Etiketo taisyklės ir dažniausios klaidos

Kiek galima vienu metu dėvėti papuošalų? Kur moteriai dera sėdėti automobilyje? Kas pirmas įeina į liftą? Šios ir daugybė kitų etiketo taisyklių - šiame tekste.

* Džiovinant skėtį jis niekada neišskleidžiamas – nei ofise, nei svečiuose. Jį reikia įstatyti į specialiai tam pastatytą indą ar pakabinti.

* Rankinė nededama ant kelių ar ant kėdės. Mažytę delninukę galima pasidėti ant stalo, o didesnę pakabinti ant kėdės antkaltės ar pastatyti ant žemės, jei nėra specialios kėdutės (tokios būna restoranuose). Vyriškas portfelis statomas ant grindų.

* Plastikinius maišelius leidžiama neštis tik grįžtant iš prekybos centro. Kaip ir firminius popierinius įvairių parduotuvių maišelius. Nešiotis juos vėliau – apgailėtina.

* Namų apranga – kelnės ir džemperis – patogūs, tačiau padoriai atrodantys. Chalatas, pižama, naktiniai marškinėliai reiklaingi ryte nueiti iki vonios, o vakare – nuo vonios iki miegamojo.

* Nuo to momento, kai vaikas išsikrausto į atskirą kambarį, išmokite belstis užeidami pas jį. Tada ir jis elgsis taip pat, norėdamas užeiti į miegamąjį.

* Moteris patalpoje gali nenusiimti skrybėlės ir pirštinaičių, tačiau tai negalioja kepurei ir kumštinėms pirštinėms.

* Bendras papuošalų skaičius, remiantis tarptautiniu protokolu, negali būti daugiau kaip 13 vienetų. Beje, į šį sarašą įtraukiamos ir juvelyrinės sagos. Ant pirštinių žiedas nemaunamas, tačiau apyrankę – galima. Kuo vėlesnis paros laikas, tuo papuošalai brangesni. Anksčiau buvo priimta manyti, kad briliantus dera nešioti tik vakare ir tik ištekėjusioms damoms, dabar jau leidžiama juos užsidėti ir dienos metu.

* Kas moka restorane? Jei jūs ištarėte frazę: „Aš jus kviečiu“, vadinasi, mokate jūs. Jei moteris kviečia dalykinį partnerį, moka ji. Kai formuluotė kitokia: „O ką, jie nueitume į restoraną“ - šiuo atveju kiekvienas moka už save, ir tik jei vyras pats pasisiūlo sumokėti, ji gali sutikti.

* Vyras visada pirmas įeina į liftą, bet išeina pirmas tas, kas arčiausiai durų.

* Automobilyje prestižiškiausia laikoma vieta už vairuotojo, ten turėtų sėstis moteris, vyras turėtų atsisėsti greta, ir išlipdamas iš automobilio jis turėtų prilaikyti dureles ir paduoti moteriai ranką. Jei vyras sėdi už vairo, moteriai vėlgi reikėtų sėstis jam už nugaros. Vienok, kur moteris besėdėtų, vyras turėtų jai atverti dureles ir padėti išlipti. Pastebima, kad profesiniame etikete vyrai vis dažniau pažeidžia šį punktą, laikydamiesi feministiškos nuostatos: „Versle nėra vyrų ir moterų“.

* Kalbėti garsiai apie tai, kad laikotės dietos – prasto tono ženklas. Juo labiau šiuo pretekstu nereikėtų atsisakyti patiekalų, kuriuos siūlo svetingi šeimininkai. Būtinai pagirkite kulinarinius sugebėjimus, tačiau galite ir nevalgyti. Taip pat reikėtų elgtis ir su alkoholiu. Kodėl jums negalima gerti – jūsų problema. Paprašykite balto sauso vyno ir gurkšnokite.

* Tabu temos viešam pokalbiui: politika, religija, sveikata, pinigai. Nemandagus klausimas: „Dieve, kokia suknelė! Kiek mokėjote?“ Kaip reaguoti, jei tokį išgirstate? Maloniai nusišypsokite: „Tai dovana!“ Ir pakeiskite pokalbio temą. Jei vis dėlto pašnekovas įkyriai ir toliau domisi suknele, švelniai pasakykite: „Nenorėčiau apie tai kalbėti.“

* Į kiekvieną žmogų, kuriam sukako 12 metų, vertėtų kreiptis „jūs“. Nemalonu girdėti, kai mūsų „elito“ atstovai sako „tu“ kreipdamiesi į padavėjus, vakaro vedėjus, vairuotojus. Net į tuos žmones, kuriuos gerai pažįstate, biure ar oficiale vakare reikėtų kreiptis „jūs“, o kreipinį „tu“ palikite neoficialiam bendravimui. Išimtis – jei esate bendraamžiai ar artimi draugai. Kaip reaguoti, jei pašnekovas jus tujina? Iš pradžių perklauskite: „Atsiprašau, jūs į mane kreipiatės?“ Kitas etapas – abejingas gūžtelėjimas pečiais: „Atleiskite, bet mes dar neperėjome prie „tu“.

* Aptarinėtei nesančiuosius, tai yra apkalbinėti, neleistina. Nereikėtų negražiai kalbėti apie artimuosius, taip jau įprasta, kad dažnai būna linčiuojami vyrai. Jei sutuoktinis blogas – kodėl su juo nesiskiriate? Taip pat neleistina niekinančiai kalbėti apie savo šalį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis