Užhipnotizuotieji negali meluoti. Šis ir kiti mitai apie hipnozę

Tai, kad hipnoze galima pasiekti neįtikėtinų rezultatų, o žmonės gali patirti vizualinių ar garsinių haliucinacijų, judinti savo kūnus to nenorėdami, jausti mažiau skausmo - tiesa. Tačiau su hipnoze siejama ir daug dalykų, kurie tėra paprasčiausi mitai. Štai patys populiariausi.

* Tik psichiškai silpni gali būti užhipnotizuoti
Tai netiesa. Tiesą sakant, yra visai atvirkščiai. Kuo aukštesnis jūsų intelektas ir savikontrolė, tuo lengviau jus galima užhipnotizuoti.
Taip yra todėl, kad hipnozinis transas susijęs su koncentracija, o žmonėms su psichinės sveikatos problemomis tai gali būti sudėtinga.
Tačiau jei jums pasinerti į hipnozinę būseną sunku, dar nereiškia, kad su jumis kažkas ne taip. Skiriasi žmonių jautrumas hipnozei. Tyrimai parodė, kad apie 30 procentų žmonių yra gana atsparūs hipnozei. Tačiau dedant pastangas ir tai galima pakeisti.

* Užhipnotizuotieji yra bejėgiai
Netiesa. Sunku priversti užhipnotizuotus žmones daryti tai, ko jie paprastai nedarytų. Užhipnotizuoti žmonės nepraranda įprastų savo elgesio standartų.
Tačiau yra įmanoma sumažinti žmonių pasipriešinimą hipnozės metu ir tuomet jie bus labiau linkę atlikti jiems įteigiamus veiksmus.
Būtent tuo kliaujasi viešus hipnozės seansus atliekantys hipnotizuotojai. Jie taip pat pasirenka tuos žmones, kurie nevengia dėmesio. Štai kaip jie priverčia žmones kvaksėti kaip ančiukus ir panašiai.
Argi mes nepažįstame tokių, kurie kvaksėtų kaip ančiukai, jei tik visi į juos žiūrėtų?

* Hipnozė - tai miegas
Taip, žmonės atrodo miegantys, kai jie užhipnotizuoti, kadangi jų akys užmerktos ir jie ramūs. Tačiau jie nemiega. Užhipnotizuoto žmogaus smegenų bangos nė iš tolo neprimena miegančio.
Hipnozinė būsena - padidėjusios koncentracijos būsena. Aukštas alfa bangų lygis skenuojant smegenis parodo, kad užhipnotizuotas žmogus nemiega, yra budrus ir labai jautrus.

* Hipnotizuotojas mane išgydė per vieną sesiją
Tai vienas absurdiškiausių teiginių apie hipnozę (tačiau nebūtinai pačių hipnotizuotojų). Jo ištakos - scenos hipnozės seansai. Žinoma, žmonės nuolat kartoja, kad jie buvo išgydyti vos per vieną sesiją, nes tai juk tokia gera istorija. Kas norėtų išgirsti, kad jums prireikė dešimtmečio, trijų skyrybų ir 19 423 nikotino pleistrų, kad mestumėte rūkyti?
Tiesa ta, kad per vieną sesiją nepagyja niekas, jei apskritai išgyja hipnozės pagalba. Hipnoterapijos specialistai teigia, kad reikia bent šešių, o kartais ir dvidešimties sesijų. Tai nėra pinigų plėšimas - pokyčiams reikia laiko.
Ir net tuomet hipnozė taikoma kaip papildoma gydymo priemonė, o ne pagrindinis gydymas.

* Hipnotizuotojai turi būti ekstravagantiški ar keisti
Ne. Realybėje jus blaškytų, jei jus bandantis užhipnotizuoti žmogus turėtų išsprogusias akis, kalbėtų apie juodąją magiją ir dėvėtų ryškius kaklaraiščius. Kur kas labiau tikėtina, kad jūsų hipnotizuotojas dėvės pilką kostiumą,

* Hipnozė gali būti naudojama atkurti seniai pamirštiems prisiminimams
Jei tikite tuo, patekote į gerą kompaniją. Tuo tiki daug žmonių, taip pat kai kurie psichologai ir patys hipnotizuotojai.
Tačiau dabar daugelis žinovų mano, kad hipnozinis transas ne ką tepadeda atkuriant prisiminimus. Dar blogiau, hipnotizuotojai gali įteigti netikrus prisiminimus, kadangi užhipnotizuoti asmenys yra itin jautrūs ir pagavūs.
Filmo scena, kur užhipnotizuota auka prisimena žudiko veidą, yra, deja, tik Holivudas: pramoga, neparemta tikrove.

* Hipnozės metu neišeina meluoti
Išeina. Hipnozė - ne kokia nors magiška būsena, kur kalbate tik teisybę. Hipnozės metu nesate visiškai bejėgis ir jūsų įprastos moralės veikia kaip anksčiau.
Ne tik išeina meluoti, bet ir nebūtinai melas bus labiau pastebimas hipnozės būsenoje , sako mokslininkai.

* Jūs niekada nebuvote užhipnotizuotas
Dauguma žmonių mano, kad jei nebuvo pas hipnozės specialistą, niekuomet nebuvo užhipnotizuoti. Iš tikro daugelis mūsų patyrė bent jau lengvos hipnozės būseną.
Pavyzdžiui, vairuojant ilgas distancijas pradeda jaustis atsietas nuo kūno ir nuo automobilio - tai lengva hipnozinė būsena. Jūsų pasąmonė pasirūpina visais mechaniniais vairavimo aspektais, o jūsų sąmoningas protas tuo tarpu laisvai klajoja.
Arba, jei meditavote, vadinasi, užhipnotizavote save patys. Meditacija išties yra savita hipnozės rūšis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis