Meilė ir buhalterija: kaip šeimoje dalinti pinigus

Materialinių klausimų aptarimas – rimtas išbandymas porai, todėl pabandysime aptarti pagrindines problemas.

Kiekviena pora – anksčiau ar vėliau – nuo romantinio preliudijų pereina prie bendros buities ir biudžeto. Ekonomika – neromantiškas mokslas ir jei šeimoje nebus sutarimo, bus sudėtinga.

Labiausiai paplitusi bėda – skirtingas požiūris į tai, kaip dalinti šeimos biudžetą. Ar privalo visos pajamos būti bendros? O gal kiekvienas turi teisę į savo pinigus? Kaip teisingai dalinti pinigus maistui, pramogoms, o kokią pinigų dalį atidėti? Ar išvis reikia atidėti, o gal gyventi šia diena? Šie principai formuojasi ir ateina iš šeimos bei ankstesnių santykių.

1 įprotis. Bendra sąskaita
Pinigai pervedami į vieną sąskaitą ir kiekvienas ima pagal poreikį. Tai nekalčiausias scenarijus. Jis liudija pasitikėjimą ir leidžia kartu nutarti dėl didelių pirkinių, netrukdant vienas kito dėl smulkmenų. Pavojus kyla tada, jei vienas sutuoktinių ima piktnaudžiauti.
Kaip susitarti? Jei abu esate pripratę prie bendro biudžeto, sunkumų kilti neturėtų. Na o jei ne, tai tiksliai – žingsnis po žingsnio - išsiaiškinkite, kodėl jums bendras biudžetas yra priimtiniausias. Kompromisas, kaip visada, yra. Siekiant neperlenkti lazdos su asmeninėmis išlaidomis, reikėtų nustatyti asmeninių išlaidų sumą, kurios viršyti nebūtų galima.

2 įprotis. Pinigai iš dėžutės
Tai būdas formuoti šeimos biudžetą, įnešant į jį ne visą uždarbį, o tik nustatytą dalį. Likusius leisti pagal nuožiūrą ir poreikį, neatsiskaitant dėl jų partneriui. Jei abiem ši forma tinkama, tokiu būdu galima sukurti stiprų šeimos biudžetą. Tačiau jei kuri nors pusė nori kontroliuoti visas išlaidas, nepavyks išvengti kaltinimų egoizmu ir įtarimų išlaidavimu ar slaptu pinigų leidimu.
Kaip susitarti? Padalinkite asmeninį biudžetą į tokias dalis: bendram bankui ir sau. Geriau, jei tai bus skirtingo dydžio sumos - priklausomai nuo uždarbio – tai galima apskaičiuoti procentaliai. Dažniau tarkitės su partneriu dėl savo išlaidų.

3 įprotis. Kiekvienam – savo
Kiekvienas turi savo asmenines pajamas, leidžia tiek, kiek nori ir tam, kam nori. Gali būti, kad viena pusė kitai skolina pinigų ar duoda negražintinai. Tradiciškai yra taip, kad moterys leidžia pinigus savo reikmėms, o vyrai tampa šeimos maitintojais. ir ne visiems tokia situacija patinka.
Kaip susitarti? Aprašytieji finansiniai santykiai nekuria stabilumo jausmo, tokie netinka suaugusiems ir nepriklausomiems žmonėms. Čia svarbu veikti sąžiningai ir kažkokią savo pajamų dalį skirti bendrai buičiai - anksčiau ar vėliau vis tiek teks formuoti bendrą biudžetą.

4 įprotis. Kas daugiau?
Pasirodo, kad 10 procentų jūsų ir partnerio pajamų – dvi skirtingų dydžių sumos. Vienas bus pripratęs prie prabangaus gyvenimo, nes pajamos jam tai leidžia daryti. Kitas, gyvendamas taupiai, įpratęs save vis riboti. Todėl jam gali atrodyti, kad partneris – neprotingai išlaidus.
Kaip susitarti? Jei esate įpratęs leisti dideles sumas, negalvodamas apie pasekmes, pirmiausia nuraminkite partnerį. Įtikinkite jį, kad viskas gerai, ir kad juoda diena jums negresia dar 100 metų. Ir, be abejo, įsiklausykite į jo patarimus. Gyventi ekonomškai – nebloga savybė.

5 įprotis. Išgyvenamas minimumas
Tačiau jei uždirbdamas normaliai siekiate taupyti visame kame, rizikuojate atrodyti ne protingu, o šykščiu žmogumi.
Kaip susitarti? Jei niekaip negalite užmiršti sunkių laikų ir manote, kad dar vieneri bateliai visiškai nereikalingi, pasistenkite atsipūsti ir nusiteikti kitokiam šeimos biudžeto planavimui. Gali būti, kad sutirštinate spalvas. Paanalizuokite, kiek uždirbate ir išleidžiate, kam išleidžiate, kiek galite atidėti taupymui. 

Įprotis 6. Kas ką maitina
Jei vyras uždirba daug, o moteris sėdi namuose ir kolekcionuoja kailinius – tai gerai. O jei priešingai – blogai. Sunku atsiriboti nuo primetamos visuomenės nuomonės, kaip reikėtų tvarkytis su pinigais. Jei jūsų poros situacija nėra standartinė, tiesiog liksite nesuprasti.
Kaip susitarti? Išmokite apginti savo nuomonę, poziciją ir priversti aplinkinius gerbti jūsų poros taisykles. Atminkite, kad svarbiausia – jūsų šeimos susitarimas ir komfortas, o ne aplinkos nuomonė. Jei jūsų pora išmoko elgtis su pinigais, ir nė vienai pusių nekyla nepasitenkinimo, manykite, kad tapote visuomenės nepriklausoma finansinė ląstelė. Tačiau visada gali nutikti kažkas, kas gali sutrukdyti. Tai – jūsų finansinio statuso pasikeitimas. Ir nebūtinai augimo kryptimi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis