Menininkams vasarą didžiausia prabanga - ištrūkti bent porai dienų pailsėti

Smagiausias vasaros patirtis ir artėjančio rudens nuojautą pabandėme sutalpinti į šešis klausimus ir tiek pat atsakymų. Į klausimus atsako aktoriai A. Štukytė ir L. Pobedonoscevas bei mados dizaineriai R. Strazdaitė ir E. Rainys.

KLAUSIMAI

1. Būtų skanu, jei pasidalintumėte mėgstamiausiu vasarišku receptu. O gal turite visą meniu?

2. Vasara – tai metas tinginiauti, laikas semtis įkvėpimo iš raibuliuojančios gamtos, o gal tiesiog tenka sunkiai arti?..

3. Papasakokite geriausią vasarišką prisiminimą arba vasariškai pasvajokite.

4. Kaip leidžiate laisvą laiką, kai saulė šitaip beprotiškai šviečia?

5. Vasaros dienas planuojate ar improvizuojate?

6. Ne taip toli – ruduo. Kaip gelbėsitės nuo darganos?

ATSAKYMAI

Aktorė Aušra Štukytė:

1. Vasara tuo ir puiki, kad niekada nereikia ilgai mąstyti, ką pasigaminus? Šviežios uogos, daržovės. Vakarai prie laužų... Yra vienas paprastas receptas, ruošiantis vakarui su draugais prie laužo: 6–8 val. šaldytuve palikti kiaulienos šonkauliukus su kepsnių padažu. Padažo prireiks nemažai, nes šonkauliukai turi visiškai maudytis jame. Patikėkite, jų skonis, iškepus ant laužo ar kepsninėje, sužavės visus ir pelnys jums maisto guru titulą!

2. Ir viena, ir kita. Yra laiko šventoms tinginystės studijoms, bet ir darbas juda visu pajėgumu. Renginiai po atviru dangumi, filmavimai, repeticijos teatre, ruošiantis rudens sezonui. Gyvename Užupyje, tad gamtos toli ieškoti nereikia. Šalia Vilnelė, Tymo kvartalas. Gamta raibuliuoja, išėjus į balkoną. Tai patogus variantas man, sėslesnio gyvenimo gerbėjai.

3. Kol kas geriausius prisiminimus susirinkau „Sūpynių“ festivalyje. Ten ir Joninių rytą sutikau. Gera muzika, puikūs žmonės, draugai. Kiekviena pramiegota minutė buvo didelė netektis. Na, o svajonėse karaliauja Baltijos jūra. Ji – mano mėgstamiausia. Labai noriu ją aplankyti ir šią vasarą. Gera ten. Todėl net kelios dienos jūros pašonėje – didelė atgaiva.

lamuslenis.lt nuotr.
4. Visko pasitaiko. Kartais filmavimo aikštelėje. Filmavome filmą „Moterys meluoja geriau“. Teko ir sušilti, ir sušalti. Tokia jau ta mūsų lietuviška vasara. Kartais kelyje. Kursuojant Vilnius–Kaunas–Trakai–Molėtai... Visi šie miestai pilni renginių, kuriuose tenka kartkartėmis padirbėti. Na, o kartais namie su vis dar neperskaityta knyga. Bet vakarai mieliausi. Vilnius pilnas jaukių kavinių ir kiemelių. O draugų, kuriuos norisi pamatyti, dar daugiau. Tad tai puikus derinys.

5. Improvizuoju. Planai vis tiek ir lieka tik planais. Jau susitaikiau su tuo...

6. Planuoju įsigyti ryškų paltą, dar ryškesnį skėtį ir pačius ryškiausius aulinius. O darbeliai jau prasidėję, ir režisieriai jau puola, nes rudens sezonui tiek televizijoje, tiek teatre tenka ruoštis iš anksto. Todėl darbuojuosi.

Aktorius Leonardas Pobedonoscevas:

1. Hmmm... Lietuvoje turbūt nėra nė vieno žmogaus, kuris nelauktų vasaros. Didžiąją metų dalį tą ir darome – laukiame JOS. O kai ji ateina, pagrindinis receptas yra tiesiog imti viską, ką ji duoda, nesvarbu – saulėta ar lietinga.

2. Man, o ir mano kolegoms, vasaromis tenka parduoti savaitgalius. Dažnai taip nutinka, kad parduodame savaitgalį dėl maždaug poros savaičių, skirtų kelionėms. O mūsų šeima labai mėgsta keliauti...

3. Dabar kaip tik pildau svajones! Nuo vaikystės svajojau apie namuką ant ratų ir kelionę juo – kur nori ten važiuoji, kur nori ten sustoji. Uošvis mums paskolino tokį namuką, prikabinamą prie mašinos, tad jau aplankėme Aukštaitiją, dabar ruošiamės aplankyti Dzūkiją ir Suvalkiją.

lamuslenis.lt nuotr.
4. Mūsų šeimai artimesnis aktyvus poilsis – gamtoje, turistaujant. O maršrutas labai priklauso nuo oro ir vėjo, jei šis palankus, važiuoju prie jūros paskraidinti jėgos aitvarų.

5. Planuojame. Bent jau stengiamės tai daryti. Pusę metų GPS galvoje kryptis būna nustatyta į Italiją, bet paskutinę dieną mano žmona gali pasiūlyti važiuoti į Olandiją arba Norvegiją. Jai būdingas toks moteriškas nuspėjamumas, aš prie to jau pripratau. Vienaip ar kitaip planą turime. (šypsosi)

6. Nuo rudens niūrumo gydo darbas. Tai veikia šimtu procentų, o darbų daug. Dar bėgimas. Turiu galvoje tikras bėgimas, aktyvus sportas. O rudenį išgyventi norisi ne tiesiog kaip nors, o kaip nors prasmingai.

Mados dizaineris Egidijus Rainys:

1. Vasariškas receptas: greitai, greitai ir vėl į darbus!

2. Dizaineriui (na, gal čia tik man, nebūtinai - taisyklė) vasara yra metas, kai lenktiniaujama su laiku, apie prabangą laukti įkvėpimo galima tik pasvajoti.

3. Mano svajonė yra atostogauti vasarą, kaip ir visi normalūs žmonės. Geriausi atsiminimai – iš vaikystėje praleistų vasarų pas senelius.

4. Tas retas laisvas valandas mielai leidžiu geroje draugų kompanijoje, juk didžiausias turtas yra tie, kurie mus supa.

lamuslenis.lt nuotr.
5. Vasarų jau seniai nebeplanuoju, jei pavyksta kur ištrūkti - valio, jei ne – ką padarysi... Na, kol vasara dar nepasibaigusi, sunku ką nors apibendrinti. Tikriausiai didžiausias nuveiktas darbas – ištekintos nuotakos. O dar laukia ir savaitė atostogų!
6. Pagrindinis planas rudeniui – 2014-ųjų pavasario–vasaros kolekcija. Na, o ruduo... visai jis ne niūrus. Jis atneša daug spalvų, rūko šydą, lengvus voratinklius. Ar tai ne įkvepiantis metų laikas?

Mados dizainerė Ramunė Strazdaitė

1. Vasara – uogų metas, todėl man nėra skanesnio patiekalo kaip žemuogės ar braškės, daug įvairių salotų lapų, saulėgrąžos, sezamai ar kedrų riešutai pasirinktinai ir baltas varškės sūris ar feta. Be abejo, druskytė, pipiriukai ir šiek tiek aliejaus su lašeliu granatų sirupo. Fantastiškai skanu. Tas pat gali būti ir su avietėmis, tik galima įdėti parmezano. Viskas, kas gaivu, vasarą labai skanu...

2. Vasara tikrai tas metas, kai gali kreipti žvilgsnį visai kita kryptimi nei įprastai – ir patinginiauti, ir semtis inspiracijų, nes gamta vasarą nuostabi. Todėl kiekviena vasaros diena yra fantastiška. Kad ir nieko ypatinga nedarytum, ji sugeba tau atnešti įvairiausių nerealių minčių, kurias jau norėtum įgyvendinti. Tai tikrai kūrybai skirtas laikas. Mane jis kūrybiškai įkrauna visiems metams.

3. Turbūt pats gražiausias vasaros prisiminimas visą žiemą bus pavasario ir vasaros kvapai. Tai kažkas nerealaus! Pavasaris kvepia plukėmis, ievomis, vasara – obelų žiedais, alyvomis, bijūnais, dobilais, smilgomis... Visko neišvardysi, bet nuostabu. Jau dabar stengiuosi įkvėpti ir užfiksuoti viską, kad liktų žiemai. Aišku, turi dažniau būti gamtoje nei mieste.

lamuslenis.lt nuotr.
4. Kai saulė taip beprotiškai šviečia, stengiuosi kuo greičiau ištrūkti į sodybėlę ar prie jūros. Kur vasaros spalvos ir kvapai daug ryškesni, kur gali pasidžiaugti medžiais ir gėlėmis, kur geriau girdėti lapų šlamesys. Žodžiu, vasara yra nuostabi!

5. Dažniausiai vasarą improvizuoju, nes ji atneša labai daug laisvės. Tavęs nevaržo šaltas darganotas oras, gali džiaugtis šiltais rytais, vakarais ir naktimis, nekalbant jau apie nuostabias dienas. Gali daryti viską, kas tik šauna į galvą, ir kada nori. Nori – džiaugiesi šiltu vakaru ir vaikštai pėsčiomis, nori – džiaugiesi ankstyvu rytu bei rytine rasa, nori – šilta naktimi ir žvaigždėtu dangumi. Įspūdžiams ribų nėra.

6. Tiesą pasakius, planuoju savo darbus. Jei didelių darbų nebus, važiuosiu į meditacijos stovyklą. O jei tų darbų vis dėlto bus, tiesiog dirbsiu, dirbsiu, dirbsiu ir džiaugsiuosi rudeniu.

Daugiau istorijų: www.lamuslenis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis