Seksologas: moterys vilioja vyrus, nes tik taip pajaučia savo vertę

Santykiai tarp lyčių dažnai primena nesibaigiantį karą. Tai atsispindi net kalboje: „priešingos lytys“ skamba panašiai kaip priešiškos. Vyrų viliojimas yra viena iš to karo, kovos atmainų. Pasakoja seksologas Viktoras Šapurovas.

Viliojimo tikslai
Moteris gali vilioti vyrus dėl kelių priežasčių. Noras ištekėti yra labai normalus, nes šeima dažniausiai sudaro geriausias sąlygas moters savirealizacijai kaip motinai ir žmonai. Kitaip tariant tai pakankamai geras kelias tenkinti seksualinį (giminės pratęsimo) instinktą. Neištekėjusi moteris neretai nuvertina save, o ištekėdama kaip ir padidina savo vertę - ji tampa kažkieno žmona, vadinasi, yra pripažinta kaip moteris ir tinkama motinystei. Moteris įsivaizduoja, kad ištekėjus ji bus vertinga, o jei neištekės, jausis pralaimėjusi ir mažavertė. Smagu, kad ne visos taip galvoja. Iš tikrųjų žmogaus vertė labiausiai priklauso nuo vidinių savybių, sugebėjimo realizuoti save darbinėje veikloje. O tapti motina galima ir be vedybų.

Kita galima viliojimo priežastis yra pranašumo siekimas, vyrų kolekcionavimas (kiek daug vyrų ir kaip greitai aš nugalėjau). Čia irgi eina kalba apie savo vertės pajautimo stoką. Tokia moteris mano, kad jei ji neįveiks daugelio vyrų, ji negalės savęs gerai vertinti. Realiai laimingam gyvenimui reikia ne pergalių, o sugebėjimo gerai sugyventi šeimoje ir džiaugtis kartu daug metų. Tiesa kai kas nesuvokia šito pasąmoningo tikslo, bet vis vien veikia analogiškai.

Moteris gali vilioti vyrus vedama pasąmoningai. Moteris, negavusi pakankamai meilės iš tėvų vaikystėje, pati to nesuvokdama elgiasi daugiau ar mažiau seksualiai, gundo. Toks elgesys turėtų iššaukti vyrų meilę, tai yra kompensuoti vidinės meilės pojūčio trūkumą. Šis elgesys, deja, irgi pasmerktas nesėkmei, nes tokia moteris skatina vyrų seksualinį elgesį, neretai gašlų ir šiurkštų, o realios meilės taip ir nebūna.

Kryptingas viliojimas
Vedama šių ar dar nepaminėtų tikslų moteris stengiasi patraukti vyrus. Tai iš esmės yra manipuliacija, apgaulės forma. Tikslo įgyvendinimui yra daug priemonių: gražūs, seksualūs rūbai (apnuoginant save), gausus makiažas, specialiai išmokta seksuali eisena, kvepalai. Turtingiems vyrams patraukti ir norint juos nuvilioti nuo žmonos ypač tinka noro mylėtis demonstravimas, gausus naudojamų sueities pozicijų pasirinkimas. Visa tai yra sąmoninga ar pasąmoninga apgaulė, todėl anksčiau ar vėliau išaiškėja. Todėl tolesnis bendras gyvenimas negali būti laimingas.

Kaip nustatyti kaip rengtis, dažytis ir taip toliau, kad tai nereikštų tyčinio viliojimo? Svarbiausia yra vidinis jausmas ir motyvai: ko aš noriu iš šio vyro, kiek ir kuo jis man patinka, kiek artimai aš jį jaučiu. Jei ir po šių klausimų sau išliks noras bendrauti ir kurti santykius, rūbai, elgesys pasikeis savaime. Viliojant būtina abejoti ir svarstyti. Manau, kad atsisakius viliojimo įmanoma pereiti prie iš tikrųjų artimų santykių kūrimo.

Bendros laimės tikrovė
„Teisingas“ viliojimas yra siekimas patraukti savimi. Ne tik išvaizda, bet ir protu, išmintimi.
Turbūt nėra moterų išvis be makiažo. Yra normalu stengtis gražiau atrodyti, pabrėžti gražiąsias savo kūno dalis ir paslėpti mažiau patrauklias. Saikingas savęs puošimas yra būtinas ir teisingas.

Svarbu, kad pirmiausia būtų galvojama apie savo pojūčius: kaip aš jaučiuos su vyru įvairiose situacijose, ar aš jau noriu mylėtis, kaip aš noriu mylėtis, kas jame mane traukia, ar galėčiau gyventi su juo ilgai, kaip jis mane vertina, kuo aš jam patinku? Į šiuos ir kitus klausimus reikia atsakinėti pačiai. Iš draugo gauti atsakymai gali būti nuspalvinti to ilgamečio karo tarp lyčių, todėl vyrai dažnai nedrįsta pasakyti tiesos. Tuomet reikia vystyti santykius, judėti link to, kad abu galėtų atsiverti iš tikrųjų. Tikro atvirumo momentą nėra lengva pajausti. Jį galima pastebėti iš to, kad girdint tam tikrus žodžius kyla jausmas, jog tai tiesa. Ypač gera, kai abu jaučia tą patį; kai matai, jog draugas atsipalaidavęs ir nesistengia įtikti.

Taip „viliodami“ žmonės sukurs laimingą šeimą arba suvoks, kad su šiuo žmogumi laimės nebus. Tiesa, ar yra galimybė išsaugoti laimingą gyvenimą? Tai pavyksta ne visiems, nes daug ką reikia keisti gyvenimui bėgant. Vis tenka išgyventi tarpusavio santykių, senėjimo, finansines problemas, ir kiekvieną kartą reikia suvokti problemos esmę ir ieškoti sprendimo, kaip ją įveikti. Čia labai prireiks abiejų sutuoktinių, ypač moters, pajautos, proto, išminties. Tada bus įmanoma išsaugoti laimę šeimoje.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis