių – jokio ryšio su klimaksu neturi. Jų priežastys – kitos.

Beje, gydytojai pastebi, kad išvardinti požymiai kartais nutinka ir vyrams, kurių testosterono lygis – normalus. Pavyzdžiui, erekcijos sutrikimai ir seksualinis noras dažnai būna susijęs su psichologinėmis problemomis. O fizinius gebėjimus ir ištvermę dažnai nulemia antsvorio ir širdies problemos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis