Vakarą praleiskite klausydamiesi vargonų virtuozės

Po bažnyčių skliautais prie savo instrumentų palinkusių vargonininkų niekas nemato ir nepažįsta iš veidų. Tačiau pažibą Ulrikę Theresią Wegele Austrijoje ir svetur žino ne tik jos kolegos.

Vargonai pakeitė šios muzikantės gyvenimą. Gimusi Vokietijoje U.T.Wegele prieš kelerius metus tapo Austrijos piliete.

Į šią šalį menininkę kadaise atvedė vargonų studijos. Mat žingeidžiai studentei neužteko pamokų pas romantizmo muzikos žinovą, Štutgarto aukštosios muzikos mokyklos profesorių Ludgerį Lohmaną. Ji panoro tęsti mokslus pas baroko ir Johanno Sebastiano Bacho kūrybos ekspertą Michaelą Radulescu Vienos muzikos universitete.

Baigusi šią mokyklą su pagyrimu U.T.Wegele netrukus jau pati dalinosi patirtimi su studentais – tapo J.Haydno konservatorijos Eizenštate vargonų klasės vedėja, Graco aukštosios muzikos mokyklos docente, vėliau – profesore.

Burgenlando žemė apdovanojo menininkę už pedagoginius laimėjimus. U.T.Wegele dirbo visą dešimtmetį Burgenlando patarėja muzikos klausimais.

Šiandien šios vargonininkės žinios aukštai vertinamos tiek įvairių Europos šalių, tiek JAV aukštosiose mokyklose. Neseniai ji vedė J.S.Bacho muzikai skirtus meistriškumo kursus garsiojoje Niujorko “Juilliard School”.

Tačiau dar platesnė U.T.Wegele’s kaip atlikėjos auditorija. Ji pripažinta viena geriausių savo kartos vargonininkių bei vokiečių baroko ir romantizmo muzikos interpretuotojų.
Sunku įsivaizduoti, kaip sėdusi prie vargonų ši trapi moteris sugeba paversti šimtamečius milžinus jautriomis, gyvomis būtybėmis. Juk vokiški vargonai reikalauja itin daug fizinės jėgos! Tačiau U.T.Wegele virtuoziškai prakalbina pačius didžiausius Vokietijos ir Austrijos katedrų instrumentus.
Meistrystė nuvedė šią atlikęją į žymiausius Europos ir JAV vargonų festivalius. Ji pasirodė Vargonu savaitėje Granadoje (Ispanija), Pablo Casalso festivalyje Prade (Prancūzija), “Festival Frescobaldi” Italijoje. 2010-aisiais menininkei buvo suteikta garbė surengti koncertą pasauliniame vargonininkų kongrese Vašingtone.

Publika U.T.Wegele’s dėka atranda ir jai negirdėtų autorių, mat vargonininkės repertuaras apima kūrinius nuo J.S.Bacho pirmtakų iki XXI amžiaus kompozicijų. Įdomios muzikos ši menininkė yra įgrojusi į kompaktinius diskus, kurių išleista jau aštuoni.

Vilniuje U.T.Wegele atskleis geriausias savo kaip interpretuotojos savybes, nes gros bene ilgiausiai tyrinėtą repertuarą. Juo atlikėja sutraukia pilnutėles bažnyčias klausytojų, kad ir kur nuvyktų, sukelia publikos ovacijas.

Koncertas vyks rugpjūčio 20 d. Šv.Kazimiero bažnyčioje

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis